Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν υγιή μωρά σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνεται, αλλά το να συλλάβετε στα σαράντα σας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει και πολλές γυναίκες που ελπίζουν να κάνουν οικογένεια στα μέσα της ζωής τους θα χάσουν την ευκαιρία.

Η Dr Jane Stewart, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, λέει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που συλλαμβάνουν στα 40 τους, αν η γονιμότητά τους είναι στο φυσιολογικό εύρος, αλλά το να προσπαθήσετε για ένα μωρό όταν είστε νεότερες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σας.

“Περίπου το 50% των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 40 θα επιτύχουν μια εγκυμοσύνη. Γι ΄αυτό το λόγο, αν εξετάσετε τις γυναίκες κάτω των 38 ετών, δηλαδή τις γυναίκες με φυσιολογική γονιμότητα – δηλαδή με τακτική ωορρηξία, με καλή υγεία, με τους συντρόφους τους να παράγουν φυσιολογικά επίπεδα σπέρματος και να έχουν τακτικές επαφές – το 95% αυτών θα συλλάβουν μέσα σε δύο χρόνια, ενώ οι μισές από τις γυναίκες που προσπαθούν στα 40 τους δεν θα συλλάβουν καθόλου. Επομένως, το να προσπαθούν λίγο νεότερες κάνει τη διαφορά “,εξηγεί η Dr Stewart.

Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα για να συλλάβετε παιδί στα 40 και άνω;

  1. Ποιότητα ωαρίων

Ως συνέπεια της ηλικιακής μείωσης της ποιότητας των ωαρίων, ορισμένα από τα ωάρια που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες καθώς οι γυναίκες γερνούν δεν είναι βιώσιμα για γονιμοποίηση, έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή δεν εμφυτεύονται σωστά στη μήτρα (με αποτέλεσμα την αποβολή).

Η ικανότητα σύλληψης και ο κίνδυνος αποβολής και συνδρόμου Down κατά την εγκυμοσύνη, όλα σχετίζονται με την ηλικία του ωαρίου και συνεπώς με την ηλικία της γυναίκας. Οι γυναίκες στα 40 έχουν λιγότερες πιθανότητες σε κάθε κύκλο, αλλά αν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, είναι εφικτό.

Η μείωση με βάση τα ωάρια είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως οι εξελίξεις στην κατάψυξη ωαρίων (η οποία είναι πιο αποτελεσματική για γυναίκες κάτω των 35 ετών) και η χρήση ωαρίων δωρητών, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ως επιλογές για τις γυναίκες που αγωνίζονται να μείνουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία.

  1. Περιεμμηνόπαυση και μετά

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι περίπου τα 51 έτη, αλλά τα 45-55 έτη εξακολουθούν να θεωρούνται εντός του φυσιολογικού εύρους. Είναι χρήσιμο να διαπιστώσετε πότε η μητέρα σας πέρασε εμμηνόπαυση και αν είχε ιστορικό ινομυωμάτων, αποβολών ή άλλων γυναικολογικών προβλημάτων, καθώς η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει γενετική συνιστώσα.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (και η επικείμενη πρόωρη εμμηνόπαυση) μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και μπορεί να είναι απροσδόκητη. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ωορρηξία λιγότερο συχνά και οι περίοδοί τους είναι πιο αραιές, γεγονός που επίσης μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης, αλλά μπορεί να συμβεί και πάλι.

Με τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία γονιμότητας, είναι δυνατόν να αποκτήσει κανείς παιδί μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό προϋποθέτει τη χρήση προηγουμένως κατεψυγμένων ωαρίων ή ωαρίων μιας νεότερης δότριας.

  1. Προβλήματα εγκυμοσύνης

Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα αρτηριακής πίεσης, διαβήτη κύησης και άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτές μπορεί να ενισχυθούν εάν χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας. Στη δεκαετία των 40 έχετε περίπου 40-50% πιθανότητα αποβολής κάθε φορά που μένετε έγκυος και στα 40 ο κίνδυνος να αποκτήσετε μωρό με σύνδρομο Down είναι περίπου 1 στα 100. Οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι, αλλά πολλές γυναίκες θα συνεχίσουν να αποκτούν υγιή μωρά.

Ποιες είναι οι συμβουλές για τη βελτίωση της γονιμότητας;

Παρόλο που η γενετική προδιάθεση και η έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες στα σαράντα τους.

Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο:

Ασκηθείτε, τρώτε σωστά και διατηρήστε σταθερό σωματικό βάρος– οι παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να έχουν υπερβολικά πολλά οιστρογόνα λόγω του υπερβολικού σωματικού λίπους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα γονιμότητας, ενώ το χαμηλό σωματικό λίπος μπορεί να προκαλέσει διακοπή της ωορρηξίας. Αποφύγετε το αλκοόλ όσο προσπαθείτε για ένα μωρό, όχι μόνο όταν είστε έγκυος. Κόψτε το κάπνισμα πολύ πριν φτάσετε τα 40 – το κάπνισμα ευθύνεται για το 13% της παγκόσμιας υπογονιμότητας και σας γερνάει κατά 10 χρόνια όσον αφορά την υπογονιμότητα.

Συνιστάται επίσης ο βελονισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει ρυθμιστική επίδραση στον οργανισμό, βελτιώνοντας τη ροή του πυελικού αίματος και την ποιότητα του ενδομητρίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικός στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και στη διέγερση της ωορρηξίας σε γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία. Επίσης η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D συνιστάται, καθώς μπορεί να βοηθήσει να γίνει η μήτρα πιο δεκτική.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Are the Chances of Getting Pregnant After 40? https://www.verywellfamily.com/what-are-the-chances-of-getting-pregnant-after-40-1960287

Planning a Pregnancy After 40 https://www.muhealth.org/our-stories/planning-pregnancy-after-40

What You Should Know About Having a Baby at 40 https://www.healthline.com/health/pregnancy/having-a-baby-at-40

Advanced maternal age and offspring outcomes: Reproductive aging and counterbalancing period trends https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1728-4457.2016.00105.x

Female age-related fertility decline https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2014/03/female-age-related-fertility-decline?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn

Infertility https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/infertility

Effect of reproductive history and exogenous hormone use on cognitive function in mid‐ and late life https://www.healthline.com/health/pregnancy/having-a-baby-at-40#takeaway

Having a baby after age 35: How aging affects fertility and pregnancy. https://www.acog.org/womens-health/faqs/having-a-baby-after-age-35-how-aging-affects-fertility-and-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn

Extended maternal age at birth of last child and women’s longevity in the long life family study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270889/

First births to older women continue to rise https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db152.htm