Γυναίκα

Είστε εργαζόμενη γυναίκα; Δείτε πώς θα αποφύγετε την εξουθένωση

Με ποιο τρόπο οι εργαζόμενες γυναίκες θα αποφύγουν την εξουθένωση;

Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλές δουλειές. Φροντίζουν τα παιδιά, τα εκπαιδεύουν, διαχειρίζονται το σπίτι, καθαρίζουν το σπίτι, μαγειρεύουν και κάνουν και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα εργάζονται. Οι γυναίκες δουλεύουν τόσο πολύ που συχνά νιώθουν άγχος και πίεση και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις νέες εργαζόμενες μητέρες. Γενικότερα, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, έχει μεγάλη βαρύτητα και επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας και πολλές φορές μπορεί ακόμη και να τους βλάψει.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά, το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, κυρίως όταν συνδυάζονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα, όπως οι προεμμηνοπαυσιακές διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις μετά τον τοκετό και οι προεμμηνοπαυσιακές διαταραχές της διάθεσης. Οι διακυμάνσεις αυτές, παρεμβαίνουν στην καθημερινή απόδοση μιας γυναίκας, αυξάνοντας το άγχος της και επιδεινώνοντας τις διαταραχές της διάθεσης της.

Ένας προφανής τρόπος για να αποφορτωθεί μια γυναίκα από τις τόσες ευθύνες και κατά συνέπεια να μειώσει το άγχος της, είναι να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν το κάνουν.

Πώς θα διαπιστώσετε εάν πράγματι έχετε πολλές ευθύνες;

Οι γυναίκες έχουν την τάση να αναλαμβάνουν τις περισσότερες ευθύνες του σπιτιού τους, αλλά και την φροντίδα των παιδιών, του συζύγου και των γονιών τους.

Στην περίπτωση που αυτό είναι που συμβαίνει και με εσάς, τότε αναρωτηθείτε το γιατί. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου οι γυναίκες είχαν παραδοσιακούς ρόλους και έτσι το κληροδότησαν και σε εσάς ή στο ότι θέλετε να έχετε τον έλεγχο για τα πάντα, νομίζοντας πιθανόν, ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει τις δουλειές σας τόσο καλά όσο εσείς.

Όποια και αν είναι η πρωταρχική αιτία που σας ωθεί να κάνετε τα πάντα μόνη σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό σας προκαλεί κακό, γιατί σας κάνει πιο ευαίσθητη, πιο επιθετική και σας προσθέτει θυμό. Επίσης, μπορεί να σας προκαλέσει αϋπνία και κόπωση, έλλειψη κινήτρων και απώλεια χαράς. Όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι σημάδια εξουθένωσης.

Αν αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, η εξάντληση θα σας προκαλέσει πίεση και επιθετική συμπεριφορά. Αυτό κατά συνέπεια, θα διαταράξει τις σχέσεις σας με όσους ζουν μαζί σας και με αυτούς που συναναστρέφεστε στην καθημερινότητα σας.

Πώς θα αποφύγετε την εξουθένωση;

Οι εργαζόμενες μητέρες, για να παραμείνουν υγιείς διανοητικά, σωματικά και  να συνεχίσουν να έχουν υγιείς σχέσεις, πρέπει να μάθουν να μεταβιβάζουν ευθύνες. Η κατανομή του φόρτου εργασίας ανακουφίζει το στρες. Μην αγνοείτε λοιπόν το πρόβλημα, ακόμη και αν η ανάθεση ευθυνών σε άλλους, δεν είναι του χαρακτήρα σας. Πιο κάτω αναφέρονται τρεις τρόποι, που θα σας βοηθήσουν, να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε χωρίς καν να τη ζητήσετε.

  • Σταματήστε να λέτε «ναι» σε όλα. Αναγνωρίστε αρχικά εσείς ότι δουλεύετε πάρα πολύ και μάλιστα, συνειδητοποιείστε ότι πολλές από τις δουλειές που κάνετε, όπως το στρώσιμο των κρεβατιών, το δίπλωμα των ρούχων, ο καθαρισμός της κουζίνας κλπ, δεν αναγνωρίζονται από κανένα. Πρέπει, λοιπόν, να μάθετε να λέτε όχι στις δουλειές που δεν αναγνωρίζονται από κανένα, ώστε να αναγκαστούν και οι υπόλοιποι να βοηθήσουν. Να θυμάστε πως όταν λέτε ναι σε όλα, λέτε όχι στον εαυτό σας.
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Ακριβώς όπως προγραμματίζετε τα ιατρικά ραντεβού, τα ραντεβού προσωπικής φροντίδας και άλλες δραστηριότητες για τα μέλη της οικογένειας σας, κάντε το ίδιο και για τον εαυτό σας. Οι γυναίκες συχνά τείνουν να βάζουν στην τελευταία θέση τον εαυτό τους. Αφιερώστε χρόνο για άσκηση και προσωπικά ενδιαφέροντα και προσπαθήστε να κοιμάστε για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
  • Δεχτείτε την βοήθεια των άλλων. Παραδεχτείτε επιτέλους ότι κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Όταν άλλοι κάνουν παρέμβαση για να βοηθήσουν, να τους δείχνετε εκτίμηση και να μην τους ασκείτε κριτική. Αφήστε τα παιδιά σας να στρώσουν τα κρεβάτια τους με τον δικό τους τρόπο. Μην φτιάξετε τα ντουλάπια της κουζίνας αν τα πράγματα δεν είναι τοποθετημένα όπως ακριβώς τα θέλετε. Ευχαριστήστε τον σύζυγό σας για τα ψώνια που έφερε στο σπίτι, ακόμη και αν κάποια δεν ήταν ακριβώς αυτά που θέλατε.

Συμπερασματικά

Μια πολυάσχολη ζωή μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μια ισορροπημένη ζωή. Για να γίνει όμως αυτό,  πρέπει να κατανοήσετε πως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνη σας. Αν θέλετε να αισθάνεστε καλά και να λειτουργείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ζητήστε βοήθεια ή τουλάχιστον δεχτείτε την όταν σας την προσφέρουν.