Διατροφή

Είναι, πράγματι, το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μετά από ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μη κατανάλωσης τροφής τη νύχτα. Το 1960 το πρωινό χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ύστερα από μια δήλωση της αμερικανίδας διατροφολόγου Adelle Davis, πως για τη διατήρηση της καλής υγείας και αποφυγή της παχυσαρκίας, πρέπει το πρωινό να καταναλώνεται σαν βασιλιάς, το μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και το δείπνο σαν φτωχός.

Στις μέρες μας, αν και το πρωινό θεωρείται από μερικούς εξαιρετικά σημαντικό για την παροχή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας στην αρχή της ημέρας, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως η παράλειψή του μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία. Τι ισχύει όμως τελικά;

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού;

Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού προέρχονται από μελέτες παρατήρησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια σαφής σχέση αίτιου-αποτελέσματος. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 14 μελετών παρατήρησης διαπίστωσε πως όσα άτομα τρώνε πρωινό καθημερινά (επτά φορές την εβδομάδα) έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης:

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δηλώνουν πως υπάρχει απλώς συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης πρωινού και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων. Με άλλα λόγια, δεν έχει αποδειχθεί πως το πρωινό είναι υπεύθυνο για τα αποτελέσματα αυτά. Επιπλέον, το πρωινό έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, την ενίσχυση της ενέργειας και τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού.

Μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από 30.000 Αμερικανούς έδειξε επίσης πως άτομα που παραλείπουν το πρωινό τους μπορεί να λαμβάνουν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το φολικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C και D.

Μπορεί η παράλειψη του πρωινού να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους;

Παρόλο που αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν αύξηση του αισθήματος κορεσμού ύστερα από την κατανάλωση πρωινού, μελέτες δείχνουν πως ανεξαρτήτως κατανάλωσης ή όχι πρωινού ένα άτομο καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων μέσα στην ημέρα. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση πρωινού δεν έχει κάποια σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, σε σύγκριση με την παράλειψή του. Αντιθέτως, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει ακόμη και αντίθετα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη συσχέτιση της κατανάλωσης πρωινού με την αύξηση βάρους.

Είναι πιο υγιή τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό;

Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης του 2018, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά πρωινό δίνουν συνήθως μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή τους, γυμνάζονται τακτικά και διαχειρίζονται καλύτερα το στρες τους. Αντιθέτως, όσοι παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν γενικότερα πιο ανθυγιεινές συνήθειες και να ακολουθούν δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Συνεπώς, το πόσο υγιές είναι ένα άτομο δεν εξαρτάται από το αν αυτό καταναλώνει ή όχι πρωινό, αλλά από το γενικότερο τρόπο ζωής και τις διατροφικές του συνήθειες.

Είναι βλαβερή για την υγεία η παράλειψη του πρωινού;

Παρόλο που το πρωινό θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αρκετές μελέτες δείχνουν πως πιθανότατα να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Άτομα τα οποία ξυπνάνε πεινασμένα είναι σημαντικό να καταναλώνουν το πρωινό τους. Ωστόσο, άμα κάποιος δεν πεινάει τις πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα δεν είναι ανάγκη να καταναλώσει πρωινό. Η συνολική ποιότητα των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Προτάσεις για υγιεινό πρωινό

Μερικές υγιεινές επιλογές τροφών για άτομα που απολαμβάνουν να καταναλώνουν πρωινό είναι οι εξής:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved