Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή, Παιδί

Είναι ασφαλές για τα βρέφη να τρώνε αυγά;

Baby refusing food | © Paulo Po | Dreamstime Stock Photos

Από πότε μπορούν τα μωρά να τρώνε αυγά;

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να τα τηγανίσετε, να τα βράσετε, να τα φάτε σαν ομελέτα. Ωστόσο, σε ό, τι αφορά τα παιδιά στο παρελθόν οι παιδίατροι πρότειναν την αποφυγή τους από την διατροφή των παιδιών, λόγω προβλημάτων αλλεργίας. Οι τρέχουσες οδηγίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε. Οι νέοι γονείς μπορούν να δίνουν αυγά στο μωρό τους και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα σαν μια από τις πρώτες τους τροφές, με την προϋπόθεση ότι θα είναι προσεχτικοί για τυχόν αλλεργική αντίδραση ή άλλη ευαισθησία.

Ποια τα οφέλη των αυγών στα βρέφη;

Τα αυγά μπορείτε να τα βρείτε παντού. Προετοιμάζονται εύκολα και μπορούν να γίνουν μέρος του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού του μωρού σας.

 • Κάθε αυγού περιέχει περίπου 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
 • Ο κρόκος έχει εντυπωσιακή θρεπτική αξία. Περιέχει 250 mg χολίνης, που βοηθά στην προώθηση της φυσιολογικής κυτταρικής δραστηριότητας.
 • Η χολίνη βοηθά στη λειτουργία του ήπατος και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει και στη μνήμη του μωρού σας.
 • Το ολόκληρο αυγό είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, Β12 και φυλλικό οξύ. Διαθέτει επίσης υγιείς ποσότητες φωσφόρου και σεληνίου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των αυγών για τα βρέφη;

Ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες αλλεργικών αντιδράσεων σε μωρά και παιδιά. Αυτά τα τρόφιμα είναι:

 • αυγά
 • γαλακτοκομικά
 • σόγια
 • φιστίκια
 • ψάρι

Οι παιδίατροι συνιστούσαν στους γονείς να μην δίνουν ολόκληρο το αυγό στα μωρά τους από πολύ μικρή ηλικία, δηλαδή και τον κρόκο και το λευκό μέρος του, αλλά θα ήταν καλύτερο να περιμένουν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους της ζωής τους, διότι το 2% των παιδιών είναι αλλεργικά στα αυγά.

Ο κρόκος του αυγού δεν περιέχει πρωτεΐνες που σχετίζονται με αλλεργική αντίδραση, το λευκό μέρος του αυγού όμως, περιέχει πρωτεΐνες που μπορεί να οδηγήσουν από ήπια μέχρι και σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Εάν το μωρό σας είναι αλλεργικό σε αυτές τις πρωτεΐνες, μπορεί να εμφανίσει μια σειρά συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι η εισαγωγή των αυγών στη διατροφή ενός μωρού από πολύ νωρίς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Μια μελέτη του 2010, που αφορούσε σχεδόν 2.600 βρέφη, αποκάλυψε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα μωρά που εκτίθενται στα αυγά μετά το πρώτο έτος της ζωής τους είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να αναπτύξουν αλλεργία σε αυτά σε σχέση με τα μωρά που δοκίμασαν αυγά σε ηλικία 4 με 6 μηνών.

Σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή ευαισθησίας

Όταν ένα άτομο έχει τροφική αλλεργία, το σώμα του αντιμετωπίζει το φαγητό σαν να είναι κάτι επικίνδυνο. Μερικές φορές, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν είναι σε θέση να χειριστούν ορισμένες πρωτεΐνες στο λευκό μέρος του αυγού. Ως αποτέλεσμα αυτού, ενδέχεται να νιώθουν άρρωστα, να παρουσιάσουν εξάνθημα ή άλλα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα ή το πεπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα, εξανθήματα, έκζεμα ή έξαψη
 • Διάρροια, ναυτία, εμετό ή πόνο
 • Φαγούρα γύρω από το στόμα
 • Ρινική καταρροή, συρίττουσα αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα καρδιάς

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και από την ποσότητα των αυγών που καταναλώνονται. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα μωρό μπορεί να παρουσιάσει μια πιο σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η αναφυλαξία είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η τάση των παιδιών στις αλλεργίες είναι συχνά κληρονομική. Εάν κάποιος στην οικογένεια είναι αλλεργικός στα αυγά, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την εισαγωγή αυγών στη διατροφή του μωρού σας.

