Εγκυμοσύνη

Είστε έγκυος, αλλά έχετε εξάρτηση από τον καφέ; Δείτε σε τι καταλήγει μια νέα μελέτη

Λίγος καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες αδυνατούν να απομακρυνθούν εντελώς από τον καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, δείχνει ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας καφεΐνης (πόση καφεΐνη έχει ένα φλιτζάνι καφέ;) κατά την εγκυμοσύνη, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Stefanie Hinkle, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, παρόλο που δεν μελετήθηκε η συσχέτιση της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, διαπιστώθηκε ότι η χαμηλή και η μέτρια κατανάλωση δεν συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης στις μέλλουσες μητέρες.

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μιας εγκύου γυναίκας;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 2.500 περίπου εγκύων γυναικών που είχαν εγγραφεί σε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, που διεξήχθη σε 12 κλινικά κέντρα των ΗΠΑ από το 2009 μέχρι το 2013.

Η μελέτη μέτρησε τις συγκεντρώσεις καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχουσών, όταν βρίσκονταν στην 10η και 13η εβδομάδα της κύησής τους. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να τους γνωστοποιήσουν την εβδομαδιαία ποσότητα καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών που κατανάλωναν.

Ακολούθως, η ερευνητική ομάδα συνδύασε τις πληροφορίες που είχε στα χέρια της με τις κλινικές διαγνώσεις διαβήτη κύησης, υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας (μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημεία βλάβης σε άλλα συστήματα οργάνων του σώματος), διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών την 10η με 13η εβδομάδα κύησης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση έως και 100 χιλιοστόγραμμων (mg) καφεΐνης την ημέρα – περίπου ένα φλιτζάνι- συνδέθηκε με 47% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες που έπιναν ή δεν έπιναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, την προεκλαμψία και την υπέρταση.

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με τα ευρήματα άλλων μελετών που αναφέρουν ότι η καφεΐνη σχετίζεται με βελτιωμένη ισορροπία ενέργειας και μειωμένη μάζα λίπους, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης τονίζουν ότι τα φυτοχημικά και άλλα συστατικά του καφέ και του τσαγιού, ενδέχεται να επηρεάζουν την φλεγμονή (όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την φλεγμονή) και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε μια έγκυο γυναίκα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Hinkle, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τα συνιστώμενα 200 mg την ημέρα, σχετίζονται με γεννήσεις μωρών χαμηλού σωματικού βάρους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Hinkle σχολιάζοντας τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη υπογράμμισε ότι: “Δεν θα συνιστούσαμε στις γυναίκες που δεν πίνουν καφέ να αρχίσουν να πίνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, αλλά οι γυναίκες που ήδη καταναλώνουν, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν σε μικρές ή μέτριες ποσότητες, διότι αυτή η κατανάλωση πιθανότατα δεν θα βλάψει την υγεία τους».

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως, τόνισαν οι ερευνητές, εξηγώντας ωστόσο ότι οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε μελέτες που εξέτασαν την  αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης, διαπιστώνοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο  αποβολής και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.