Γήρανση

Είναι Αλτσχάιμερ ή φυσιολογική γήρανση;

Καθώς μεγαλώνετε, οι πιθανότητες είναι ότι μερικές φορές θα ξεχνάτε μια λέξη, πού αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή το όνομα ενός γείτονα που συναντήσατε τυχαία στην αγορά. Αυτά τα μικρά κενά μνήμης συμβαίνουν. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης – ακριβώς όπως τα γόνατα που τρίζουν, το ρυτιδιασμένο δέρμα ή η θολή όραση. Μπορεί να βοηθήσει:

  1. Να γράφετε σημειώσεις στον εαυτό σας
  2. Να τοποθετείτε τα κλειδιά σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα
  3. Να παίζετε παιχνίδια λέξεων ή να λύνετε σταυρόλεξα

Επειδή η απώλεια μνήμης είναι επίσης σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ, μπορεί να ανησυχείτε ότι αυτά τα κενά είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία προσβάλλει περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών, είναι μη αναστρέψιμη.

Άλλες αιτίες απώλειας μνήμης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Το γεγονός ότι χάνετε τα κλειδιά σας ή ξεχνάτε το όνομα κάποιου δεν σημαίνει ότι πάσχετε από Αλτσχάιμερ. Μπορεί να έχετε απώλεια μνήμης λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Οι καταστάσεις που συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Παρενέργειες φαρμάκων
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Ελλιπής βιταμίνη Β12 ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς
  • Άγχος και ανησυχία κάθε είδους, όπως από το θάνατο συζύγου ή αγαπημένου προσώπου ή από τη συνταξιοδότηση
  • Κάποια ασθένεια

Απώλεια μνήμης: Τι είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Ένα σύμπτωμα της πιο σοβαρής απώλειας μνήμης είναι ότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να φαίνονται πιο ανήσυχα από ό,τι εσείς. Εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα σας μιλούν για τη μνήμη σας, λάβετε υπόψη σας τις ανησυχίες τους και επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ακολουθεί ένας κατάλογος ελέγχου για το τι είναι φυσιολογικό, καθώς και οι λόγοι ανησυχίας.

1.Φυσιολογικό: Ξεχνάτε τα καθημερινά ραντεβού αλλά τα θυμάστε αργότερα.

Αιτία ανησυχίας: Ζητάτε από φίλους και συγγενείς λεπτομέρειες ξανά και ξανά ή τους χρειάζεστε για να κάνουν εργασίες που συνηθίζατε να κάνετε μόνοι σας.

2.Φυσιολογικό: Κάνετε λάθος στην οικονομική διαχείριση.

Αιτία ανησυχίας: Έχετε πρόβλημα στον προγραμματισμό ή στην επίλυση προβλημάτων που κάποτε ήταν εύκολα. Δυσκολεύεστε να κάνετε πράγματα που περιλαμβάνουν αριθμούς, όπως να ακολουθήσετε μια συνταγή ή να πληρώσετε μηνιαίους λογαριασμούς.

3.Φυσιολογικό: Χρειάζεστε βοήθεια μια στο τόσο με τις ρυθμίσεις του φούρνου μικροκυμάτων ή με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Αιτία ανησυχίας: Δεν μπορείτε να χειριστείτε τη σόμπα ή να οδηγήσετε σε ένα γνώριμο σημείο.

4.Φυσιολογικό: Ξεχνάτε ποια μέρα της εβδομάδας είναι, αλλά θυμάστε αργότερα.

Αιτία ανησυχίας: Βρίσκεστε σε ένα μέρος και δεν ξέρετε πώς βρεθήκατε εκεί.

5.Φυσιολογικό: Έχετε αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με την ηλικία. Έχετε καταρράκτη, για παράδειγμα.

Αιτία ανησυχίας: Έχετε προβλήματα με την απόσταση, το χρώμα ή την αντίληψη. Προσπερνάτε έναν καθρέφτη και δεν αναγνωρίζετε το είδωλό σας.

6.Φυσιολογικό: Δεν μπορείτε να βρείτε αμέσως τη σωστή λέξη.

Αιτία ανησυχίας: Αποκαλείτε τα πράγματα με λάθος ονόματα. Σταματάτε στη μέση μιας πρότασης και δεν έχετε ιδέα τι λέγατε.

7.Φυσιολογικό: Κατά καιρούς χάνετε τα γυαλιά σας ή το τηλεχειριστήριο.

Αιτία ανησυχίας: Βάζετε τα πράγματα σε περίεργες θέσεις και δεν μπορείτε να εντοπίσετε τα βήματά σας για να τα βρείτε. Ή, κατηγορείτε τους άλλους ότι κλέβουν.

8.Φυσιολογικό: Παίρνετε μια κακή απόφαση ανά φάσεις.

Αιτία ανησυχίας: Κάνετε συχνά κακές επιλογές με τα χρήματα. Δεν περιποιείστε ή δεν διατηρείτε τον εαυτό σας καθαρό.

9.Φυσιολογικό: Νιώθετε κουρασμένοι από την εργασία, την οικογένεια και τις κοινωνικές απαιτήσεις μερικές φορές.

Αιτία ανησυχίας: Δεν μπορείτε να συνεχίσετε τις ομάδες ή τα χόμπι που σας αρέσουν. Προσπαθείτε να μην περνάτε χρόνο με άλλους εξαιτίας των αλλαγών που έχετε περάσει.

10.Φυσιολογικό: Έχετε τον τρόπο σας να κάνετε τα πράγματα που θέλετε και γκρινιάζετε όταν δεν πετυχαίνουν απόλυτα.

Αιτία ανησυχίας: Αναστατώνεστε εύκολα, όταν αλλάζει η ρουτίνα σας ή όταν βρίσκεστε έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Είστε συχνά μπερδεμένοι, ανήσυχοι, καχύποπτοι, καταθλιπτικοί ή φοβισμένοι.