Διατροφή

Είναι η λήψη στέβιας ασφαλής για την υγεία μας;

Η στέβια είναι ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού στέβια. Χρησιμοποιείται στη Νότια Αμερική από τον 16ο αιώνα για να γλυκαίνει το τσάι και άλλα ροφήματα. Επειδή είναι ουσιαστικά απαλλαγμένη από θερμίδες και υδατάνθρακες, η στέβια συχνά θεωρείται υγιεινή εναλλακτική λύση της επιτραπέζιας ζάχαρης. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε πάντα.

Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τη στέβια το 1991. Σήμερα, τα καθαρισμένα εκχυλίσματα από φύλλα στέβιας επιτρέπονται και χρησιμοποιούνται συνήθως παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η στέβια δεν είναι ασφαλής και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει την τρέχουσα έρευνα για τη στέβια και θα εξετάσει τυχόν πιθανές συνδέσεις με τον καρκίνο.

Πώς δημιουργούνται οι γλυκαντικές ουσίες της στέβιας;

Οι γλυκαντικές ουσίες στέβιας παρασκευάζονται με τη συγκομιδή και την αποξήρανση των φύλλων στέβιας, τα οποία στη συνέχεια εμποτίζονται σε ζεστό νερό. Μετά από πολλά στάδια φιλτραρίσματος και διαχωρισμού για να μειωθεί η πικρή επίγευση, το καθαρισμένο εκχύλισμα στέβιας μπορεί να πωληθεί στο εμπόριο. Το καθαρισμένο εκχύλισμα στέβιας πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 95% γλυκοζίτες στεβιόλης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί γλυκοζίτες στεβιόλης που ευθύνονται για τη γλυκιά γεύση της στέβιας. Η ρεβαδιοσίδη Α ή reb-A, είναι ένας από τους πιο κοινούς γλυκοζίτες στεβιόλης που βρίσκονται σήμερα σε τρόφιμα και ποτά.

Η στέβια διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως υγρό, σκόνη και κόκκους. Τα περισσότερα προϊόντα στέβιας συνδυάζουν γλυκοζίτες στεβιόλης με άλλα συστατικά, όπως δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη και ερυθριτόλη.

Βρίσκεται επίσης συνήθως στα ακόλουθα προϊόντα:

  • Αναψυκτικά
  • Τσίχλες
  • Προϊόντα αρτοποιίας
  • Επιδόρπια
  • Καραμέλες
  • Γιαούρτι
  • Γλυκοζίτες Στεβιόλης

Υπάρχουν 11 κύριοι γλυκοζίτες στεβιόλης στο φυτό στέβια. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Rebaudiosides A, B, C, D, E και F
  • Στεβιοσίδη
  • Ρουμπουσοσίδη
  • Στεβιολομονοσίδη
  • Steviolbioside
  • Δουλκοσίδη Α

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν κυρίως ρεβαβιοσίδη Α και στεβιοσίδη. Το Reb-A είναι η πιο περιζήτητη ένωση στο φυτό στέβια επειδή είναι το πιο γλυκό και το λιγότερο πικρό από όλους τους γλυκοζίτες.

Σε ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν αναφερθεί ότι έχουν μεταλλαξιογόνα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στο γενετικό υλικό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά και φαίνεται ότι δεν συνδέονται με την καθημερινή χρήση της στέβιας ως γλυκαντικού.

Είναι η λήψη στέβιας ασφαλής;

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για ένα φυσικό, μηδενικών θερμίδων γλυκαντικό, οι γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών πίεσαν για την έγκριση της στέβιας από τον FDA. Το 2008, η Cargill και η Merisant κοινοποίησαν στον FDA ότι το φυσικό γλυκαντικό rebiana (reb-A) θα έπρεπε να έχει το καθεστώς GRAS και υπέβαλαν στοιχεία που επαληθεύουν την ασφάλειά του. Και οι δύο εταιρείες έλαβαν από τον FDA επιστολή “χωρίς αντίρρηση”.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν κατά της χρήσης μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στους απογόνους.

Επιπλέον, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο έμετου στα βρέφη που θηλάζουν.

Σύμφωνα με τον FDA, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να επαληθευτεί η ασφάλεια των φύλλων στέβιας και των ακατέργαστων εκχυλισμάτων φύλλων στέβιας. Ως εκ τούτου, δεν έχουν εγκριθεί για χρήση ως γλυκαντικά.

Παρά την εκτεταμένη βάση δεδομένων με επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφάλεια της στέβιας, κάποιοι άνθρωποι παραμένουν δικαιολογημένα επιφυλακτικοί.

Μπορεί η Στέβια να προκαλέσει καρκίνο;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, σε υψηλές δόσεις, η στεβιοσίδη αποδείχθηκε ότι έχει ασθενή μεταλλαξιογόνο δράση (η παρουσία μιας ουσίας που προκαλεί αλλαγές στο γενετικό υλικό). Ωστόσο, η δοσολογία που απαιτείται για να συμβεί αυτό είναι ισοδύναμη με εκείνη 3.000 φλιτζανιών καφέ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική τοξικότητα της στέβιας είναι ασφαλής εφόσον χρησιμοποιείται σε συνήθεις ποσότητες.

Μια ανασκόπηση 372 μελετών διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση της στέβιας δεν οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί επίσης ότι η ποσότητα της στέβιας και άλλων μη θρεπτικών γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται συχνά στη διατροφή μας είναι ασφαλής.

Μπορεί η Στέβια να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν τα πιθανά οφέλη της στέβιας για την υγεία, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το γλυκαντικό έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση δείχνει ότι, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και να συμπληρώσει τη συνεχιζόμενη θεραπεία.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η στέβια μπορεί:

  • Να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου επειδή ελαχιστοποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη όγκων
  • Να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
  • Να επιταχύνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων

Και πάλι, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπινα υποκείμενα προτού οποιαδήποτε προϊόντα στέβια χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου.

Η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονή, αύξηση βάρους, λιπώδη ηπατική νόσο και παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επιλογή ενός μη θρεπτικού γλυκαντικού όπως η στέβια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να βοηθήσετε στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή σας.

Συνολικά, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση στέβιας σε μέτριες ποσότητες είναι ασφαλής και δεν προκαλεί καρκίνο. Υπάρχουν επίσης μελέτες που αναδεικνύουν τη δυνατότητα της στέβιας να έχει οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία στέβιας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτικά αποτελέσματα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά την κατανάλωση στέβιας. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκε στέβια παρουσίασαν ναυτία, κοιλιακό κορεσμό, μυϊκό πόνο και αδυναμία. Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά από μία εβδομάδα.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στέβιας;

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για τη στεβιόλη είναι 4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 12 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος στέβιας υψηλής καθαρότητας ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Με βάση τα τρέχοντα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η στέβια είναι ασφαλής για χρήση. Μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετική, επειδή μπορεί να μειώσει τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες σας και την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνετε.

Εφόσον χρησιμοποιείτε τη στέβια σε ποσότητες κάτω από τις συνιστώμενες ημερήσιες οδηγίες, δεν θα πρέπει να ενέχει κινδύνους για την υγεία. Ρωτήστε πάντα τον ιατρό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ασφάλεια οποιουδήποτε πρόσθετου τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένης της στέβιας.


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Stevia rebaudiana Bertoni: health promoting properties and therapeutic applications https://link.springer.com/article/10.1007/s00003-015-0968-2

Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states

Determination of eight artificial sweeteners and common Stevia rebaudiana glycosides in non-alcoholic and alcoholic beverages by reversed-phase liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry https://link.springer.com/article/10.1007/s00216-014-8355-x

Sugar Substitutes https://familydoctor.org/sugar-substitutes/

Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/

Generally Recognized as Safe (GRAS) https://www.fda.gov/food/food-ingredients-packaging/generally-recognized-safe-gras

stevia https://www.cfsanappsexternal.fda.gov/scripts/fdcc/index.cfm?set=GRASNotices&sort=GRN_No&order=DESC&startrow=1&type=basic&search=stevia

Consumption of non-nutritive sweeteners during pregnancy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32275895/

Stevia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000908/

Artificial sweeteners: safe or unsafe? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842566/

Mutagenicity of steviol and its oxidative derivatives in Salmonella typhimurium TM677 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12130868/

Health outcomes of non-nutritive sweeteners: analysis of the research landscape https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28886707/

Stevia, Nature's Zero-Calorie Sustainable Sweetener: A New Player in the Fight Against Obesity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27471327/

Stevia https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/stevia

The sweet danger of sugar https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

Anti-Cancer Properties of Stevia rebaudiana; More than a Sweetener https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874712/

Common Questions About Diet, Activity, and Cancer Risk https://www.cancer.org/healthy/eat-healthy-get-active/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer-prevention/common-questions.html