Γυναίκα, Υγεία Δέρματος

Είναι αποτελεσματικές οι ενυδατικές κρέμες;

Τι ακριβώς περιέχει μια ενυδατική κρέμα;

Καθημερινά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαφημίζουν τις ‘θαυματουργές’ ιδιότητες των κρεμών προσώπου και των γαλακτωμάτων σώματος που υπόσχονται να μεταμορφώσουν την ξηρή, γερασμένη, αφυδατωμένη επιδερμίδα σε λεία, νεανική και ελαστική σε λίγες μόνο ημέρες. Οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν τα συστατικά που περιέχουν οι κρέμες που αγοράζουν, ενώ αρκετές από αυτές έχουν συστατικά που μπορεί να βάψουν την υγεία μακροπρόθεσμα, όπως, για παράδειγμα, οι παραβένες. Τις περισσότερες φορές τα συστατικά αναφέρονται με ξένους όρους με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μη γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα occlusives, τα humectants, ή τα emollients. Τι θα πρέπει λοιπόν να περιέχει μια κρέμα και ποια είναι τα πιο κοινά συστατικά που έχουν οι κρέμες του εμπορίου;

Νερό: Όλες σχεδόν οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν νερό. Είτε πρόκειται για κρέμα προσώπου, είτε για γαλάκτωμα σώματος είναι βέβαιο πως ένα από τα βασικά συστατικά θα είναι το νερό, που συνήθως αναφέρεται πρώτο στη λίστα των συστατικών της εκάστοτε κρέμας. Το περισσότερο από αυτό φυσικά όταν απλωθεί στο δέρμα θα εξατμιστεί, όμως μια μικρή ποσότητα αυτού θα παραμείνει στην επιδερμίδα. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάποια λιπαρή ουσία για να το συγκρατήσει και να μην επιτρέψει να εξατμιστεί, έτσι όλες οι ενυδατικές κρέμες περιέχουν και ένα ή περισσότερους λιπαρούς παράγοντες. Από την άλλη, αν χρησιμοποιήσει κανείς μονάχα μια λιπαρή ουσία όπως λάδι, χωρίς να αυτή να περιέχει και νερό, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό καθώς το δέρμα θα γίνει υπερβολικά λιπαρό, χωρίς όμως να ανακτήσει τη χαμένη υγρασία. Έτσι το νερό είναι ίσως ένα από τα βασικότερα συστατικά που θα πρέπει να περιέχει μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για να είναι αποτελεσματική.

Occlusives: Είναι ένας τύπος ενυδατικού παράγοντα που δρα σχηματίζοντας μια προστατευτική στρώση πάνω στην επιδερμίδα και συνήθως περιέχουν λιπαρές ουσίες που σχηματίζουν ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα το οποίο εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα. Καθώς λοιπόν το δέρμα συγκρατεί περισσότερο νερό, αφυδατώνεται πιο δύσκολα και δείχνει πιο απαλό και λείο. Επίσης, το λεπτό αυτό στρώμα προστατεύει το δέρμα από το να έρθει σε άμεση επαφή με άλλα αλλεργιογόνα, με σκόνη ή άλλα βλαπτικά για την επιδερμίδα στοιχεία. Οι παραπάνω ουσίες αναγράφονται συχνά στη λίστα των συστατικών ως cetyl alcohol, lanolin, petrolatum lecithin, mineral oil, paraffin και stearic acid.

Humectants: Θεωρητικά αυτά έχουν την ιδιότητα να μαζεύουν νερό τόσο από την ατμόσφαιρα, όσο και από τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να το συγκεντρώνουν στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Όταν όμως υπάρχει ελάχιστη υγρασία στην ατμόσφαιρα, τότε το νερό αντλείται σχεδόν αποκλειστικά από τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Συχνά αναγράφονται ως glycerin, honey, panthenol, sorbitol και urea.

Emolients: Πρόκειται για μαλακτικούς παράγοντες που κάνουν το δέρμα να δείχνει λείο και να έχει απαλή υφή που συχνά αναφέρονται με τις ονομασίες dimethicone ή octyldodecanol.

Βιταμίνες: Τις περισσότερες φορές οι κρέμες και τα γαλακτώματα σώματος περιέχουν μια ή περισσότερες βιταμίνες, όπως βιταμίνη E, C ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στις αντιρυτιδικές κρέμες χρησιμοποιείται συχνά η βιταμίνη Α και πιο συγκεκριμένα παράγωγα της βιταμίνης Α όπως τα ρετινοειδή που δημιουργούν απολέπιση και επιταχύνουν την ανάπλαση των κυττάρων. Η βιταμίνη Ε συχνά αναγράφεται ως tocopherol ή tocopherolyl acetate και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Menthol: Η μενθόλη προστίθεται συχνά στις κρέμες, καθώς αν και δεν έχει ενυδατικές ιδιότητες βοηθά να καταπολεμηθεί το αίσθημα κνησμού στην επιδερμίδα και να δίνει μια αίσθηση δροσιάς.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Moisturizers: Do they work? health.harvard.edu/staying-healthy/moisturizers-do-they-work

Jackson S, et al. (1993). Pathobiology of the stratum corneum. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1311754/

Del Rosso JQ, et al. (2011). The clinical relevance of maintaining the functional integrity of the stratum corneum in both healthy and disease-affected skin. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175800/