Υγεία στόματος

Είναι φυσιολογικό τα ούλα σας να είναι μαύρα;

Όπως το χρώμα του δέρματος, έτσι και τα ούλα έχουν διάφορες αποχρώσεις. Τα άτομα με περισσότερη μελανίνη τείνουν να έχουν πιο σκούρα ούλα. Ως εκ τούτου, τα μαύρα ούλα μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικά για ορισμένους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, αν τα μαύρα ούλα δεν είναι η φυσική σας απόχρωση, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια κατάσταση υγείας, παρενέργεια από φάρμακα ή βλάβη από το κάπνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των μαύρων ούλων;

Το κύριο σύμπτωμα των μαύρων ούλων είναι το χρώμα των ούλων που φαίνεται μαύρο ή σκούρο καφέ. Η παραλλαγή του χρώματος των μαύρων ούλων μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ανοιχτό καφέ
  • Μπλε-μαύρο
  • Κόκκινο
  • Μωβ

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες στα ούλα μπορεί να είναι καλοήθεις (μη καρκινικές). Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών ασθενειών, όπως το κακοήθες μελάνωμα του στόματος. Επομένως, εάν τα ούλα σας έχουν μαύρα στίγματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση.


Ποιες είναι οι αιτίες των μαύρων ούλων;

Οι φυσικές παραλλαγές στο χρώμα των ούλων, οι καλοήθεις βλάβες, το κάπνισμα, τα σωματίδια που έχουν απομείνει από την οδοντιατρική διαδικασία, η φαρμακευτική αγωγή και ορισμένες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μπορούν να προκαλέσουν μαύρα ούλα.

  1. Μελανωτικές κηλίδες

Οι μελανωτικές κηλίδες είναι καλοήθεις σκούρες κηλίδες στα ούλα. Αποτελούν την πιο συχνή αιτία σκούρου χρωματισμού στο στόμα, αντιπροσωπεύοντας το 86% των σκούρων βλαβών.

Εκτός από τις σκούρες κηλίδες, οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη από 1 εκατοστό και είναι επίπεδες. Μπορεί να είναι καφέ, μαύρες, μπλε ή γκρι.

Δεδομένου ότι οι μελαγχρωματικές κηλίδες μοιάζουν με άλλες παθήσεις που δεν είναι καλοήθεις αλλά μάλλον επιβλαβείς, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να λάβει βιοψία (δείγμα ιστού που αναλύεται σε εργαστήριο) για να αποκλείσει την κακοήθεια.

  1. Μελάγχρωση του καπνιστή

Το κάπνισμα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τη συσσώρευση μελανίνης στα ούλα. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται “μελάγχρωση του καπνιστή“. Μοιάζει με μια επίπεδη περιοχή στα ούλα που είναι μαύρη ή καφέ.

Η πάθηση είναι συχνή, επηρεάζοντας το 22% των καπνιστών. Είναι δοσοεξαρτώμενη, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει μελάγχρωση καπνιστή. Η πάθηση είναι καλοήθης, αλλά ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να λάβει βιοψία για να αποκλείσει την κακοήθεια.

  1. Τατουάζ αμαλγάματος

Ένα τατουάζ αμαλγάματος εμφανίζεται όταν το ασημένιο (αμάλγαμα) οδοντιατρικό υλικό σφράγισης εναποτίθεται στα ούλα μετά από μια οδοντιατρική επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μαύρη ή γαλαζοπράσινη-γκρι επίπεδη περιοχή στα ούλα που εμφανίζεται συχνότερα κοντά στο δόντι στο οποίο έγινε οδοντιατρική επέμβαση.

Οι οδοντίατροι διαγιγνώσκουν τα τατουάζ αμαλγάματος με βάση την εμφάνιση και το οδοντιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να δουν σωματίδια σφραγίσματος σε μια ακτινογραφία.

  1. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μελανινική χρώση στα ούλα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Χλωροκίνη (φάρμακα κατά της ελονοσίας)
  • Κινίνη (αντιπαρασιτικό φάρμακο)
  • Μινοκυκλίνη (αντιβιοτικό)
  • Ζιδοβουδίνη (αντιρετροϊκό φάρμακο)
  • Χλωροπρομαζίνη (αντιψυχωσικό)
  • Κετοκοναζόλη (αντιμυκητιασικό)
  • Μπλεομυκίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
  • Κυκλοφωσφαμίδη (χημειοθεραπευτικό φάρμακο)
  1. Νόσος του Addison

Η νόσος του Addison είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές ορμόνες κορτιζόλης και αλδοστερόνης. Προκαλείται από δυσλειτουργία των επινεφριδίων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ζάλη, κόπωση και σκουρόχρωμο δέρμα. Το σκούρο χρώμα του δέρματος εμφανίζεται συχνά στις βλεννογόνες μεμβράνες, συμπεριλαμβανομένων των ούλων.

  1. Σύνδρομο Peutz-Jeghers

Το σύνδρομο Peutz-Jeghers (PJS) είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία εμφανίζονται καλοήθεις όγκοι στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, εμφανίζονται σκούρες μπλε έως σκούρες καφέ φακίδες γύρω από το στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Το σύνδρομο Peutz-Jeghers είναι μια γενετική κατάσταση που προκαλείται από μια γονιδιακή μετάλλαξη.

  1. Κακοήθες μελάνωμα του στόματος

Το κακοήθες μελάνωμα του στόματος είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Τα μελανώματα του στόματος είναι σπάνια και αφορούν το 0,2%-8% των μελανωμάτων στην Ελλάδα.

Σε πρώιμο στάδιο, το κακοήθες μελάνωμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό, αλλά μπορεί να εμφανίσει σημάδια αλλαγών στο σχήμα, τη συμμετρία και το χρώμα. Αργότερα, μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές πληγές, ασυνήθιστη αιμορραγία και πρήξιμο στο στόμα. Συνήθως είναι σκούρο καφέ έως μπλε-μαύρο. Αλλά, περιστασιακά, εμφανίζονται βλάβες στο χρώμα του δέρματος ή λευκές κηλίδες. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης διαγιγνώσκουν τα μελανώματα μέσω βιοψίας ιστού.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τα μαύρα ούλα;

Η θεραπεία των μαύρων ούλων εξαρτάται από την αιτία. Δεν απαιτείται θεραπεία εάν τα μαύρα ούλα είναι το συνηθισμένο χρώμα των ούλων σας. Ομοίως, εάν μια καλοήθης βλάβη προκαλεί μαύρα ούλα, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία.

Ωστόσο, εάν τα μαύρα ούλα σας προκαλούν προβλήματα ή πόνο ή εάν εξελιχθούν σε καρκίνο, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τη θεραπεία για αισθητικούς λόγους. Ορισμένες επιλογές θεραπείας για τα μαύρα ούλα περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργικές αποτριβές (κάποιο σημείο του δέρματος αποτρίβεται)
  • Χειρουργική αφαίρεση ιστού
  • Εξάχνωση με λέιζερ (καταστροφή των κυττάρων με λέιζερ)
  • Κρυοχειρουργική (κατάψυξη ιστών)
  • Ηλεκτροχειρουργική (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την κοπή ιστών)
  • Χημικές μέθοδοι
  • Μεταμοσχεύσεις ούλων (αντικατάσταση του ιστού των ούλων με ιστό από τον ουρανίσκο του στόματός σας)

Υπάρχουν εξετάσεις για τη διάγνωση της αιτίας των μαύρων ούλων;

Για να διαγνώσουν την αιτία των μαύρων ούλων, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ακόλουθα για να αξιολογήσουν τα ούλα σας:

  • Πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των τρεχόντων συμπτωμάτων σας
  • Αξιολόγηση του ιατρικού σας ιστορικού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καπνού και των φαρμάκων
  • Πλήρης εξέταση του στόματος
  • Εξέταση της βλάβης
  • Βιοψία

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης αν έχετε μαυρισμένα ούλα;

Εάν τα ούλα σας ήταν πάντα μαύρα, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν τα ούλα σας -ή ένα σημείο στα ούλα σας- είναι ξαφνικά μαύρα, αυτό αξίζει να το ελέγξετε. Κλείστε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο.

Τα μαύρα ούλα μπορεί να είναι μια φυσιολογική μελάγχρωση για τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Ωστόσο, τα μαύρα ούλα ή τα μαύρα μπαλώματα στα ούλα σας που είναι καινούργια μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στις καταστάσεις που προκαλούν μαύρα ούλα περιλαμβάνονται οι μελαγχρωματικές κηλίδες, το κάπνισμα, τα τατουάζ αμαλγάματος, τα φάρμακα, ορισμένες (συστηματικές) ασθένειες και ο καρκίνος. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αφαίρεση των μαύρων κηλίδων στα ούλα.

Μπορεί να ανησυχήσετε εάν έχετε παρατηρήσει νέα μαύρα ούλα ή μαύρα μπαλώματα στα ούλα σας. Πάρτε θάρρος- οι πιθανότητες είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα μελανώματα του στόματος είναι εξαιρετικά σπάνια. Ακόμα κι έτσι, αν παρατηρήσετε νέες βλάβες στο στόμα σας, είναι καλύτερο να τις αξιολογήσετε. Ένας οδοντίατρος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κακοήθειας.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved