Μολυσματικές ασθένειες

Είναι ο κορωνοϊός ότι είναι και η γρίπη; Μάθε τις διαφορές κορωνοϊού και γρίπης

Ο Πρόεδρος της Αμερικής, Donald Trump στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του για την COVID-19, σύγκρινε την εποχιακή γρίπη και τον νέο κορωνοϊό, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φοβούνται περισσότερο τη γρίπη παρά τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μια πιο ενδελεχής σύγκριση των δύο ασθενειών, δημιουργεί μια ποιο ανησυχητική εικόνα, την οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Ποιες είναι οι διαφορές του νέου κορωνοϊού από την γρίπη;

Ο νέος κορωνοϊός είναι πιο μολυσματικός σε σχέση με την γρίπη και πιο επικίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη εκτεταμένα στοιχεία για αυτόν τον νέο ιό, όπως υπάρχουν για την γρίπη. Εκείνα όμως που γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής, θα τα παραθέσουμε πιο κάτω.

1. Σε ποιο ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται ο νέος κορωνοϊός σε σχέση με την γρίπη;

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών της Κίνας, κυμάνθηκε κάπου στο 2%. Αργότερα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, αναφέρθηκε σε ποσοστό θνησιμότητας 1,4%, ενώ κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, ανέφεραν ότι το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται κάτω από το 1%, καθώς πολλές ήπιες περιπτώσεις έχουν θεραπευτεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από την τυπική εποχιακή γρίπη, της οποία το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται περίπου στο 0,1%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κορωνοϊού μοιαζει περισσότερο με τα στελέχη πανδημικής γρίπης, όπου μια νέα μετάλλαξη αναγκάζει τον ιό της γρίπης να γίνει πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος, ακριβώς όπως συνέβη με την Ισπανική γρίπη του 1918, η οποία προκλήθηκε από μετάλλαξη στελέχους της γρίπης των χοίρων H1N1 και είχε ποσοστό θανάτου μεγαλύτερο από 2,5%, σύμφωνα με το CDC.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Aaron Glatt, εμπειρογνώμονας του CDC, τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19, είναι θανατηφόρες ασθένειες, αλλά η γρίπη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η COVID-19.

2. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό

Υπάρχει ακόμη μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δυο ασθένειες. Η COVID-19, φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνη για τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που τα καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και την πνευμονία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ. Glatt, υπήρξαν εκατοντάδες παιδιά που νοσήσαν με κορωνοϊό, αλλά κανένα δεν πέθανε. Από την άλλη, αυτή την περίοδο γρίπης, 125 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαναν από γρίπη, σύμφωνα με το CDC.

3. Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να είναι πιο μολυσματικός από ότι η εποχική γρίπη

Σε επιστολή τους στο New England Journal of Medicine, αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υγειονομικής περίθαλψης, υπογραμμίζουν ότι ένα μολυσμένο άτομο με κορωνοϊό φαίνεται να μεταδίδει τον ιό σε 2.2 άλλους ανθρώπους. Αυτός ο δείκτης μετάδοσης μοιαζει με εκείνον της Ισπανικής γρίπης του 1918, κατά την οποία κάθε μολυσμένο άτομο μπορούσε να μεταδόσεις τον ιό, κατά μέσο όρο, σε 2-3 άλλους ανθρώπους. Ο δείκτης μετάδοσης για την τυπική γρίπη ανέρχεται στο 1.3, σύμφωνα με έγγραφο του 2014 που δημοσιεύτηκε στο BMC Infectious Diseases. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο δείκτης μετάδοσης στην πανδημική γρίπη του 1957 ήταν 1.6, του 1968 ήταν 1.8 και του 2009 ήταν 1.5, γεγονός που αποδεικνύει επίσης, ότι τα ποσοστά μόλυνσης ήταν και πάλι χαμηλότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό.

4. Φορείς χωρίς συμπτώματα

Μια ομοιότητα γρίπης και κορωνοϊού είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρόλο που μεταφέρουν τον ιό, δεν παρουσιάζουν κανένα ενεργό σύμπτωμα. Σύμφωνα μάλιστα με βρετανική μελέτη του 2014, 3 στους 4 ανθρώπους που έχουν εποχιακή γρίπη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Παρόμοιος, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό μπορεί να είναι μεταδοτικά πριν αναπτύξουν συμπτώματα, σύμφωνα με τον Δρ. Waleed Javaid, διευθυντή του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, η COVID-19 φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα παρά με γρίπη, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε 2-14 ημέρες μετά την έκθεση. Η γρίπη, επίσης προκαλεί τα εν λόγω συμπτώματα μαζί με πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους και κόπωση, σύμφωνα με το CDC.

Τα άτομα με γρίπη, ωστόσο, έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που μειώνουν την σοβαρότητα της ασθένειας τους, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό για τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα φάρμακο που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Παρόμοιος, για την γρίπη υπάρχει προληπτικό εμβόλιο, ενώ για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει.

Πώς θα προστατευτείτε από τον κορωνοϊό;

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
  • Να αποφύγετε την επαφή με άρρωστους
  • Να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
  • Να κρατάτε αποστάσεις από άλλους ανθρώπους


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved