Εγκυμοσύνη

Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Δείτε τι τα προκαλεί!

Γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει παράξενα όνειρα και εφιάλτες;

Αν έχετε βιώσει αύξηση των παράξενων ονείρων εγκυμοσύνης, δεν είστε η μόνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth, οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερους εφιάλτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με τον τοκετό ή τον κίνδυνο για το νεογέννητο μωρό. Οι ερευνητές εξέτασαν 406 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι ανέφεραν εφιάλτες  σε υπερδιπλάσια συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες. Συχνά, οι εφιάλτες σχετίζονταν με το μωρό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό Sleep Medicine, εξέτασε 57 έγκυες γυναίκες που βρίσκονταν στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Από αυτές που ερωτήθηκαν, το 32% περιέγραψε ότι είχε εβδομαδιαίους εφιάλτες και το 21% ανέφερε περισσότερους από έναν εφιάλτες εγκυμοσύνης την εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο στην εγκυμοσύνη;

  • Διακοπτόμενος ύπνος

Τα περισσότερα όνειρα πιστεύεται ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), μιας αναζωογονητικής φάσης του ύπνου που θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση. Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες, στο μοτίβο του ύπνου και στα συναισθήματά σας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα όνειρά σας και το πόσο καλά τα θυμάστε.

Ο διαταραγμένος ύπνος είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα όνειρα ή το πόσο ζωντανά τα αισθανόμαστε όταν ξυπνάμε. Οι συχνές διαταραχές του ύπνου αυξάνουν την πιθανότητα να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του κύκλου του ύπνου, γεγονός που μπορεί να κάνει τα όνειρα να φαίνονται πιο αξιομνημόνευτα και στιγμιαία.

Ο ύπνος συχνά διακόπτεται ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος, στη δυσφορία, στην αδυναμία να μετακινηθείτε ή να γυρίσετε εύκολα στο κρεβάτι και στην ανάγκη για συχνότερη ούρηση. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια άλλη πάθηση που συχνά ξεκινάει κατά την εγκυμοσύνη και η οποία προκαλεί έντονη ανάγκη για κίνηση των ποδιών (κυρίως τη νύχτα), που μπορεί να διακόψει τον ύπνο.

  • Επιπτώσεις του στρες

Η Dr Emma Haynes, ψυχοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να βιώνουμε ενοχλητικά όνειρα εγκυμοσύνης.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αγχωμένες και ανήσυχες. Κοντά στη γέννηση του μωρού, το στρες και το άγχος μπορεί να κλιμακωθούν σε ένα επίπεδο που μπορεί να νιώθουν συντριπτικά”, λέει η ίδια. “Οι υπαρξιακές πτυχές, όπως ο φόβος του αγνώστου -ακόμη και σε δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη- μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια φόβους σχετικά με τη γέννηση, τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού και το αν το μωρό θα είναι υγιές. Αυτό μπορεί να κάνει μια γυναίκα να βιώνει όνειρα για το μωρό, ιδιαίτερα κοντά στον τοκετό. Φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας και των ονείρων ή των εφιαλτών, και αυτό είναι απολύτως λογικό. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ανησυχία και τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτήν όχι μόνο αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εφιαλτών, αλλά και τη σοβαρότητά τους. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό και να επηρεάσει τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να είναι πιο πιθανό να σκεφτούν τα όνειρά τους όταν είναι ξύπνιες.

  • Το άγχος μπορεί να είναι πιο έντονο τη νύχτα

Το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συχνά μπορεί να νιώθει πολύ χειρότερα στην ησυχία της νύχτας. Ο εγκέφαλος δεν “σβήνει” κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε οι ανησυχίες ή τα άγχη μπορεί να εμφανιστούν στον ασυνείδητο εγκέφαλό μας καθώς κοιμόμαστε. Αν ξυπνήσουμε τη νύχτα και αρχίσουμε να ανησυχούμε για κάτι, είναι πιθανό να βιώσουμε αγχωτικά όνειρα όταν τελικά ξανακοιμηθούμε. Οι φόβοι φαίνεται να πολλαπλασιάζονται τη νύχτα και αν προσπαθούμε να κοιμηθούμε όταν είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, οι πιθανότητες είναι ότι ο ύπνος μας μπορεί να είναι κακός. Αν η γυναίκα είναι ιδιαίτερα αγχωμένη, αυτά τα όνειρα μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτες, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τη γυναίκα να φωνάζει ή να στριφογυρίζει στον ύπνο της.

