Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Νέο μοντέλο πρόβλεψης πιθανότητας πρόωρου τοκετού

Παρακάτω θα γνωρίσουμε ένα νέο μοντέλο που βελτιώνει την πρόβλεψη πιθανότητας πρόωρης γέννας.

Τι θεωρείται πρόωρη γέννα;

Ως πρόωρη γέννα, χαρακτηρίζεται η γέννηση ζωντανών μωρών πριν την ολοκλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης. Περισσότερο από 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο, από επιπλοκές της πρόωρης γέννας. Επίσης αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η κατάλληλη παρέμβαση, στο σωστό χρόνο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόοδο της υγείας του μωρού. Παράγοντες όπως η μη ειδική φύση των παρουσιαζόμενων ενδείξεων και συμπτωμάτων μιας πρόωρης γέννας, καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση. Ακόμη, συχνά καταλήγει να γίνει θεραπεία χωρίς να είναι απαραίτητο, το οποίο κοστίζει. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine από τη Sarah Stock, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο και τους συνεργάτες της, προτείνουν ένα νέο μοντέλο που έχει αναπτυχθεί για να υπολογίζει το ρίσκο της πιθανής πρόωρης γέννας και μπορεί να βελτιώσει την πρόβλεψή της.

Πώς οι ερευνητές εξήγαγαν τα δεδομένα για το νέο μοντέλο πρόβλεψης πρόωρου τοκετού;

Για την πρόβλεψη αυτή, η ομάδα αξιοποίησε τα δεδομένα παραγόντων κινδύνου πρόωρου τοκετού, από πληθυσμιακές έρευνες  πέντε Ευρωπαϊκών χωρών , οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 1783 Ευρωπαίες γυναίκες. Με χρήση αυτών των δεδομένων ταυτοποίησαν τους παράγοντες κινδύνου, και τους  χρησιμοποίησαν για τον υπολογισμό και την ανάπτυξη του μοντέλου. Έπειτα το μοντέλο ταυτοποιήθηκε εξωτερικά, σε μία επόμενη μελέτη που αποτελούταν από 2921 γυναίκες με συμπτώματα πρόωρης γέννας, με επίβεψη από 26 μαιευτικών μονάδων, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει σύγκριση μεταξύ των προβλεπόμενων και των παρατηρούμενων αποτελεσμάτων.

Φάνηκε ότι ο συνδυασμός συγκέντρωσης εμβρυϊκής φιμπρονεκτίνης από κολπικά υγρά μαζί με τους κλινικούς παράγοντες κινδύνου, βοήθησαν στην καλύτερη πρόβλεψη. Η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως την συμπερίληψη μερικών μη-λευκών συμμετεχουσών,  ή και την έλλειψη κάποιων δεδομένων. Είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για να φανεί αν το μοντέλο βοηθάει στην πράξη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «Το μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου έδειξε μία υποσχόμενη αποδοτικότητα στην πρόγνωση μιας επικείμενης πρόωρης γέννας μέσα σε 7 μέρες από το τεστ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων για τις γυναίκες που είναι σε ρίσκο για μία πρόωρη γέννα. Είναι άμεσα υλοποιήσιμο, με προοπτική για άμεση χρήση από τις γυναίκες, σε Υπηρεσίες Υγείας.» Σημαντικό όφελος αναφέρεται ότι αποτελεί και η αποφυγή  εισαγωγής σε νοσοκομείο και θεραπείας, όταν αυτές δεν κρίνονται απαραίτητες.

Επίσης η Dr.Stokes τονίζει, « Μια πλειοψηφία των γυναικών με ενδείξεις και συμπτώματα πρόωρης γέννας δεν γεννούν απαραίτητα πρόωρα, αλλά πολλές φορές εισάγωνται στο νοσοκομείο σε περίπτωση πρόωρου τοκετού. Η πρόβλεψη αυτή, θα βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες αν θέλουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στην σύνδεση της πρόβλεψης με μητρικές καταγραφές, ώστε να μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της γυναικείας φροντίδας, και να βελτιώνεται συνεχώς καθώς οι γυναίκες το χρησιμοποιούν.»


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Science, Public Library of. New Risk Model May Improve the Prediction of Preterm Birth. https://medicalxpress.com/news/2021-07-preterm-birth.html. Accessed 7 July 2021

Preterm Birth https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth