Εγκυμοσύνη

Είναι ασφαλής η λήψη φαρμάκων επιληψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εκτός από τις σωματικές ανωμαλίες, η λήψη βαλπροϊκού νατρίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει επίσης τα μωρά σε κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών. Όμως, αν βασίζεστε σε αυτό το φάρμακο για τον έλεγχο των δυνητικά απειλητικών για τη ζωή σας επιληπτικών κρίσεων, ο σχεδιασμός μιας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι γεμάτος άγχος και ανησυχίες σχετικά με το πώς θα διαχειριστείτε καλύτερα τη δική σας υγεία, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του μωρού.

Ο νευρολόγος Dr Jim Morrow λέει ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό στην επιληψία, πριν μείνετε έγκυος. “Ο νευρολόγος θα σας μιλήσει για τα υπέρ, τα κατά, τους κινδύνους και τα οφέλη του συγκεκριμένου φαρμάκου επιληψίας που παίρνετε”.

“Θα το έκανα αυτό με οποιοδήποτε φάρμακο, όχι μόνο με το βαλπροϊκό. Αν και ορισμένα άλλα φάρμακα επιληψίας φαίνεται να είναι ασφαλή από την άποψη των συγγενών δυσπλασιών (γενετικών ανωμαλιών), υπάρχουν άλλα που φαίνεται να ενέχουν κάποιους κινδύνους – αυτά περιλαμβάνουν τη φαινυτοΐνη, την πριμιδόνη, τη φαινοβαρβιτάλη, την καρβαμαζεπίνη, την τοπιραμάτη και ενδεχομένως τη λαμοτριγίνη. Επιπλέον, τα επίπεδα των φαρμάκων επιληψίας στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω μεταβολικών αλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, οπότε οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ξεσπάσουν”.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της λήψης φαρμάκων επιληψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αυτό που διαπιστώθηκε όταν μελετήθηκαν οι επιδράσεις μιας σειράς νέων και παλαιότερων θεραπειών επιληψίας ,ήταν ότι τα νέα φάρμακα είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή, αλλά το βαλπροϊκό νάτριο, το οποίο κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970, σχετιζόταν με πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών δυσμορφιών και μαθησιακών δυσκολιών από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Για τις γυναίκες που το παίρνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει 8-10% κίνδυνος δυσμορφιών – συμπεριλαμβανομένης της δισχιδούς ράχης, της σχιστής υπερώας και του talipes -και έως και 30% των παιδιών έχουν κάποιου είδους μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό το φάρμακο έχει βλάψει περισσότερα παιδιά από τη θαλιδομίδη, επειδή είναι πιθανώς ακόμη το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντιεπιληπτικό φάρμακο παγκοσμίως.

Το πρόβλημα, εξηγεί ο Morrow, είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό αντιεπιληπτικό φάρμακο. Στην πραγματικότητα, για ορισμένους τύπους επιληψίας -ιδιαίτερα για τη νεανική μυοκλονική επιληψία– λέει: “Είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο μακράν, και στην πραγματικότητα ίσως το μόνο φάρμακο που λειτουργεί πραγματικά για αυτόν τον τύπο επιληψίας”.

Διακοπή ή αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής για την επιληψία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, είτε η εγκυμοσύνη σας είναι προγραμματισμένη μήνες πριν είτε έρχεται πιο απροσδόκητα, δεν πρέπει ποτέ να διακόπτετε ξαφνικά τη φαρμακευτική αγωγή σας. Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει πάντα να γίνονται αργά, υπό ιατρική παρακολούθηση, σε συνεννόηση με νευρολόγο που ειδικεύεται στην επιληψία.

“Αν κάποιος ήταν χωρίς επιληπτικές κρίσεις για περισσότερο από ένα χρόνο, ή κατά προτίμηση δύο χρόνια, θα θέλατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διακόψει το φάρμακό του, αλλά πρέπει να σταθμίσετε τους κινδύνους υποτροπής, γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό”, εξηγεί ο Morrow. “Μια άλλη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε σε ένα φάρμακο που είναι ασφαλέστερο στην εγκυμοσύνη, και για τους περισσότερους τύπους επιληψίας υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου αποτελεσματικές με το βαλπροϊκό – τείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λαμοτριγίνη και το Lamictal (το εμπορικό όνομα της λαμοτριγίνης)”, προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τη λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος από τη στιγμή που θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε απολύτως αξιόπιστη αντισύλληψη. Σε όλες τις γυναίκες συνιστάται να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δισχιδούς ράχης, από πριν μείνουν έγκυες έως και τρεις μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Αλλά αν παίρνετε φάρμακα για την επιληψία, η συνιστώμενη δόση είναι σχεδόν πάντα 5 mg (χιλιοστόγραμμα) την ημέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εάν το βαλπροϊκό είναι πραγματικά το μόνο φάρμακο που λειτουργεί, ο Morrow λέει ότι οι γιατροί θα προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τη δόση, αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην πράξη.

“Η άλλη επιλογή, βέβαια, είναι η γυναίκα, αν θέλει, να το διακόψει ούτως ή άλλως, αν είναι πρόθυμη να δεχτεί ότι μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις. Το μωρό είναι αρκετά καλά απομονωμένο από τις επιληπτικές κρίσεις, για να είμαστε ειλικρινείς, οπότε είναι περισσότερο ένας κίνδυνος για την ίδια τη γυναίκα. Οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν σε επιληπτικές κρίσεις όμως, αν αυτές συμβούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Και η μετάβαση σε κατάσταση επιληπτικού επεισοδίου (μια μεμονωμένη κρίση ή ένα σύμπλεγμα κρίσεων που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα) μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και σε θάνατο“.

Τέλος, ο Morrow συμβουλεύει να ελέγξετε αν υπάρχει κοινή νευρολογική/μαιευτική κλινική στην περιοχή σας και να κλείσετε ραντεβού αν είναι δυνατόν, ώστε ένας νευρολόγος να μπορεί να συνεργαστεί με τον μαιευτήρα σας για να παρακολουθεί την κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.