Γυναίκα

Είναι ωφέλιμα τα κολπικά υπόθετα προβιοτικών;

Τι είναι τα προβιοτικά και που χρησιμεύουν;

Τα προβιοτικά συμπληρώματα σε μορφή χαπιών και κολπικών υποθέτων έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό την εμφάνισή τους και υπόσχονται, με τακτική χρήση, να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του γυναικείου κόλπου. Οι περισσότεροι άλλωστε γνωρίζουν πως τα προβιοτικά βοηθούν πολύ στο να έχει κάποιος υγιή εντερική χλωρίδα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση της χρήσης προβιοτικών σκευασμάτων στην περιοχή του κόλπου.

Η Dr. Caroline Mitchell, Επίκουρη Καθηγήτρια Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο  Harvard Medical School αναφέρει πως τα προβιοτικά που προορίζονται για κολπική χρήση αποτελούν έναν τρόπο για να εισαχθούν ζωντανοί μικροοργανισμοί στον κόλπο, ώστε να βελτιωθεί η υγεία της περιοχής. Σημειώνει πως ο κόλπος, όπως και το πεπτικό σύστημα, συνεργάζονται με τα ‘καλά’ βακτήρια και άλλους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, ενώ κάποιες γυναικολογικές παθήσεις φαίνεται πως σχετίζονται με μια ανισορροπία βακτηρίων στην περιοχή. Έτσι, συχνά οι γυναίκες που πάσχουν από βακτηριακή κολπίτιδα και καντιντιάσεις στρέφονται στα προβιοτικά για να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα συμπληρώνει η Dr. Mitchell.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η καντιντίαση;

Η βακτηριακή κολπίτιδα, που εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Όταν ο αριθμός των βλαβερών μικροοργανισμών αυξάνεται και ο αριθμός των καλών μικροοργανισμών μειώνεται και ιδιαίτερα ο ωφέλιμος μικροοργανισμός του γαλακτοβάκιλλου, υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά όμως η θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική και συχνά τα συμπτώματα επανέρχονται έπειτα από τη λήξη της θεραπείας. Οι πιο κοινές φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας είναι η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη.

Η καντιντίαση, από την άλλη, προκαλείται από ένα μύκητα που ονομάζεται Candida, ο οποίος δείχνει να αναπτύσσεται περισσότερο σε γυναίκες με ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα.

Πρέπει οι γυναίκες να χρησιμοποιούν κολπικά υπόθετα προβιοτικών;

Πολλές γυναικες αναρωτιούνται αν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν προβιοτικά σκευάσματα ή αν τελικά αυτά βλάπτουν το γυναικείο σύστημα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell αποκαλύπτει πως όταν οι ασθενείς λαμβάνουν προβιοτικά μετά από μια αντιβιοτική θεραπεία, τότε η εντερική τους χλωρίδα αργεί περισσότερο να αποκατασταθεί σε σχέση με όσους δεν έλαβαν κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα.

Έτσι, οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν πως το να χρησιμοποιεί μια γυναίκα προβιοτικά υπόθετα στον κόλπο δεν έχει κάποιο επιπλέον όφελος και επιπροσθέτως αρκετά από αυτά, σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους οργανισμούς. Καταλήγοντας, δεν φαίνεται πως τα εν λόγω υπόθετα βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας και της καντιντίασης.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved