Παιδί

Είναι το μωρό σας επιλεκτικό στην κατανάλωση τροφής; Δείτε τι μπορείτε να δοκιμάσετε!

Αν το μωρό σας λατρεύει τον πουρέ καρότου τη μια μέρα, αλλά την άλλη τον διώχνει, ή αν πιάνετε τον εαυτό σας να παρακαλάει το μικρό σας να φάει, δεν είστε οι μόνοι. Μεταξύ 20% έως 50% των παιδιών περιγράφονται από τους γονείς τους ως επιλεκτικά στο φαγητό.

Γιατί τα μωρά μετατρέπονται σε επιλεκτικούς φαγάδες;

Ποια είναι τα σημάδια ενός επιλεκτικού μωρού στο φαγητό του;

Τα συμπτώματα ενός επιλεκτικού μωρού μπορεί να φαίνονται αρκετά προφανή: Το μωρό σας μπορεί να σπρώχνει μακριά το κουτάλι ή να γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη μεριά. Μπορεί να κλείνει το στόμα του καθώς προσπαθείτε να το ταΐσετε, να φτύνει το φαγητό ή να γίνεται δύστροπο ή κουρασμένο την ώρα του γεύματος. Ωστόσο, αυτά τα σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το μωρό σας είναι επιλεκτικό. Μπορεί επίσης να είναι σημάδια ότι το μικρό σας είναι απλώς χορτάτο, αφηρημένο ή δεν αισθάνεται καλά. Ένα μωρό μπορεί να φαίνεται επιλεκτικό για δεκάδες λόγους – ή και για κανέναν απολύτως. Μπορεί να έχει ανώριμο πεπτικό σύστημα, το οποίο θα θεραπευτεί με τον καιρό. Μπορεί να βγάζει δόντια, να έχει κάποια λοίμωξη, τροφική αλλεργία ή απλώς να μην είναι ακόμα έτοιμο για στερεές τροφές. Εφόσον η ανάπτυξη και η αύξηση του βάρους είναι φυσιολογικά και το μωρό επιτυγχάνει τα ορόσημά του, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ένα ανήσυχο μωρό που προτιμά μια περιορισμένη διατροφή. Αλλά αν βρεθείτε να ανησυχείτε για προβλήματα στη διατροφή του βρέφους, μιλήστε με τον παιδίατρό σας προτού δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω την επιλελεκτικότητα του μωρού μου;