Εάν το μωρό σας έχει σοβαρό έκζεμα, πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τα αυγά, καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτής της δερματικής πάθησης και των αλλεργιών στα τρόφιμα.

Εάν το μωρό σας είναι αλλεργικό στα αυγά, είναι πιθανό να ξεπεράσει την αλλεργία αργότερα στη ζωή του, καθώς πολλά παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργίες στα αυγά σε ηλικία περίπου 5 ετών.

Πώς να εισάγω τα αυγά στη διατροφή του μωρού μου;

Πριν ακόμη το μωρό σας γίνει 7 μηνών, πρέπει να τρώει ήδη μια με δυο κουταλιές πρωτεΐνη αυγού τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Παρόλο που οι τρέχουσες οδηγίες δεν αναφέρουν πλέον να περιμένετε να γίνει ενός έτους το μωρό σας, θα πρέπει να ζητήσετε από τον παιδίατρο σας ένα συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα.

Συνιστάται επίσης, κάθε φορά που θα εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας, να τα προσθέτετε σταδιακά, ένα ένα τη φορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθήσετε πιθανές αντιδράσεις και να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια τρόφιμα προκαλούν την αντίδραση. Ένας τρόπος για την εισαγωγή τροφίμων είναι η τετραήμερη αναμονή. Για να το κάνετε αυτό, δώστε στο παιδί σας αυγό την πρώτη μέρα. Κατόπιν περιμένετε τέσσερις ημέρες πριν προσθέσετε κάτι νέο στη διατροφή του. Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή άλλη ευαισθησία, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Ένα καλό βήμα για να ξεκινήσετε την εισαγωγή αυγών στη διατροφή του μωρού σας, είναι να του δίνετε μόνο τους κρόκους. Εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς να προσθέσετε κρόκο αυγού στη διατροφή του παιδιού σας:

 • Βράστε το αυγό, ξεφλουδίστε το κέλυφος και βγάλτε τον κρόκο. Ανακάτεψε το μαζί με το μητρικό γάλα ή το γάλα που δίνετε στο μωρό σας, εάν αυτό είναι άνω του 1 έτους. Καθώς το μωρό σας αρχίζει να τρώει περισσότερα τρόφιμα, μπορείτε επίσης να προσθέσετε στον κροκό αβοκάντο, μπανάνα, γλυκοπατάτα και άλλα φρούτα και λαχανικά.
 • Ξεχωρίστε τον κρόκο από ένα ωμό αυγό. Ζεστάνετε ένα τηγάνι με λίγο λάδι ή βούτυρο. Ανακατέψτε τον κρόκο με μητρικό γάλα ή πλήρες γάλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας λαχανικά που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη διατροφή του παιδιού σας.
 • Ξεχωρίστε τον κρόκο από ένα ωμό αυγό. Συνδυάστε το με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης και φρούτα ή λαχανικά.

Μόλις το παιδί σας γίνει ενός έτους, μπορείτε να του δώσετε ολόκληρο το αυγό. Ανακατέψτε ολόκληρο το αυγό είτε με μητρικό γάλα είτε με πλήρες γάλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ολόκληρα αυγά σε τηγανίτες, βάφλες και άλλα ψητά προϊόντα.

Οι απλές ομελέτες με μαλακά λαχανικά και τυριά είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να προσθέσετε ολόκληρα αυγά στη διατροφή του παιδιού σας.

Σύνοψη

Τα αυγά θεωρούνται γενικά ασφαλής τροφή για τα βρέφη.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στα αυγά ή το μωρό σας έχει σοβαρό έκζεμα, μιλήστε στον παιδίατρο σας πριν εισάγετε αυγά στη διατροφή του μωρού σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι αλλεργικό στα αυγά, να έχετε κατά νου ότι τα αυγά εμπεριέχονται σε πολλά άλλα τρόφιμα ως «κρυφό» συστατικό, για αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend