Υγεία του ματιού

Είναι οι έγχρωμοι φακοί επαφής ασφαλείς για τα μάτια σας;

Τι είναι οι έγχρωμοι φακοί επαφής;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι αδιαφανείς, ειδικά σχεδιασμένοι φακοί που αλλάζουν το χρώμα του ματιού ενώ φοριούνται. Είναι ένα κατάλληλο εργαλείο τόσο για άτομα που χρειάζονται διόρθωση της όρασης, όσο και για αυτούς που δεν χρειάζονται διόρθωση όρασης, απλώς για να αλλάξουν την εμφάνισή τους χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτούν σε μια μόνιμη αλλαγή. Είναι σχεδιασμένα να μοιάζουν με φυσική ίριδα, με συνδυασμό γραμμών και σχημάτων που ακουμπούν στην κορυφή του ματιού και φαίνονται με διαφορετικό χρώμα. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ειδικούς ή καινοτόμους φακούς που μπορούν να κάνουν τα μάτια σας να μοιάζουν με βαμπίρ, γάτα ή να καλύπτουν το άσπρο των ματιών, που ονομάζονται «φακοί σκληρού χιτώνα». Οι έγχρωμοι φακοί επαφής συχνά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τους κανονικούς φακούς επαφής, συνήθως 70 έως 80% περισσότερο.

Μπορούν οι έγχρωμοι φακοί επαφής να βλάψουν τα μάτια σας;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι φακοί επαφής πρέπει να παρέχονται ή να επιβλέπονται από εγγεγραμμένο οπτομέτρη, κατάλληλα καταρτισμένο οπτικό ή ιατρό. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την όρασή τους βάζοντας στα μάτια τους μη ελεγμένους φακούς επαφής. Μια μορφή έγχρωμων/καλλυντικών φακών επαφής είναι οι «κυκλικοί φακοί» που καλύπτουν μέρος του σκληρού χιτώνα (το άσπρο των ματιών σας). Οι φακοί τείνουν να έχουν ένα μαύρο περίγραμμα που προορίζεται να ενισχύσει την ίριδα και να κάνει τα μάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα. Καθώς οι φακοί κάθονται ακριβώς στην κορυφή του σκληρού χιτώνα, ο κίνδυνος μόλυνσης και τραυματισμού είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς ο σκληρός χιτώνας είναι μια ευαίσθητη επιφάνεια του ματιού. Η κακή εφαρμογή φακών, η παρατεταμένη φθορά και η κακή υγιεινή κατά τη χρήση καλλυντικών φακών επαφής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση των ματιών, καθώς και έλκη κερατοειδούς, εκδορές και δυστυχώς ακόμη και απώλεια όρασης – οπότε ίσως να μην αξίζει να προσθέσετε στην εμφάνισή σας! Μερικά από τα προβλήματα που συνδέονται συχνότερα με την μη ασφαλή χρήση φακών επαφής περιλαμβάνουν:

Για να μειώσετε τον κίνδυνο να φοράτε έγχρωμους και άλλους καλλυντικούς φακούς επαφής, θα πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί σας ελέγχονται από έναν έμπειρο επαγγελματία οπτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φακοί επαφής δεν είναι «ένα μέγεθος για όλους» και πρέπει να είναι κατάλληλοι ειδικά για τα μάτια σας. Θα πρέπει επίσης να διανέμονται και να τοποθετούνται από ειδικευμένους επαγγελματίες.

Είναι ασφαλές να φοράτε έγχρωμους φακούς επαφής κάθε μέρα;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής φοριούνται το ίδιο με τους κανονικούς φακούς επαφής και ο χρόνος που μπορείτε να τους φοράτε εξαρτάται από το αν οι φακοί σας είναι κατασκευασμένοι για καθημερινή ή παρατεταμένη χρήση και εάν έχετε προβλήματα όρασης ή υγείας των ματιών, όπως ξηρά ή ευαίσθητα μάτια. Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής καθημερινής χρήσης, πρέπει να τους βγάζετε πριν τον ύπνο και μπορείτε να τους φοράτε το πολύ για 10 έως 12 ώρες την ημέρα. Εάν χρησιμοποιείτε επαφές παρατεταμένης χρήσης, μπορείτε να τις φοράτε όλη τη νύχτα και να τις κρατάτε μέσα για έως και 7 ημέρες – ανάλογα με τους φακούς, θα μπορούσατε να τις φοράτε ακόμη και για 30 ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε φακούς εκτεταμένης χρήσης. Ο κίνδυνος λοιμώξεων των ματιών είναι πολύ μεγαλύτερος για άτομα που κοιμούνται με φακούς επαφής. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση επαφών για παρατεταμένη χρονική περίοδο αυξάνει τον κίνδυνο να πιαστούν επικίνδυνα βακτήρια μεταξύ των φακών και των ματιών σας. Μια οφθαλμική μόλυνση στην οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τόσο οι κανονικοί όσο και οι έγχρωμοι φακοί επαφής ονομάζεται κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. Η κερατίτιδα από κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα είναι μια σοβαρή και επώδυνη μόλυνση του κερατοειδούς. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από έναν μονοκύτταρο μικροσκοπικό οργανισμό που βρίσκεται στο έδαφος και το νερό σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή φροντίδα των φακών είναι πρωταρχικής σημασίας για όσους φορούν φακούς, καλλυντικά ή άλλα.

Λήγουν οι έγχρωμοι φακοί επαφής;

Ενώ οι ίδιοι οι φακοί δεν λήγουν, το αλατούχο διάλυμα στην συσκευασία λήγει. Όταν κατασκευάζονται φακοί επαφής, κάθε φακός αποστειρώνεται και συσκευάζεται σε αεροστεγή κυψέλη με αλατούχο διάλυμα. Το αλατούχο διάλυμα και η συσκευασία μπορούν να διατηρήσουν την κατάστασή τους για 1-4 χρόνια μετά την κατασκευή. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, τα ενεργά συστατικά του αλατούχου διαλύματος γίνονται είτε πιο όξινα είτε πιο αλκαλικά, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον φακό, προκαλώντας έλκη κερατοειδούς και οφθαλμικές μολύνσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί με όλα τα είδη φακών επαφής – καθημερινής χρήσης, παρατεταμένης χρήσης και έγχρωμων φακών επαφής επίσης! Εάν φοράτε ληγμένους φακούς μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, θολή όραση και σοβαρές μολύνσεις των ματιών, επομένως είναι καλύτερο να τηρείτε την ημερομηνία λήξης για χάρη της υγείας των ματιών σας. Συνοψίζοντας, οι φακοί επαφής μπορεί να αυξάνονται σε δημοτικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλείς στη χρήση. Είναι πιο πιθανό να σας βλάψουν παρά όχι, οπότε θα ήταν καλύτερα να είστε χωρίς αυτούς την επόμενη φορά που θέλετε να ντυθείτε. Εάν επιλέξετε να φορέσετε, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία οφθαλμικής φροντίδας και φροντίστε τους φακούς σας για να αποφύγετε τη μόλυνση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπορώ να φορέσω έγχρωμους φακούς επαφής εάν έχω αστιγματισμό;

Αν και οι φακοί μπορεί να είναι πιο ακριβοί και πιο δύσκολο να βρεθούν, μπορείτε ακόμα να φοράτε άνετα και με ασφάλεια έγχρωμους φακούς με αστιγματισμό. Οι Toric φακοί είναι εξειδικευμένοι φακοί για αστιγματισμό που έχουν ένα βαρύ τμήμα για να παραμένουν σταθερό σε ακανόνιστο σχήμα κερατοειδούς.

Μπορώ να φορέσω έγχρωμους φακούς επαφής εάν έχω ή είχα καταρράκτη;

Τα περισσότερα άτομα με καταρράκτη επιλέγουν να τον αφαιρέσουν ώστε να μπορούν να βλέπουν καθαρά χωρίς θολό φακό. Οι διαφανείς φακοί επαφής χρησιμοποιούνται συχνά ως θεραπεία μετά την αφαίρεση, εάν ο ασθενής δεν είναι υποψήφιος για ενδοφθάλμιους φακούς (IOLs), οι οποίοι εισάγονται στο μάτι. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον οπτομέτρη σας εάν ενδιαφέρεστε για έγχρωμους φακούς για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας είναι κατάλληλα. Εάν είστε υποψήφιος για τους IOL, μπορείτε να φοράτε μη συνταγογραφούμενους φακούς μόλις επουλωθούν τα μάτια σας.

Μπορώ να φορέσω έγχρωμους φακούς επαφής εάν φοράω κανονικούς φακούς από κάτω;

Δεν συνιστάται η χρήση έγχρωμων, μη συνταγογραφούμενων φακών πάνω από συνταγογραφούμενους φακούς, καθώς οι φακοί είναι ειδικά κατασκευασμένοι για να εφαρμόζουν στο μάτι. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένοι από ένα υλικό που επιτρέπει στο μάτι σας να πάρει οξυγόνο, και εάν κάνετε διπλή στρώση, θα είναι παχιά και άβολα και δεν θα επιτρέπουν στο οξυγόνο να φτάσει στο μάτι. Τα δύο στρώματα μπορεί να στεγνώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους, προκαλώντας σκίσιμο και των δύο φακών όταν προσπαθείτε να τους χωρίσετε. Εάν ενδιαφέρεστε για έγχρωμους φακούς αλλά χρειάζεστε διόρθωση όρασης, είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε έγχρωμους φακούς με συνταγή.

Μπορώ να φορέσω έγχρωμους φακούς επαφής εάν έχω κάνει επέμβαση με λέιζερ;

Όπως και με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, μπορείτε να φοράτε φακούς μετά την επούλωση των ματιών σας από τη διαδικασία. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες πριν τοποθετήσετε φακούς. Όσον αφορά τους φακούς επαφής, είναι καλύτερο να έρθετε σε επαφή με τον οπτομέτρη σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας. Εάν ενδιαφέρεστε για έγχρωμους φακούς, κλείστε ένα ραντεβού.

Πώς να φοράτε έγχρωμους φακούς με ασφάλεια;

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας για μια εξέταση και μια συνταγή. Ακολουθήστε τους ίδιους κανόνες είτε φοράτε διορθωτικούς φακούς επαφής είτε ενδιαφέρεστε για μη διορθωτικούς φακούς.

Αγοράστε τους φακούς επαφής σας από ένα αξιόπιστο κατάστημα λιανικής. Αναζητήστε φακούς επαφής εγκεκριμένους από την FDA από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή ή απευθείας από το ιατρείο του οφθαλμίατρού σας. Συνεργαστείτε μόνο με πωλητές που χρειάζονται ιατρική συνταγή. Αποφύγετε την αγορά φακών από καταστήματα ομορφιάς, καταστήματα ενδυμάτων ή πλανόδιους πωλητές.

Χειριστείτε σωστά τους φακούς σας. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του οφθαλμίατρού σας σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού, απολύμανσης, αποθήκευσης και χρήσης των έγχρωμων φακών σας. Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης ή το δικό σας σάλιο. Και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τους φακούς επαφής σας.

Εάν αισθάνεστε δυσφορία, ερυθρότητα, πόνο στα μάτια ή θολή όραση, καλέστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.