Ψυχική υγεία

Είναι το Baby Talk υγιές σε μια σχέση;

Το Baby Talk προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους ανθρώπους. Η μωρουδιακή ομιλία προς τα μωρά ή τα κατοικίδια ζώα φαίνεται απολύτως κατάλληλη στους περισσότερους παρατηρητές. Εν τω μεταξύ, η μωρουδιακή ομιλία μεταξύ ενηλίκων μπορεί να προκαλέσει αποστροφή . Αντίστοιχα, πιο πρόσφατα, ένα μοτίβο ομιλίας που ονομάστηκε «σέξι φωνή μωρού» έχει κατακτήσει τις ΗΠΑ. Για να χρησιμοποιήσουν τη «σέξι φωνή μωρού», οι γυναίκες υιοθετούν έναν υψηλό τόνο και μιμούνται τον ομιλίας ενός νεαρού κοριτσιού.

Για κάποιους, τέτοια μοτίβα ομιλίας είναι συχνά μπερδεμένα. Γιατί να θέλει κάποιος να μιμηθεί ένα αβοήθητο μωρό; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ομιλία των μωρών έχει εξελικτική προέλευση, καθώς παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς. Συγκεκριμένα, η baby talk μπορεί να χρησιμεύει ως ένας τρόπος εμβάθυνσης των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των γονέων και των μωρών τους. Δεδομένου ότι μια παρόμοια διαδικασία προσκόλλησης λειτουργεί και μεταξύ των ενηλίκων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 75% των ενηλίκων αναφέρουν ότι έχουν μιλήσει στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο σε κάποιον φίλο ή ερωτικό σύντροφο.

Είναι όντως ωφέλιμη η baby talk για τις σχέσεις των ενηλίκων;

Αν και οι έρευνες για το θέμα αυτό είναι αρκετά λίγες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η baby talk είναι μια απολύτως υγιής συμπεριφορά που ωφελεί τις ερωτικές σχέσεις. Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η baby talk είναι καλή για τα ζευγάρια:

  1. Οι baby talkers είναι πιο προσηλωμένοι και πιο ευτυχισμένοι στις σχέσεις τους

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τη baby talk, ορίζοντας τη baby talk με βάση χαρακτηριστικά όπως η χρήση υψηλού τόνου, η μεγάλη σαφήνεια και ο φροντιστικός τονισμός. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που μιλούσαν σαν μωρά ήταν πιο προσκολλημένοι (αισθάνονταν άνετα με το να είναι κοντά με τους συντρόφους τους) και λιγότερο αποφευκτικά προσκολλημένοι (αισθάνονταν την επιθυμία να απομακρυνθούν από τους συντρόφους τους). Η baby talk προέβλεπε επίσης μεγαλύτερη ποιότητα σχέσης (π.χ. ικανοποίηση από τη σχέση, αγάπη, σεξουαλική συμμετοχή).

Είναι ενδιαφέρον ότι η παιδική ομιλία κορυφώθηκε κατά τον σχηματισμό μιας σχέσης, υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι η baby talk μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των συναισθηματικών δεσμών. Ως εκ τούτου, τα ζευγάρια που θέλουν να νιώσουν πιο κοντά ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν την baby talking!

  1. Τα ονόματα ζώων μπορεί να φέρουν τα ζευγάρια πιο κοντά το ένα στο άλλο

Τα ονόματα ζώων, όπως «λιονταράκι», «γατούλα» και «λιβελούλα» είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της baby talk. Ερευνητές εξέτασαν τη χρήση ονομάτων ζώων μεταξύ 154 παντρεμένων ζευγαριών σε διάφορα στάδια του γάμου τους, διαπιστώνοντας ότι τα νεότερα ζευγάρια είχαν τα περισσότερα ονόματα ζώων ο ένας για τον άλλον. Στην πραγματικότητα, τα νεότερα ζευγάρια είχαν υπερδιπλάσια ονόματα ζώων από τα ζευγάρια που ήταν μαζί τον περισσότερο καιρό. Είναι σημαντικό ότι η χρήση ονομάτων ζώων προέβλεπε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τόσο για τους συζύγους όσο και για τις συζύγους. Συμπερασματικά, αν και μπορεί να φαίνονται ανόητα, τα ονόματα ζώων μπορεί να εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία, σφυρηλατώντας έναν αγαπημένο δεσμό μεταξύ δύο ανθρώπων.

  1. Οι μωρουδιακές ομιλίες μπορεί να μας κάνουν χαριτωμένους και να μας βοηθήσουν να αποσπάσουμε τη στοργή που επιθυμούμε

Καθώς μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε τα νεανικά χαρακτηριστικά, όπως τα στρογγυλά μάτια και τα παχουλά μάγουλα, που μας κάνουν τόσο αξιαγάπητους στους άλλους. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να έχουμε την ικανότητα να συμπεριφερόμαστε χαριτωμένα για να αποσπάσουμε ισχυρά ένστικτα φροντίδας από τους αγαπημένους μας. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι συχνά βλέπουμε συμπεριφορές που μοιάζουν με μωρουδιακές, όπως η αδεξιότητα, ως αξιολάτρευτες και αξιαγάπητες στους αγαπημένους μας. Επιπλέον, οι ενήλικες αναφέρουν τα κίνητρα για να είναι χαριτωμένοι, στοργικοί και ευάλωτοι ως τους λόγους για τη μωρουδίστικη συμπεριφορά τους. Η μωρουδιακή ομιλία, λοιπόν, μπορεί να προσελκύει συναισθήματα αγάπης από τους συντρόφους μας ακόμη και όταν έχουμε περάσει κατά πολύ τις χαριτωμένες περιόδους μας.

  1. Το baby talking κάνει τους άνδρες να φαίνονται πιο πιστοί

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο το baby talking μπορεί να είναι καλό -για τους άνδρες τουλάχιστον- και για τον οποίο οι άνδρες μπορεί να χρησιμοποιούν τη «φωνή του μικρού κοριτσιού». Ενώ έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τις βαθύτερες φωνές, αντιλαμβάνονται τους άνδρες με βαθύτερες φωνές ως πιο πιθανό να απατήσουν. Η baby talk, με τον υψηλότερο τόνο της, μπορεί λοιπόν να είναι καταπραϋντική για τις γυναίκες που αποζητούν επιβεβαίωση για την πίστη του (ανδρικού) συντρόφου τους.

Συνοψίζοντας, τα ζευγάρια δεν πρέπει να αφήνουν τις εξωτερικές απόψεις να τα αποτρέπουν από το baby talking. Παρόλο που η baby talk μπορεί να ενοχλεί τους τρίτους, για ένα ζευγάρι, φαίνεται ότι εξυπηρετεί τις σημαντικές λειτουργίες της δημιουργίας στενού δεσμού, της εκδήλωση στοργής και της διατήρησης της ασφαλούς αγάπης του ζευγαριού.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Babytalk as a communication of intimate attachment: An initial study in adult romances and friendships MEREDITH L. BOMBAR,LAWRENCE W. LITTIG JR. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1475-6811.1996.tb00108.x

The poetics of babytalk David S. Miall & Ellen Dissanayake https://link.springer.com/article/10.1007/s12110-003-1010-4

`Sweet Pea' and `Pussy Cat': An Examination of Idiom Use and Marital Satisfaction Over the Life Cycle Carol J.S. Bruess, Judy C. Pearson https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0265407593104009

Attachments beyond infancy. By Ainsworth, Mary S. American Psychologist, Vol 44(4), Apr 1989, 709-716 https://psycnet.apa.org/buy/1989-25551-001

On ‘cuteness’ John Sanders British Journal of Aesthetics 31 (4):162-165 (1991) https://philpapers.org/rec/SANOC-3

Sexy baby voice https://en.wikipedia.org/wiki/Sexy_baby_voice