Αλλεργίες

Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αλλεργικός στην άσκηση;

Μπορεί να φαντάζει μία μεγάλη δικαιολογία για να αποφύγει κανείς την άσκηση, είναι ωστόσο πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δυνατόν κάποιος να έχει αλλεργία στην άσκηση. 

Τι σημαίνει να έχει κανείς αλλεργία στην άσκηση;

Όταν κάποιος άνθρωπος εκτεθεί σε κάτι στο οποίο είναι αλλεργικός, μία πρωτεΐνη του αλλεργιογόνου αντιδρά με τα αντισώματα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Τα κύτταρα αυτά εκκρίνουν χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, που προκαλούν το φτέρνισμα, την εμφάνιση καντηλών και τη δυσκολία στην αναπνοή, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση της άσκησης δεν έχουμε την είσοδο κάποιας πρωτεΐνης κάποιου αλλεργιογόνου στον οργανισμό, ωστόσο η άσκηση μπορεί να πυροδοτήσει την ίδια ακολουθία συμπτωμάτων σε ανθρώπους με μία σπάνια πάθηση που ονομάζεται αναφυλαξία μετά από άσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται δηλαδή, εκκρίνοντας παρόμοιες ουσίες.

Είναι άγνωστο με ποιον τρόπο η άσκηση από μόνη της μπορεί να πυροδοτήσει μία τέτοια αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους, ωστόσο μία ανάλυση του 2010 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Allergy and Asthma Reports προτείνει ότι η άσκηση προκαλεί μία απελευθέρωση ενδορφινών, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που απελευθερώνουν τις χημικές ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα.

Μία άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση από την άσκηση είναι γνωστή ως food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA) και σχετίζεται με την κατανάλωση κάποιου συγκεκριμένου φαγητού πριν από την άσκηση που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας, ακόμη κι αν το άτομο δεν έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο φαγητό όταν το καταναλώνει χωρίς να ασκηθεί.

Η αναφυλαξία μετά από άσκηση είναι σπάνια πάθηση και ακόμα πιο σπάνια είναι η πάθηση που συνδέεται και με το φαγητό, ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε εφήβους και ενηλίκους από ότι σε παιδιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την αναφυλαξία και πόσο επικίνδυνη είναι;

Σύμφωνα με αναλύσεις, η θεραπεία για FDEIA είναι η αποφυγή του φαγητού για τέσσερις ώρες πριν και μετά την άσκηση, ενώ αν είναι γνωστά ποια είναι τα φαγητά που πυροδοτούν την αντίδραση αυτή, μπορούν να αποφευχθούν τελείως. Μία άλλη σύσταση είναι η αποφυγή της άσκηση σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο καιρό ή σε καιρό με πολλή υγρασία.

Για την αναφυλαξία μετά από άσκηση όπου η άσκηση είναι το μόνο πράγμα που πυροδοτεί την πάθηση, η θεραπεία είναι πιο δύσκολη και προτείνεται η δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος ασκήσεων με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει και τα ανάλογα φάρμακα σε περίπτωση που χρειαστούν. 

Γενικά σπάνια συμβαίνουν πολύ σημαντικές αντιδράσεις στην άσκηση, είναι πιο συχνά τα συμπτώματα της κνίδωσης ή του πρηξίματος των χειλιών, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις δεν αποκλείεται και ο θάνατος. Οι αλλεργίες είναι οι καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και για αυτό σε συνεννόηση με το γιατρό σας θα πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can You Really Be Allergic to Exercise? Actually, Yes—Here's What Experts Say https://www.health.com/fitness/allergic-to-exercise

Exercise-Induced Anaphylaxis: An Update on Diagnosis and Treatment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020292/

Exercise-induced anaphylaxis: causes, consequences, and management recommendations https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1744666X.2019.1562904

Can people be allergic to exercise? https://www.livescience.com/can-people-be-allergic-to-exercise.html