Αλλεργίες

Είστε αλλεργικοί στο πράσινο τσάι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το τσάι (πράσινο, μαύρο ή oolong) θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Το πράσινο τσάι κατατάσσεται ανάμεσα στα τρία κορυφαία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Παρόλο που γενικά δεν προκαλεί παρενέργειες στους ανθρώπους, ενδέχεται σε μερικούς να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο πράσινο τσάι;

Όπως συμβαίνει και με άλλες αλλεργίες, έτσι και η αλλεργία στο πράσινο τσάι παρατηρείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά θεωρώντας το τσάι επικίνδυνο, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικότερα προκαλούν συμπτώματα που επηρεάζουν τα αυτιά, τη μύτη, τον λαιμό, τα ιγμόρεια, το δέρμα και την επένδυση του στομάχου. (Όσοι καταναλώνουν πράσινο τσάι ζουν περισσότερο)

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο πράσινο τσάι περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η αιτία της αλλεργίας στο πράσινο τσάι;

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες στο πράσινο τσάι. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να προκληθούν από μια τανίνη (φυσική ένωση) που υπάρχει στο πράσινο τσάι, η οποία ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη γαλάτη (EGCG). (Οι αλλεργικές αντιδράσεις σχετίζονται με την ψυχολογία!)

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στα άτομα που δεν έχουν αλλεργική δυσανεξία στην καφεΐνη ή αλλεργία στην καφεΐνη. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)

Μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η αλλεργία στο πράσινο τσάι μπορεί να προκληθεί και από την σκόνη των φύλλων του τσαγιού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο πράσινου τσαγιού, οι όποιοι εμφάνισαν δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και απώλεια συνείδησης μετά την κατάποση πράσινου τσαγιού, τσαγιού oolong ή μαύρου τσαγιού.

Τα ίδια συμπτώματα εμφανίστηκαν και όταν η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων κατανάλωσε κέικ και ζυμαρικά με σκόνη πράσινου τσαγιού. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέπτυξαν τροφική αλλεργία λόγω της εισπνοής της σκόνης πράσινου τσαγιού κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες που εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις στο πράσινο τσάι, κατανάλωναν παλαιότερα πράσινο τσάι χωρίς καμία δυσκολία. (7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας)

Ποια άτομα δεν πρέπει να καταναλώνουν πράσινο τσάι;

Για τους περισσότερους ενήλικες, το πράσινο τσάι είναι ασφαλές όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο,  οι ακόλουθες ομάδες ατόμων πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους:

  • Έγκυες γυναίκες: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει το βάρος και το ανάστημα των μωρών κατά την γέννηση.
  • Άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη: Τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν ευερεθιστότητα, άγχος, ανησυχία ή στομαχικές διαταραχές μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.
  • Μικρά παιδιά: Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργία στο πράσινο τσάι;

Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι έχετε αλλεργία στο πράσινο τσάι, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Για να γίνει διάγνωση, ο γιατρός:

  • Θα σας ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προηγούμενο ιατρικό σας ιστορικό
  • Θα σας κάνει μια φυσική εξέταση
  • Θα πραγματοποιήσει αλλεργικά τεστ

Πώς θεραπεύεται η αλλεργία στο πράσινο τσάι;

Για ήπια συμπτώματα, ο γιατρός συνήθως προτείνει μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, τα οποία μειώνουν συμπτώματα όπως το οίδημα, ο κνησμός και η κνίδωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στο πράσινο τσάι είναι να αποφύγετε την κατανάλωσή του.

Για σοβαρές περιπτώσεις αλλεργίας που προκαλούν αναφυλαξία, επιβάλλεται η χορήγηση επινεφρίνης, την οποία ο ασθενής θα πρεπει να έχει πάντα μαζί του.