Μολυσματικές ασθένειες

Είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων στη χώρα μας;

Η απάντηση είναι αρνητική υπό προϋποθέσεις: εάν διατηρηθεί τουλάχιστον η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας προσώπου. Με απλά λόγια, η ατομική συμπεριφορά εκάστου είναι βασικός παράγοντας για το εάν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας κορωνοϊού.

H αυξημένη ικανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πλέον γνωστή, ακόμη και από ασυμπτωματικά άτομα. Αλλά πως μπορεί να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό; Περιοχές της Γερμανίας, Νότιας Κορέας, Κίνας και Εχίνου δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επανέλθει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει τέλος της πανδημίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε μια ημέρα (22/6/2020) σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 100.000) μόλυνσης με τον κορωνοϊό από την εμφάνισή του.

Σε εργασία που εκπονήθηκε* από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης συμπεραίνεται ότι η αποφυγή ενός δεύτερου μεγάλου κύματος πανδημίας εξαρτάται αποκλειστικά από το αν η κάθε πληθυσμιακή κοινότητα ακολουθεί ή μη τους γνωστούς κανόνες του σχεδίου ΧΑΜ (χέρια πλένουμε, κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα). Μια τέτοια ατομική συμπεριφορά θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επιβολή μελλοντικά νέων περιοριστικών μέτρων με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία.

Από την άλλη, εάν όλοι προσπαθούμε απλώς να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς προ-κορωνοϊού ρυθμούς και αποφεύγοντας τη χρήση μάσκας ή/και συμμετέχοντες σε μεγάλες συναθροίσεις – τότε ναι, μεγαλώνει ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Ο εφησυχασμός που παρατηρείται σε επιχειρηματίες, αλλά και πολίτες σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι σε σούπερ μάρκετ, πολυκατάστημα, φαρμακείο και έξω από τράπεζα ούτε καν ορισμένοι ηλικιωμένοι φορούσαν μάσκα και ούτε κρατούσαν απόσταση 2 μέτρων. Βέβαια μου έκανε εντύπωση γιατί άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας (ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ και συνωστιζόμενοι μπροστά στο ταμείο μεταξύ τους και με άλλους πελάτες) αγόρασαν από 5 μπουκάλια αντισηπτικά, και άλλα παρόμοιας χρήσης υλικά, όχι μόνο από μεγάλο σούπερ μάρκετ, αλλά και από το γειτονικό μεγάλο φαρμακείο!! Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η επιδημία μπορεί να απλωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως μια πυρκαγιά, και τότε θα ζητάμε ευθύνες μάλλον από την Κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, που δεν διόρισαν αρκετούς αστυνομικούς για να τοποθετήσουν αστυνομικό δίπλα στον καθένα μας…

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The end of social confinement and COVID-19 re-emergence risk https://www.nature.com/articles/s41562-020-0908-8

COVID-19 Coronavirus Pandemic. Worldometer https://www.worldometers.info/coronavirus/

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Report 126 https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200525-covid-19-sitrep-126.pdf?sfvrsn=887dbd66_2