Καρκίνος

Είναι απαραίτητη η μαστεκτομή για όλους τους πολλαπλούς όγκους του μαστού

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, με πολλαπλούς όγκους, μπορούν πλέον να επιλέξουν μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται ογκεκτομή, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία, αντί για μαστεκτομή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. (Καρκίνος μαστού: Προοδευτική θεραπεία με Herceptin)

Τα ευρήματα της μελέτης χαρακτηρίστηκαν σημαντικά, επειδή όλο και περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με πολλαπλούς όγκους του μαστού, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε απεικονίσεις MRI. Οι γιατροί όμως, δεν είχαν μέχρι σήμερα καθοδήγηση επιβεβαιωμένη με ερευνητικά δεδομένα, για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων και ως εκ τούτου συνιστούσαν τη μαστεκτομή.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Judy C. Boughey, MD, της Mayo Clinic, η ογκεκτομή σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία, προτιμάται συνήθως από τη μαστεκτομή, διότι είναι μια μικρότερη επέμβαση με ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. (Καρκίνος του μαστού και αυτοέλεγχος: Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές;)

Χρειάζονται όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού μαστεκτομή;

Η μελέτη αξιολόγησε 204 γυναίκες, 40 ετών και άνω, με δύο ή τρεις όγκους στον ίδιο μαστό. Αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίστηκαν με ογκεκτομή σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Το ποσοστό υποτροπής εντός 5 ετών ανάμεσα στις συμμετέχουσες ήταν 3,1%, ένα ποσοστό που είναι παρόμοιο με το ποσοστό υποτροπής των περιπτώσεων ογκεκτομής ενός όγκου. (Καρκίνος του μαστού: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο)

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας, ήταν ότι το ποσοστό υποτροπής ήταν χαμηλότερο ανάμεσα στις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, πριν από τη χειρουργική τους επέμβαση, δίνοντας ίσως στους χειρουργούς καλύτερη εικόνα για το ποιες περιοχές θα έπρεπε να αφαιρεθούν.  Για τις 15 συμμετέχουσες που δεν υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, το ποσοστό υποτροπής ήταν 22,6%, σε σύγκριση με 1,7% για τις 189 γυναίκες  που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία πριν από την επέμβαση.

Μια  ανασκόπηση του 2019, διαπίστωσε ότι έως και το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού έχουν πολλαπλούς όγκους και ότι πολλές περιπτώσεις που πιστευόταν ότι είχαν μόνο έναν όγκο, βρέθηκαν τελικά αργότερα να έχουν πολλαπλούς όγκους σε περαιτέρω εξετάσεις. (Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες!)

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Καρκίνος του μαστού ονομάζεται η ασθένεια κατά την οποία τα κύτταρα του μαστού αναπτύσσονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου στο μαστού, το είδος των οποίων εξαρτάται από τα κύτταρα του μαστού που δημιουργούν τον καρκίνο.(Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Ο καρκίνος του μαστού δύναται να ξεκινήσει από διάφορα σημεία του μαστού. Ο μαστός αποτελείται από τρία μέρη και συγκεκριμένα τους λοβούς, τους πόρους (αγωγούς) και τον συνδετικό ιστό. Λοβοί ονομάζονται οι αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή γάλακτος. Οι αγωγοί είναι οι σωλήνες μέσα από τους οποίους μεταφέρεται το γάλα και ο συνδετικός ιστός συγκρατεί τα δύο μέρη μαζί. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ξεκινούν από τους πόρους ή τους λοβούς.

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαδένων. Αυτή η εξάπλωση ονομάζεται μετάσταση. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Ποια είναι τα πιο κοινά είδη καρκίνου του μαστού;

Τα πιο κοινά είδη καρκίνου του μαστού είναι τα ακόλουθα:

  • Διηθητικό καρκίνωμα του πόρου: Ο καρκίνος ξεκινά από τους πόρους (αγωγούς) και ακολούθως αναπτύσσεται έξω από αυτούς σε άλλα σημεία του μαστού. Τα συγκεκριμένα διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν και να κάνουν μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος.
  • Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα: Ο καρκίνος ξεκινά από τους λοβούς και ακολούθως εξαπλώνεται στους γύρω ιστούς. Τα εν λόγω διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved