Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πόσο δύσκολο είναι να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά τα 35;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν παιδί αργότερα στη ζωή τους. Μπορεί πρώτα να θέλουν να αποκτήσουν μια καλή δουλειά ή να εξοικονομήσουν χρήματα, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι πάνω από το 20% των γυναικών αποκτούν παιδί μετά τα 35. (9 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

Ίσως έχετε ακούσει ότι η εγκυμοσύνη είναι πιο δύσκολη όσο πιο μεγάλη είναι μια γυναίκα ή ότι είναι επικίνδυνη για την υγεία τόσο της μητέρα, όσο και του μωρού. Παρόλο που αυτές οι ανησυχίες είναι όντως σημαντικές, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι διαχειρίσιμες. (Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας;)

Ποια προβλήματα προκύπτουν σε σχέση με τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη μετά τα 35;

1. Μείωση γονιμότητας

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος μια γυναίκα 35 ετών και άνω, ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η γονιμότητα, η οποία μειώνεται με την ηλικία, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. (Μπορεί η διακοπή της κύησης να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας;)

Οι γυναίκες γεννιούνται με καθορισμένο αριθμό ωαρίων. Κάθε μήνα, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο που πρόκειται να γονιμοποιηθεί. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία. Αλλά πριν από αυτό, το σώμα της στρατολογεί πολλά ωάρια για να προετοιμαστεί για αυτή τη διαδικασία. Μια χούφτα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν, αλλά συνήθως μόνο ένα φτάνει στην ωορρηξία. (Πόνος Mittelschmerz: Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;)

Μετά την ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται σταδιακά κάθε χρόνο. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της, μειώνονται μέχρι να φτάσει στην εμμηνόπαυση, η οποία συμβαίνει γύρω στα 45 με 55. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες σταματούν να έχουν περίοδο και δεν είναι πλέον γόνιμες. (5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος της εμμηνόπαυσης)

Οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να παράγουν λιγότερα ή χαμηλότερης ποιότητας σπερματοζωάρια. Η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της ποιότητας των ωαρίων και του σπέρματος, σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως η διαταραχή φάσματος αυτισμού, το σύνδρομο Down και η σχιζοφρένεια. (Η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται όταν οι παχύσαρκοι άνδρες χάνουν κιλά)

2. Προβλήματα υπογονιμότητας

Εάν είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος μετά από έξι μήνες προσπάθειας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ίσως αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας. Οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το NIH, που μελετούν τα αίτια της υπογονιμότητας τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε υπογονιμότητα. (Υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σύμφωνα με την Δρ Esther Eisenberg, η οποία επιβλέπει την αναπαραγωγική ιατρική και την έρευνα υπογονιμότητας στο NIH, η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες αφορά ανωμαλίες στην ωορρηξία. (Πόνος ωορρηξίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε)

Σε γενικές γραμμές, η υπογονιμότητα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας προκύπτει από:

  • Προβλήματα ωορρηξίας: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο της ωορρηξίας και ένας από αυτούς είναι η ηλικία. Σε μεγαλύτερη ηλικία, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν τακτική ωορρηξία, ενώ άλλες δεν έχουν καθόλου ωορρηξία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εγκυμοσύνη.
  • Ενδομητρίωση: Μια άλλη αιτία υπογονιμότητας είναι η ενδομητρίωση, κατά την οποία ο ιστός που υπάρχει φυσιολογικά στη μήτρα αναπτύσσεται έξω από αυτήν, προκαλώντας επώδυνες περιόδους, επώδυνη ούρηση ή κενώσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1/3 της υπογονιμότητας στις γυναίκες και είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες 30-40 ετών.
  • Ινομυώματα: Τα ινομυώματα είναι επίσης πιο πιθανά καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει. Πρόκειται για μη φυσιολογικές αναπτύξεις που δημιουργούνται από τα μυϊκά κύτταρα της μήτρας, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα ή έξω από το τοίχωμα της μήτρας, αποτρέποντας μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος. Επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες 40 – 50 ετών.
  • Θεραπείες άλλων καταστάσεων υγείας: Θεραπείες για ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως η θεραπεία για τον καρκίνο, μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο αριθμό ωαρίων.

Πώς μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν την πλειονότητα των γυναικών με προβλήματα γονιμότητας να αποκτήσουν παιδί.

Οι θεραπείες της υπογονιμότητας εξαρτώνται από την αιτία της. Η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα αντιμετωπίζονται με φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και άλλες ιατρικές μεθόδους. Για τα προβλήματα ωορρηξίας χρησιμοποιούνται φάρμακα που τονώνουν την ωορρηξία.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Οι εν λόγω διαδικασίες βοηθούν την γυναίκα να μείνει έγκυος χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους γονιμοποίησης ενός ωαρίου. (Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πρόσθετες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές)


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Having Kids Later in Life https://newsinhealth.nih.gov/2022/07/having-kids-later-life

Pregnancy Check-Ups https://newsinhealth.nih.gov/2021/04/pregnancy-check-ups

Pregnancy and Beyond https://newsinhealth.nih.gov/2017/01/pregnancy-beyond

What can I do to promote a healthy pregnancy? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/preconceptioncare/conditioninfo/healthy-pregnancy

What is prenatal care and why is it important? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/prenatal-care

Information for Moms-to-Be https://www.nichd.nih.gov/ncmhep/initiatives/pregnancy-for-every-body/moms-to-be

Endometriosis https://www.nichd.nih.gov/health/topics/endometriosis

Uterine Fibroids https://www.nichd.nih.gov/health/topics/uterine

Fertility Issues in Girls and Women with Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/fertility-women

Respecting autonomy-a call for truth in commercial advertising for planned oocyte cryopreservation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32164924/

Respecting autonomy-a call for truth in commercial advertising for planned oocyte cryopreservation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32164924/