Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Το ηλιακό φως μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται περισσότερο στο ηλιακό φως τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης τους, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αποβολής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Reproductive Health.

Η έκθεση στο ηλιακό φως μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Στη μελέτη αναλύθηκαν αρχεία υγείας από σχεδόν 400.000 μαμάδες και από περισσότερα από 500.000 μωρά που γεννήθηκαν στη Σκωτία μετά από 24 εβδομάδες κύησης. Οι ερευνητές συσχέτισαν τα δεδομένα τους με τα καιρικά δεδομένα του χρονικού διαστήματος της κύησης και μέτρησαν την έκθεση των μαμάδων στο ηλιακό φως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 6%, αλλά μειώθηκε για όσες γυναίκες εκτίθονταν στο ηλιακό φως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εκτίθονταν σε περισσότερο ηλιακό φως το πρώτο τρίμηνο της κύησης τους, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τον πλακούντα τους, που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό και αποβολή, σε σύγκριση με εκείνες που εκτίθονταν λιγότερο στο ηλιακό φως.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σχέση ανάμεσα στην ηλιακή έκθεση και τον πρόωρο τοκετό που να σχετίζεται με το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα αυτό ανοίγει νέους δρόμους για πιθανές θεραπείες σχετικά με τον πρόωρο τοκετό. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα μελετά το κατά πόσο το τεχνητό φως θα μπορούσε να ευνοήσει την εγκυμοσύνη και να βοηθήσει τις μητέρες που ζουν σε περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε πρόωρο τοκετό;

Πολλές από τις γυναίκες που γεννούν πρόωρα δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου, αλλά ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

  • Προηγούμενος πρόωρος τοκετός
  • Κοντός τράχηλος
  • Πρώιμη διαστολή του τραχήλου της μήτρας
  • Προηγούμενες διαδικασίες στον τράχηλο
  • Τραυματισμός σε προηγούμενο τοκετό
  • Κύηση διδύμων ή τριδύμων
  • Κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Χαμηλό βάρος πριν την εγκυμοσύνη
  • Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Γυναίκα μικρότερη από 17 ή μεγαλύτερη από 35 ετών

Γιατί η έκθεση στον ήλιο βοηθά στην αποφυγή του πρόωρου τοκετού;

Η μελέτη δεν διερεύνησε το γιατί το ηλιακό φως βοηθά στην αποφυγή του πρόωρου τοκετού, αλλά σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Sarah Stock, ερευνήτρια μητρικής – εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υπάρχουν κάποιες θεωρίες που δίνουν απαντήσεις.

Όπως εξήγησε, το ηλιακό φως προκαλεί την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου από το δέρμα, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης χαλαρώνοντας τη μήτρα. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί επίσης να χαλαρώσει τη μήτρα, βοηθώντας στην πρόληψη των πρώτων συσπάσεων.

Επιπρόσθετα, μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την Δρ. Stock, είναι ότι η σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και ηλιακού φωτός σχετίζεται περισσότερο με τη βιταμίνη D, την οποία παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι τα ποσοστά πρόωρου τοκετού είναι υψηλότερα στις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κάτι που μπορεί να συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Getting Sun During Pregnancy May Reduce Risk of Preterm Birth https://www.verywellhealth.com/sun-exposure-in-pregnancy-may-reduce-preterm-birth-risk-5199796

The association of COVID-19 infection in pregnancy with preterm birth: A retrospective cohort study in California https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667193X21000193

Preterm Labor and Birth https://www.acog.org/womens-health/faqs/preterm-labor-and-birth

Higher Sun Exposure in the First Trimester Is Associated With Reduced Preterm Birth; A Scottish Population Cohort Study Using Linked Maternity and Meteorological Records https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frph.2021.674245/full