Παιδί

Είναι ασφαλές να μεταφέρετε τα παιδιά σας στα επείγοντα εν καιρώ πανδημίας;

Η πανδημία COVID-19, δεν εμποδίζει τα παιδιά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, να οδηγούν ποδήλατα και να παίζουν παιχνίδια που μπορεί να τους προκαλέσουν τραυματισμούς. Δεδομένης, όμως, της κατάστασης οι γονείς αναρωτιούνται για το πόσο ασφαλές είναι να μεταφέρουν τα παιδιά τους, αυτή την περίοδο, στα επείγοντα.

Είναι ασφαλές να μεταφέρετε τα παιδιά σας στα επείγοντα αυτή τη περίοδο;

Ο Δρ. Marc Auerbach, παιδίατρος στα επείγοντα της Yale Medicine, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα επείγοντα όταν είναι πραγματικά ανάγκη, καθώς λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης που απαιτούνται για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως εξήγησε, τα παιδιά μένουν στο σπίτι και είναι λογικό αφού απέχουν από τα οργανωμένα παιχνίδια του σχολείου, να παίζουν μόνα τους και να τραυματίζονται πιο εύκολα. Πέραν όμως από τους τραυματισμούς που παρουσιάζουν αύξηση, η πανδημία δεν σταματά την εμφάνιση και άλλων παιδικών ασθενειών που χρειάζονται νοσήλια, όπως η σκωληκοειδίτιδα. Υπογραμμίζει λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο άμεσα για αποφυγή άλλων ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Ποια είναι η κατάσταση που παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά σήμερα;

Παρόλο που οι ασθένειες δεν μπήκαν στο off λόγω της πανδημίας, ο Δρ. Beth Emerson, διευθυντής του παιδικού τμήματος της Yale Medicine, διαπιστώνει ότι υπάρχει μείωση των επισκέψεων στο τμήμα. Όπως διευκρινίζει, η ασφάλεια στο νοσοκομείο είναι δεδομένη, καθώς οι ασθενείς με COVID-19 δεν ελέγχονται στο ίδιο μέρος που ελέγχονται τα παιδιά, οπότε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτό και να αποφεύγουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο όταν το χρειάζονται.

Η Erika Setzer, διευθύντρια στα επείγοντα, ανέφερε ότι ο ημερήσιος αριθμός  των παιδικών περιστατικών μειώθηκε κατά 75% και συγκεκριμένα από 120-130 ασθενείς που επισκέπτονταν καθημερινά τα επείγοντα πριν την COVID-19, ο αριθμός μειώθηκε σε 30-40 ασθενείς. Από την άλλη το ποσοστό εισαγωγής αυξήθηκε και ανέρχεται στο 20% σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, που ήταν κάπου στο 10%. Αυτό το υψηλότερο ποσοστό εισαγωγής, όπως εξήγησε, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι γονείς επισκέπτονται τα επείγοντα μόνο για σοβαρές περιπτώσεις και όχι για λιγότερο σοβαρές, όπως συνήθιζαν να κάνουν πριν από την πανδημία.

Η Patricia Morrell, συντονίστρια του προγράμματος για τους παιδικούς τραυματισμούς του YNHCH, αναφερόμενη στους τραυματισμούς των παιδιών αυτή την περίοδο, υπογράμμισε ότι παρουσίασαν αύξηση με την έναρξη της πανδημίας. Εκτιμά βέβαια ότι θα εμφανιστούν πολύ περισσότεροι τραυματισμοί μετά το τέλος της πανδημίας, νοουμένου ότι οι γονείς φοβούνται αυτή τη στιγμή να μεταφέρουν στα επείγοντα τα παιδιά τους, αλλά αργότερα αναπόφευκτα θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα των τραυματισμών που θεωρητικά θεραπεύτηκαν μόνα τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν θεραπεύτηκαν.

Από την πλευρά του ο Δρ Auerbach, σημειώνει ότι τα περιστατικά που αφορούν σπασμένα άκρα και τραυματισμούς στο κεφάλι, κυμαίνονται περίπου στα επίπεδα του καλοκαιριού. Από την άλλη, διαπιστώνει μια μείωση στους ασθενείς που εξετάζει για άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης για παράδειγμα, που είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να παραμελείται, σε σύγκριση με άλλες χρονιές το ίδιο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τα περιστατικά κορωνοϊού, ο Δρ Auerbach αναφέρει ότι εξετάζει περίπου 20 ασθενείς κάθε μέρα, αλλά σε ξεχωριστό χώρο του τμήματος, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να μεταφέρουν στο νοσοκομείο το παιδί τους στην περίπτωση που το χρειάζεται, χωρίς να φοβούνται για τον κορωνοϊό. Από την άλλη, στην περίπτωση που το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα COVID-19, θα πρέπει πρώτα να καλέσουν στο νοσοκομείο πριν την επίσκεψη τους, ενώ αν το παιδί τους παρουσιάζει έντονη αναπνευστική δυσχέρεια θα πρέπει να καλέσουν αμέσως τον παιδίατρο τους ή τα επείγοντα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

8 Tips for Working From Home With Kids During COVID-19 https://www.yalemedicine.org/stories/8-tips-work-at-home-with-kids-covid-19/