Διατροφή, Παιδί

Είναι ασφαλές για τα βρέφη να τρώνε αυγά;

Από πότε μπορούν τα βρέφη να αρχίσουν να τρώνε αυγά;

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και προετοιμάζονται εύκολα. Ωστόσο, σε ό, τι αφορά την κατανάλωση τους από παιδιά, στο παρελθόν οι παιδίατροι πρότειναν την αποφυγή τους, λόγω προβλημάτων αλλεργίας. Οι τρέχουσες οδηγίες όμως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε. Οι νέοι γονείς μπορούν να δίνουν αυγά στο μωρό τους και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα σαν μια από τις πρώτες τους τροφές, με την προϋπόθεση ότι θα είναι προσεχτικοί για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ποια οφέλη προσφέρουν τα αυγά στα βρέφη;

Τα αυγά ωφελούν την υγεία των μωρών, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο πρωινό, στο μεσημεριανό και το βραδινό τους. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο κρόκος έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει 250 mg χολίνης, η οποία βοηθά στην προώθηση της φυσιολογικής κυτταρικής δραστηριότητας, την ίδια στιγμή που ενισχύει την μνήμη και τη λειτουργία του ήπατος, ωθώντας το να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε όλες τις περιοχές του σώματος. Από την άλλη, ολόκληρο το αυγό είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, φωσφόρο και σελήνιο.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η κατανάλωση αυγών από βρέφη;

Ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν τις κύριες αιτίες αλλεργικών αντιδράσεων σε μωρά και παιδιά. Τρόφιμα όπως:

  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά
  • Σόγια
  • Φυστίκια
  • Ψάρι

Οι παιδίατροι, λοιπόν, συνιστούν στους γονείς να μην δίνουν ολόκληρο το αυγό στα μωρά τους από πολύ μικρή ηλικία, αλλά είναι προτιμότερο να περιμένουν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους της ζωής τους, διότι το 2% των παιδιών έχουν αλλεργία στα αυγά.

Ο κρόκος του αυγού δεν περιέχει πρωτεΐνες που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις, το λευκό μέρος του αυγού όμως, περιέχει πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν ήπια, αλλά και σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Παλαιότερα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η εισαγωγή των αυγών στη διατροφή ενός μωρού από πολύ νωρίς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Μια μελέτη, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε το 2010, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.600 βρέφη, αποκάλυψε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα μωρά που εκτίθενται στα αυγά μετά το πρώτο έτος της ζωής τους είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να αναπτύξουν αλλεργία, συγκριτικά με τα μωρά που δοκίμασαν αυγά σε ηλικία 4 – 6 μηνών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η αλλεργική αντίδραση στα αυγά;

Κάθε άνθρωπος που έχει κάποια τροφική αλλεργία, το σώμα του αντιμετωπίζει το εκάστοτε φαγητό σαν να είναι κάτι επικίνδυνο. Ωστόσο, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, δεν είναι σε θέση να χειριστεί ορισμένες πρωτεΐνες στο λευκό μέρος του αυγού και ως εκ τούτου ενδέχεται να νιώθουν άρρωστα, να εμφανίσουν κάποιο εξάνθημα ή να έρθουν αντιμέτωπα με άλλα συμπτώματα αλλεργίας.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις επηρεάζουν το δέρμα, το πεπτικό, το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης συνήθως περιλαμβάνουν:

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και από την ποσότητα των αυγών που έχει καταναλώσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα μωρό μπορεί να παρουσιάσει μια πιο σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν προβλήματα με την αναπνοή και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Τονίζεται ότι η αναφυλαξία είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η τάση των παιδιών στις αλλεργίες είναι συχνά κληρονομική. Εάν κάποιος στην οικογένεια είναι αλλεργικός στα αυγά, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την εισαγωγή τους στη διατροφή του μωρού σας, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο και το παιδί σας να είναι αλλεργικό.

