Παιδί

Είναι ανησυχητική η παιδική ρινορραγία;

Αν και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι πολύ συνηθισμένες οι ρινορραγίες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή καθώς ενδέχεται αυτή, η κατά τα άλλα αθώα κατάσταση, να οφείλεται σε άλλους, σοβαρότερους παράγοντες.

Είναι συνηθισμένη η ρινορραγία στην παιδική ηλικία;

Τα περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, εμφανίζουν συχνά περιστατικά όπου ματώνει η μύτη, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από λίγα λεπτά το αίμα σταματά και το περιστατικό δεν έχει καμία συνέχεια. Σε άλλες περιπτώσεις ορισμένα παιδιά έχουν τακτικά ανάλογα επεισόδια σε κάποια φάση της ζωής τους, τα οποία όμως υποχωρούν από μόνα τους χωρίς κάποια ειδική θεραπεία. Για τους περισσότερους γονείς, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά, η θέα του αίματος που τρέχει από τη μύτη μπορεί να είναι τρομακτική, όμως στην πλειοψηφία των περιστατικών, δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία, καθώς δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του παιδιού. Οι στατιστικές αναφέρουν πως το 60% του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του έχει εμφανίσει τουλάχιστον ένα περιστατικό ρινορραγίας.

Αιτίες παιδικής ρινορραγίας

  • Πολύ ξηρός αέρας. Αν η αιτία της ρινορραγίας είναι ο ξηρός αέρας η χρήση του ειδικού μηχανήματος που υγραίνει την ατμόσφαιρα, ίσως να είναι η λύση. Διαφορετικά ένα μπολ με νερό δίπλα στο καλοριφέρ βοηθά να διατηρηθεί η υγρασία στον αέρα.
  • Σκάλισμα μύτης. Τα παιδιά συχνά πειράζουν την μύτη τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές αμυχές.
  • Ιγμορίτιδα, γρίπη, ιώσεις και άλλες λοιμώξεις μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή της μύτης.
  • Αλλεργική ρινίτιδα. Εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα και ενόχληση στη μύτη.
  • Λήψη φαρμάκων που έχουν την ιδιότητα να αραιώνουν το αίμα.
  • Ασθένειες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Πότε πρέπει να δει το παιδί γιατρός;

Αν το παιδί λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή που είναι γνωστό πως προκαλεί τέτοιου είδους διαταραχές και το παιδί εμφανίσει ρινορραγία θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του γιατρού, καθώς ενδέχεται τα φάρμακα να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Επίσης, αν πάσχει από κάποια ασθένεια που επηρεάζει την πήξη του αίματος θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίμα σταματά σε λίγα λεπτά μόλις ασκηθεί πίεση στην περιοχή της μύτης. Αν συνεχιστεί το επεισόδιο για παραπάνω από 20 λεπτά θα πρέπει να επισκεφτεί το παιδί τα επείγοντα περιστατικά, όπως και αν η ποσότητα αίματος που χάνεται είναι πολύ μεγάλη. Τέλος, αν η ρινορραγία έχει προκληθεί από κάποιο χτύπημα είναι απαραίτητο να εξεταστεί άμεσα το παιδί.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

When to see a doctor if a child has a nosebleed medicalnewstoday.com/articles/324536.php

Epistaxis (Nose Bleed) ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/