Άσκηση και Υγεία

Είναι επικίνδυνο να φοράμε μάσκα κατά την εκγύμναση σε κλειστούς χώρους;

Είναι επικίνδυνη η γυμναστική με μάσκες;

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Η ομάδα του Dr. Matthew Kampert στην κλινική του Cleaveland, παρακολούθησε 20 υγιή άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 χρόνια, που έτρεξαν στον διάδρομο έως το ανώτατο όριο αντοχής τους, σε τρείς διαφορετικές συνθήκες. Είτε φορόντας μια μάσκα Ν95, είτε μια υφασμάτινη,  είτε μη φορόντας καθόλου.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι είναι ασφαλές το τρέξιμο σε υψηλούς ρυθμούς τόσο με μάσκα Ν95 όσο και με υφασμάτινη», λέει ο ερευνητής.

Κανένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, σε κανέναν από του δύο τύπους μάσκας. Κατά την παρακολούθησή τους, δεν εμφανίστηκαν ακανόνιστοι ρυθμοί καρδιάς, ούτε επικίνδυνες μειώσεις στο οξυγόνο.

Ο κύριος λόγος που οι συμμετέχοντες σταματούν το τρέξιμο είναι η δυσφορία που προκαλούσε η μάσκα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου στο JAMA Network Open.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση των χρόνιων παθήσεων;

O Kampert τόνισε ότι η έρευνα δεν συμπεριελάμβανε άτομα με χρόνιες παθήσεις, ή προβλήματα στην καρδιά ή τους πνεύμονες. Πρότεινε τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την χρήση μάσκας κατά την γυμναστική.

Τα ίδια αποτελέσματα είχαν ο Danny Epstein και οι συνεργάτες του στη δημοσίευση τους στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, τον Σεπτέμβρη του 2020. Οι ερευνητές εξέτασαν 16 άτομα αντρικού φύλου με μέσο όρο ηλικίας τα 34 χρόνια) σε ένα τυπικό πρωτόκολλο εκγύμνασης. Η ομάδα έδειξε, ότι σε υγιή άτομα η χρήση μάσκας σε βραχυπρόθεσμη έντονη αεροβική άσκηση είναι ασφαλής και συσχετίζεται μόνο με μικρές αλλαγές σε φυσιολογικές παραμέτρους, όπως η ήπια αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα ενάντια στον ιό, μπορούν να γυμνάζονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Masks at the Gym: Uncomfortable but Not Unsafe, Study Finds https://medicalxpress.com/news/2021-07-masks-gym-uncomfortable-unsafe.html.

Epstein D. et al. “Return to Training in the COVID-19 Era: The Physiological Effects of Face Masks during Exercise.” Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, vol. 31, no. 1, 2021, pp. 70–75. Wiley Online Library 10.1111/sms.13832