Εγκυμοσύνη

Είναι ανησυχητικός ο πυελικός πόνος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι συμβαίνει με τον πυελικό πόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης;

Κατά τις πρώτες 8 έως 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε πόνους στην διάρκεια της κύησης, οι οποίοι μοιάζουν με ήπια κοιλιακά τσιμπήματα ή κράμπες. Εάν έχετε πόνους που είναι ισχυρότεροι ή μεγαλύτερης διάρκειας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας για συμβουλές. Στις αρχές της εγκυμοσύνης, η αποβολή συνήθως παρουσιάζεται με πόνο. Δυστυχώς, το 25% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που την καθιστά πολύ συχνό φαινόμενο. Τα κύρια συμπτώματα είναι η κολπική αιμορραγία και ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή οι πυελικές κράμπες.

“Εάν κάποιος εμφανίσει πόνο στο πρώτο τρίμηνο, πρέπει πάντα να αποκλείεται την έκτοπη κύηση, δηλαδή όταν το έμβρυο προσπαθεί να αναπτυχθεί εκτός της μήτρας”, λέει ο κ. Παντελής Αθανασίας, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Κέντρο Γυναικών του Λονδίνου.

Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν περίπου στο 1% των κυήσεων και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στη μία πλευρά της κάτω κοιλίας ή της λεκάνης. “Μια υπερηχογραφική εξέταση θα σας πει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εγκυμοσύνη και αν είναι βιώσιμη”, αναφέρει.

Εάν το ωχρό σωμάτιο, ένας μικρός σάκος γεμάτος υγρό στην ωοθήκη που απελευθερώνει προγεστερόνη μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας, σπάσει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό πόνο.

Ο πυελικός πόνος δεν οφείλεται πάντα στην ίδια την εγκυμοσύνη και δεν προέρχεται πάντα από τη μήτρα. Θα πρέπει επίσης να αποκλείσετε την σκωληκοειδίτιδα, ουρολοίμωξη, πέτρες στα νεφρά, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Πώς εμφανίζεται ο πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης;

Μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές της κοιλιάς σας. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, οι σύνδεσμοι τεντώνονται και πυκνώνουν για να φιλοξενήσουν και να υποστηρίξουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο πόνος στους συνδέσμους είναι πιο συχνός στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνήθως βελτιώνεται στο τρίτο τρίμηνο.

Αργότερα στην εγκυμοσύνη, ο πόνος στην πυελική ζώνη είναι ίσως η πιο κοινή αιτία πυελικού πόνου και εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 20% των κυήσεων.

Όταν είστε έγκυος, η σταθερή άρθρωση που ονομάζεται ηβική σύμφυση γίνεται πιο μαλακή και αρχίζει να κινείται λίγο και να τεντώνεται. Είναι τόσο επώδυνη και τρυφερή, που μπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσει σε μια γυναίκα αδυναμία ακόμα και για να περπατήσει. Μπορεί να χρειαστεί πατερίτσες ή ακόμη και αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας αυτού του πόνου.

Η πρακτική ακινησία της πυελικής ζώνης είναι πιο ανησυχητική, διότι, όταν οι έγκυες ακινητοποιούνται, η κυκλοφορία τους μειώνεται. Κινδυνεύουν περισσότερο από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) μέσω της ακινησίας τους και είναι σημαντικό να τους χορηγούνται υποστηρικτικές κάλτσες για να συμπιέζουν τα κάτω άκρα τους ή να τους χορηγούνται ενέσεις αραίωσης του αίματος.

Πώς ξέρετε αν ο πυελικός πόνος είναι κάτι πιο σοβαρό;

Εάν ο πόνος σχετίζεται με αιμορραγία σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, συνιστάται να το ελέγξετε. Ομοίως, αν αυτό συνοδεύεται από επιθετικό κολπικό έκκριμα ή ξαφνική απώλεια υγρών, μιλήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας. Ο πυρετός, ο οποίος είναι γενικά σημάδι γενικής αδιαθεσίας, θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό, όπως η χοριοαμνιονίτιδα (λοίμωξη εντός της μήτρας) ή μια λοίμωξη των νεφρών.

Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με μειωμένες κινήσεις του εμβρύου. Οι κινήσεις του μωρού μπορεί να ανταποκρίνονται σε απλά μέτρα, όπως η κατανάλωση ενός παγωμένου ή ζεστού ροφήματος.

Επίσης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε μια πολύ σκληρή κοιλιά (που περιγράφεται ως ξύλινη), η οποία είναι κλασικό σύμπτωμα αποκόλλησης του πλακούντα, όπου ο πλακούντας αποχωρίζεται από τη μήτρα.

Τέλος, αν οι πόνοι έρχονται και φεύγουν και γίνονται πιο δυνατοί και πιο κοντά μεταξύ τους, αυτό θα μπορούσε να είναι πρώιμος τοκετός και θα πρέπει να ελεγχθεί – μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα – αν είστε κάτω από τις 37 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι επιλογές αυτοβοήθειας για τον πυελικό πόνο;

Εφόσον έχουν αποκλειστεί σοβαρές αιτίες, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής επιλογές αυτοβοήθειας:

  • Δοκιμάστε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη, η οποία είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Κάντε ζεστά ντουζ. Αυτά χαλαρώνουν τους μυς και μειώνουν το στρες και το άγχος
  • Πιείτε άφθονο νερό και ενυδατωθείτε. Η αφυδάτωση υποτίθεται ότι μπορεί να επιδεινώσει τους πυελικούς πόνους και να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα, καθώς και να χειροτερέψει μια ουρολοίμωξη, καθώς τα πιο συμπυκνωμένα ούρα που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη
  • Φορέστε μια ζώνη στήριξης της λεκάνης. Εάν ο πόνος οφείλεται στην πυελική περιοχή, μια ζώνη στήριξης παίρνει μέρος του βάρους από τη λεκάνη και δρα λίγο σαν τους μυς που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά
  • Σταματήστε να φοράτε ψηλά τακούνια. Αν ο πόνος είναι μυϊκής προέλευσης, θα επιβαρύνει λιγότερο τη λεκάνη


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved