Διατροφή

Είναι καλό ή κακό να πίνουμε κρύο νερό απ’ το ψυγείο το καλοκαίρι;

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η κατανάλωση κρύου νερού; Υπάρχουν μήπως και ωφέλη;

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη όλων των βιολογικών διεργασιών (πέψη, μεταβολισμός, κλπ), με αποτέλεσμα η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά να είναι πολύ σημαντική. Η σημασία της θερμοκρασίας του νερού είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά, καθώς μερικοί πιστεύουν πως η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική για την υγεία.

Είναι βλαβερή η κατανάλωση κρύου νερού για την υγεία;

Σύμφωνα με την ινδική παραδοσιακή ιατρική (Αγιουρβέδα) η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στη θερμοκρασία του σώματος και να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα πρέπει να ξοδέψει πρόσθετη ενέργεια για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του στους 37οC μετά την κατανάλωση κρύου νερού.

Στη σύγχρονη ιατρική υπάρχουν ελάχιστα μόνο επιστημονικά δεδομένα που να υποδηλώνουν πως η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Αυτό που είναι σίγουρα αποδεδειγμένο είναι πως η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά το σώμα στην αποβολή των τοξινών, στην καλύτερη πέψη και πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μια μικρή μελέτη του 2013, που εξέτασε το ρόλο της θερμοκρασίας του νερού, συμπέρανε πως η κατανάλωση πόσιμου νερού στους 16οC είναι ενδεχομένως η καλύτερη θερμοκρασία για την καλή ενυδάτωση αφυδατωμένων αθλητών μετά από ήπια σωματική άσκηση.

Ποιους κινδύνους ενέχει η κατανάλωση κρύου νερού;

Σύμφωνα με μερικές έρευνες, η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κρύου νερού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος έχει συνδεθεί με την πιθανή δυσκολία κατάποσης τροφών και ποτών σε άτομα με αχαλασία. Επιπλέον, μια μελέτη του 2001 συσχέτισε την κατανάλωση κρύου νερού με την εμφάνιση πονοκεφάλου σε άτομα που πάσχουν ήδη από ημικρανίες.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης κρύου νερού;

Εκτός από πιθανούς κινδύνους, η κατανάλωση κρύου νερού παρουσιάζει και ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση κρύου νερού κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης μπορεί να μειώσει σημαντικά την υπερθέρμανση του σώματος και να βελτιώσει την απόδοση και αντοχή του αθλούμενου ατόμου.

Ισχυρισμοί υπάρχουν επίσης πως η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί διευκολύνει την απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως γενικότερα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης κρύου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι καλύτερη η κατανάλωση ζεστού νερού σε σχέση με το κρύο νερό;

Η κατανάλωση πιο ζεστού νερού, ειδικά κατά τους κρύους μήνες του έτους, δρα καταπραϋντικά για μερικούς ανθρώπους, ενώ αντιστοίχως η κατανάλωση δροσερού νερού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο αναζωογονητική.

Η κατανάλωση ζεστού νερού, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να έχει μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η διευκόλυνση της πέψης, η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, μέσω προσωρινής διαστολής των αρτηριών, και η προώθηση της γρηγορότερης αποβολής των τοξινών από το σώμα.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση ζεστού νερού έχει διαπιστωθεί από μελέτες πως μπορεί να μειώσει τη δίψα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη νερού και αφυδάτωση του οργανισμού. Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο ιδιαίτερα στην περίπτωση ζεστών ημερών, όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό μέσω του ιδρώτα, στην προσπάθειά του να κρατηθεί δροσερό.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Are the Risks and Benefits of Drinking Cold Water? https://www.healthline.com/health/is-drinking-cold-water-bad-for-you?utm_source=ReadNext

Is drinking cold water bad for a person? https://www.medicalnewstoday.com/articles/325038

Is Drinking Cold Water Bad? https://www.medicinenet.com/is_drinking_cold_water_bad/article.htm

Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: does the water temperature matter? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24684853/

Headache caused by drinking cold water is common and related to active migraine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11442559/

Water, Hydration and Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/