  • Φόβοι για τον τοκετό

Όπως είναι φυσικό, πολλές γυναίκες ανησυχούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον τοκετό και τη γέννα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να γίνουν πιο έντονοι στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η προσμονή αρχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, είναι επίσης σύνηθες για τους νέους γονείς να αισθάνονται άγχος για το πώς θα τα καταφέρουν μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες μπορεί να ανησυχούν για το αίσθημα απομόνωσης ή για την έλλειψη οικογενειακού συστήματος υποστήριξης. Μελέτες δείχνουν ότι είναι σύνηθες για τις γυναίκες να ανησυχούν μήπως χάσουν την ταυτότητά τους καθώς προσαρμόζονται στην ιδέα του να είναι μητέρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο περιεχόμενο των ονείρων μας κατά την εγκυμοσύνη.

  • Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της μητέρας

Μία στις πέντε γυναίκες εκτιμάται ότι παλεύει με την ψυχική της υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά το στίγμα παραμένει πρόβλημα. Συχνά, οι γυναίκες αποτρέπονται από το να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη επειδή φοβούνται μήπως κριθούν ή θεωρηθούν ακατάλληλες  μητέρες. Ως αποτέλεσμα, προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μένουν ανεξέλεγκτα.

Οι εφιάλτες και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμη και μετά τη γέννηση του μωρού. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αϋπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με τη μεταγεννητική κατάθλιψη. Τα όνειρα και οι εφιάλτες μπορούν να προκαλέσουν μια σπειροειδή εξέλιξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η εγκυμοσύνη προκαλεί φόβο, αβεβαιότητα, άγχος και στρες. Τα όνειρα μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτά, καθώς οι γυναίκες μπορούν να φανταστούν ότι το όνειρο μπορεί να σημαίνει κάτι για το μωρό. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να κλιμακώσει τον φόβο και την ημερήσια φλυαρία, η οποία διακόπτει και διαταράσσει τον ύπνο και μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος της ψυχικής ευεξίας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα έντονα όνειρα και τους εφιάλτες της εγκυμοσύνης;

  1. Μιλήστε με τον παθολόγο ή τη μαία σας

Εάν παλεύετε με άγχος, κατάθλιψη ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τη μαίας σας. Θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο δράσης για εσάς.

  1. Δοκιμάστε τη θεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά, καθώς αντιμετωπίζει άμεσα την αιτία του άγχους και του φόβου και θα βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν ήπια και να αμφισβητήσουν αυτές τις αιτίες.

Η θεραπεία προσφέρει επίσης τη ματιά ενός άλλου στην κατάσταση – κάποιου που μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να μάθει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά της και μπορεί να τις βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο απομονωμένες και να ακουστούν.

  1. Βελτιώστε τη ρουτίνα του ύπνου σας

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη βραδινή σας ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσετε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας γενικότερα. Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων ύπνου, από τη δημιουργία μιας βραδινής ρουτίνας μέχρι την αποφυγή των οθονών και το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Τα μπάνια, οι ασκήσεις αναπνοής ή το διάβασμα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε.

  1. Μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε

Αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή πεσμένοι, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε φίλους και συγγενείς για το πώς αισθάνεστε. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια απίστευτα δύσκολη περίοδος και είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε άγχος, στρες ή προβλήματα διάθεσης. Οι ομάδες προγεννητικού ελέγχου είναι ένα καλό μέρος για να συναντήσετε και να συζητήσετε με άλλους μελλοντικούς γονείς που μπορεί να αισθάνονται το ίδιο.

  1. Μεσημεριανός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η αϋπνία κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι εξαντλητική, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επαναφορτιστείτε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Disturbed dreaming during the third trimester of pregnancy https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945714001142

Objective sleep in pregnant women: a comparison of actigraphy and polysomnography https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352721818301281?via%3Dihub

Dreams in patients with sleep disorders https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079208000579?via%3Dihub

Nightmares in the general population: identifying potential causal factors https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5581821/

Mothers’ accounts of the impact on emotional wellbeing of organised peer support in pregnancy and early parenthood: a qualitative study https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-017-1220-0

Mental health in pregnancy https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/treatments-and-wellbeing/mental-health-in-pregnancy

The relationship between sleep and postpartum mental disorders: A systematic review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503271500021X?via%3Dihub

Nightmare frequency in last trimester of pregnancy https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-1147-x