 1. Μην ταΐζετε ποτέ με το ζόρι. Αν το μικρό σας γυρίσει το κεφάλι του από το κουτάλι, σας λέει ξεκάθαρα ότι έχει χορτάσει – ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχει φάει πολύ λίγο. Εμπιστευτείτε ότι το παιδί σας θα φάει ό,τι χρειάζεται. Αν αναγκάσετε το μωρό να φάει παρά τα σημάδια αυτά, το μικρό σας μπορεί να αρχίσει να συνδέει το φαγητό με ένταση και δυσφορία — και να γίνει ακόμα πιο ιδιότροπο.
 2. Δοκιμάστε διαφορετικές υφές. Ακόμη και τα μωρά έχουν προτιμήσεις στο φαγητό. Ορισμένα απολαμβάνουν τις υγρές τροφές, ενώ άλλα μπορεί να προτιμούν τις στερεές τροφές. Κάποια μπορεί να θέλουν να τρώνε μισή ντουζίνα μίνι γεύματα. Βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζετε το παιδί σας ανθυγιεινό φαγητό προκειμένου να το κάνετε να φάει. Προσφέρετε υγιεινές επιλογές και θα αναπτύξουν μια γεύση γι’ αυτές.
 3. Αλλάξτε τον ρυθμό. Μερικά μωρά θέλουν να τρώνε γρήγορα, άλλα αργά. Μήπως απογοητεύετε το μικρό σας με τον λάθος ρυθμό σίτισης; Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το διαπιστώσετε: Δοκιμάστε να επιβραδύνετε το επόμενο τάισμα ή να επιταχύνετε το ρυθμό.
 4. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς. Κάντε το φαγητό το επίκεντρο του γεύματος. Κλείστε την τηλεόραση, αφαιρέστε παιχνίδια και βιβλία και βοηθήστε το μικρό σας να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα: στο φαγητό.
 5. Διατηρήστε τη διάρκεια του γεύματος λογική. Είναι δελεαστικό να αφήσετε ένα επιλεκτικό μωρό να φάει όσο θέλει. Αν και δεν πρέπει να βιάζεστε να φάτε, μην το αφήνετε να διαρκεί πολύ περισσότερο από 20-30 λεπτά.
 6. Κάντε την ώρα του γεύματος οικογενειακή ώρα. Προσπαθήστε να τρώτε τα γεύματα ως οικογένεια, ώστε το μωρό σας να ενθαρρύνεται να παραδειγματιστεί από τις δικές σας συνήθειες. Και προσπαθήστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα, ώστε το μωρό σας να μην αναστατώνεται που η ώρα του πάρκου τελείωσε απότομα για το μεσημεριανό γεύμα.
 7. Αφήστε το μωρό να αγγίξει το φαγητό του. Πιθανότατα δεν θα τρώγατε ένα τρόφιμο που δεν έχετε ξαναδεί χωρίς πρώτα να το εξετάσετε. Το μωρό σας είναι το ίδιο, οπότε αφήστε το μικρό σας να αγγίξει ένα νέο φαγητό πριν το προσφέρετε.
 8. Ακολουθήστε το χρονοδιάγραμμα του μωρού σας. Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές μεταξύ 4 και 6 μηνών, αλλά ορισμένα μπορεί να αρχίσουν λίγο νωρίτερα, άλλα αργότερα. Όπως και με το μπουσούλημα, το περπάτημα, την εκπαίδευση στο γιογιό και σχεδόν κάθε άλλο βρεφικό ορόσημο, δεν υπάρχει τέλειος χρόνος – υπάρχει ο χρόνος του μωρού σας.
 9. Αφήστε το μωρό σας να συμμετέχει. Μέχρι τους 9 μήνες περίπου, πολλά μωρά ενδιαφέρονται να προσπαθήσουν να τραφούν μόνα τους. Παρόλο που το μωρό σας είναι πιθανό να κάνει ακαταστασία κουνώντας το κουτάλι του γεύματος, το να το αφήσετε να πάρει τον έλεγχο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού.
 10. Είναι φυσικό για τα μωρά να επιβραδύνουν το τάισμά τους. Καθώς φτάνουν στο τέλος του πρώτου έτους, η ανάπτυξη των μωρών τείνει να επιβραδύνεται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις θερμιδικές τους ανάγκες. Να είστε υπομονετικοί- η ανάπτυξη είναι στο δρόμο σας.
 11. Συνεχίστε να προσπαθείτε, απαλά. Ορισμένα μωρά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν μια τροφή 8, 10, ακόμη και 15 φορές πριν την απολαύσουν, οπότε κάντε υπομονή και συνεχίστε να επανεξετάζετε μια απορριφθείσα τροφή με την πάροδο του χρόνου, εφόσον δεν υπάρχουν ανησυχίες για αλλεργίες.
 12. Μην αφήνετε να φανεί ότι είστε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι. Αντιδράστε συναισθηματικά σε έναν επιλεκτικό μωρό και ακόμη και ένα παιδί 1 έτους θα καταλάβει τη δύναμή του πάνω σας. Συνειδητοποιήστε ότι θέλετε το μωρό σας να τρώει για τη δική του ευημερία, όχι για να σας ευχαριστήσει – και ότι η απόρριψη μιας τροφής από το μωρό δεν είναι απόρριψη από εσάς.
 13. Κατανοήστε ποιος είναι υπεύθυνος για τι. Είναι δική σας δουλειά να ταΐζετε το μωρό σας, αλλά είναι ευθύνη του μωρού σας να αποφασίζει τι και πόσο θα φάει. Τα παιδιά θα τρώνε πάντα όταν πεινάνε. Όσο ένα παιδί αναπτύσσεται και κερδίζει βάρος – και εσείς το ταΐζετε με υγιεινές τροφές – δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για ένα μωρό που είναι επιλεκτικός φαγάς.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Preferences, and Growth? How Do Toddler Eating Problems Relate to Their Eating Behavior, Food https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/31972033/e1069-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1637870944&Signature=gU9c-Mrj5Io-hhAtEB5xp7nH4PLr-lOFkb6eYplPYeDn5I2uCF0Xl7XUz9QAKQbROkFp8RKOhS3J3miiCYZx-8OxoG21d~hEq2n2v0NLxXmthYxKPhlcfJLRcFY6Tjd6C9GYrOsz5T~yZTInP8ivjXIBX75bEUzLmMIN-OTtPFg9D7vDz485-WCvpnfyUJABH92~ff3Ysi8Ow~2eAes2wlydNOgjrFdgOaJCgMYOv0vmgV0K9f9NuBAWtLiP03zUSwgC~PoqV1WyNgqfowjLssPwpsYodqf5XDmr4zeiqHOFubAAfvcg4Mia9fUlIWCH8paOylzSqAnjiufhE4Ulyg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

Practical Encyclopedia of Pregnancy, Babycare and Nutrition for Babies and Toddlers https://www.goodreads.com/book/show/36011646-the-practical-encyclopedia-of-pregnancy-babycare-nutrition-for-babies

When, What, and How to Introduce Solid Foods https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html

Better Baby Food: Your Essential Guide to Nutrition, Feeding and Cooking for All Babies and Toddlers https://www.amazon.com/Better-Baby-Food-Essential-Nutrition/dp/0778801950

Picky Eaters https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/picky-eaters

Feeding Your Baby and Toddler (Birth to Age Two) https://www.mottchildren.org/posts/your-child/feeding-your-baby-toddler

Just Two More Bites!: Helping Picky Eaters Say Yes to Food https://www.amazon.com/Just-Two-More-Bites-Helping/dp/1400081092

The Practical Encyclopedia of Pregnancy, Babycare & Nutrition for Babies & Toddlers https://www.amazon.com/Practical-Encyclopedia-Pregnancy-Babycare-Nutrition/dp/0754816125