Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών

© Rawpixelimages | Dreamstime Stock Photos
© Rawpixelimages | Dreamstime Stock Photos

Η απόφαση μιας γυναίκας να μείνει έγκυος είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής της. Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποτραπούν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Ποιοι αποδεδειγμένοι τρόποι μπορούν να αποτρέψουν τις γενετικές ανωμαλίες;

1. Συμβουλευτικές επισκέψεις σε ειδικούς

Οι συμβουλευτικές επισκέψεις σε ειδικούς είναι πολύ σημαντικές για μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, καθώς κατά τις επισκέψεις αυτές θα εξεταστούν ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας και τα φάρμακα που λαμβάνονται. Θα αποφασιστεί, μάλιστα, ποια από αυτά μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνονται και ποια όχι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι ασφαλές να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που η γυναίκα πρέπει να σταματήσει πριν καν συλλάβει, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, το πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες με άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης, να κάνουν αυτές τις συμβουλευτικές επισκέψεις.

2. Εμβολιαστείτε

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες να ενημερώνονται για όλα τα εμβόλια που πρέπει να έχουν, όπως για παράδειγμα τα εμβόλια για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά (MMR), τη γρίπη και την ανεμοβλογιά. Ασθένειες που ενδεχομένως πολλές γυναίκες να έχουν περάσει στην παιδική τους ηλικία και να έχουν ήδη φυσική ανοσία. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η έκθεση σε αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες και υπενθυμίζεται ότι εάν προστατευτείτε εσείς θα προστατεύσετε και το μωρό σας.

3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος να έχει ένα υγιές βάρος, καθώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα πάρει κάποια κιλά. Το κανονικό βάρος πριν από την σύλληψη και η διατήρηση του σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική ακόμη και πριν την σύλληψη, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φυσικά υπό προϋποθέσεις και με την ανάλογη προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να ξεκινήσουν μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνη που περιέχει τουλάχιστον 400mcg φολικού οξέος, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την προσπάθεια τους να συλλάβουν, καθώς το φολικό οξύ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως είναι οι βλάβες κατά το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα. Συνιστάται μάλιστα, στις έγκυες γυναίκες, κυρίως στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης τους, να αποφεύγουν τα πολύ ζεστά μπάνια και τις σάουνες και να αντιμετωπίζουν τυχόν πυρετό άμεσα με ακεταμινοφαίνη, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος τους μπορεί επίσης να προκαλέσει ανωμαλίες στον νευρικό σωλήνα.

4. Διακόψτε ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και τα φάρμακα ρετινοειδών. Όσον αφορά το αλκοόλ, δεν υπάρχει σαφές όριο κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του σύνδρομού εμβρυϊκού αλκοολισμού. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν την πλήρη αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, ο καλύτερος χρόνος διακοπής τους είναι πριν την σύλληψη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής ή ζητήστε βοήθεια από κέντρα απεξάρτησης για έγκυες γυναίκες.

Αν ακολουθήσω όλα τα πιο πάνω, είναι σίγουρο πως δεν θα παρατηρηθούν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο;

Δυστυχώς, η γνώση και η τήρηση αυτών των οδηγιών δεν εγγυάται ότι το μωρό σας δεν θα έχει γενετικές ανωμαλίες. Πολλές γενετικές ανωμαλίες ανιχνεύονται μόνο με εξειδικευμένους υπερήχους στο εμβρύου και μερικές δεν ανιχνεύονται μέχρι τη γέννηση. Ακολουθώντας, όμως, αυτές τις οδηγίες θα ξέρετε ότι κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας για να προφυλάξετε το μωρό σας.