Στην περίπτωση που το μωρό σας εμφανίσει σοβαρό έκζεμα, πρέπει και πάλι να είστε προσεκτικοί με τα αυγά, καθώς υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις δερματικές παθήσεις και τις αλλεργίες στα τρόφιμα.

Τέλος, στην περίπτωση που τελικά το μωρό σας είναι όντως αλλεργικό στα αυγά, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να ξεπεράσει αυτή του την αλλεργία καθώς μεγαλώνει. Τα περισσότερα παιδιά μάλιστα, ξεπερνούν την αλλεργία τους σε ηλικία περίπου 5 ετών.

Πώς θα εισάγετε τα αυγά στη διατροφή του μωρού σας;

Πριν ακόμη το μωρό σας φτάσει σε ηλικία 7 μηνών, πρέπει να τρώει ήδη μια με δυο κουταλιές πρωτεΐνης αυγού, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Υπογραμμίζεται ότι, παρόλο που οι τρέχουσες οδηγίες δεν συνιστούν πλέον ότι πρέπει να περιμένετε να γίνει ενός έτους το μωρό σας για να του δώσετε αυγά, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να τα  εισαγάγετε στη διατροφή του.

Παράλληλα, συνιστάται κάθε φορά που θα εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας, να τα προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τη φορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθήσετε πιθανές αντιδράσεις και να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια τρόφιμα τις προκαλούν. Ένας καλός τρόπος για την εισαγωγή νέων τροφίμων είναι η «τετραήμερη αναμονή». Ουσιαστικά, θα πρέπει να δίνετε ένα τρόφιμο στο παιδί σας την πρώτη μέρα και ακολούθως να περιμένετε 4 μέρες πριν προσθέσετε κάτι νέο στη διατροφή του. Εάν παρατηρήσετε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας καλός τρόπος για να εισαγάγετε αυγά στη διατροφή του παιδιού σας είναι να ξεκινήσετε μόνο με τους κρόκους. Πιο κάτω αναφέρονται μερικές ιδέες:

  • Βράστε το αυγό, ξεφλουδίστε το κέλυφος και βγάλτε τον κρόκο. Ανακάτεψε τον μαζί με μητρικό γάλα ή με το γάλα που δίνετε στο μωρό σας, εάν είναι άνω του 1 έτους.
  • Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρώει και άλλα τρόφιμα πέραν από το γάλα, μπορείτε να ανακατέψετε τον βραστό κρόκο με αβοκάντο, μπανάνα, γλυκοπατάτα και άλλα φρούτα και λαχανικά.
  • Ξεχωρίστε τον κρόκο από το ωμό αυγό. Ζεστάνετε ένα τηγάνι με λίγο λάδι ή βούτυρο και ανακατέψτε τον κρόκο με μητρικό γάλα ή πλήρες γάλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λαχανικά και φρούτα που ήδη τρώει το παιδί σας.

Όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία του ενός έτους, μπορείτε να του δώσετε ολόκληρο το αυγό. Ανακατέψτε ολόκληρο το αυγό, είτε με μητρικό γάλα, είτε με πλήρες γάλα ή προσθέστε το σε τηγανίτες, βάφλες και άλλα ψητά προϊόντα. Μάλιστα, οι απλές ομελέτες με μαλακά λαχανικά και τυριά, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε ολόκληρα αυγά στη διατροφή του παιδιού σας.

Συμπερασματικά

Τα αυγά θεωρούνται γενικά μια ασφαλή τροφή για τα βρέφη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας στα αυγά ή το μωρό σας εμφανίσει σοβαρό έκζεμα, συζητήστε με τον παιδίατρο σας πριν εισάγετε αυγά στη διατροφή του. Παράλληλα, στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι το παΐδι σας είναι αλλεργικό στα αυγά, τότε φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες, καθώς τα αυγά είναι ένα από τα κύρια συστατικά πολλών τροφίμων.