Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Είστε καπνιστής με ΧΑΠ; Αυτή η νέα θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει!

Ποια νέα θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει άτομα με ΧΑΠ;

Έρευνα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Centenary, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης, στο Βέλγιο, εντόπισε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Συγκεκριμένα, στόχευσαν στην αναστολή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται RIPK1. (ΧΑΠ: Τι κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες;)

Η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες, η ΧΑΠ είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια, γνωστή και ως εμφύσημα. Χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα φλεγμονής, απόφραξης των αεραγωγών και βλάβη των πνευμόνων που δυσκολεύει την αναπνοή. (Εμφύσημα: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Πώς θεραπεύεται;)

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης RIPK1 στους πνεύμονες των ατόμων που πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς και σε πειραματικά μοντέλα ποντικιών με ΧΑΠ. Η αναστολή της RIPK1 παρείχε σημαντική προστατευτική δράση έναντι της ΧΑΠ και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η δράση μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη ΧΑΠ. (Άτυπη πνευμονία: Ποιες οι αιτίες της; Τι συμπτώματα προκαλεί;)

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Phil Hansbro, Διευθυντής του Centenary UTS Centre for Inflammation, τόνισε ότι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, αλλά και ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί και από την αναπνοή της σκόνης, των αναθυμιάσεων, των χημικών ουσιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την πρωτεΐνη RIPK1, διότι παίζει βασικό ρόλο στην επιβίωση και το θάνατο των κυττάρων, καθώς και στη φλεγμονή. Μετά τις αναλύσεις τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα RIPK1 στους ασθενείς που έπασχαν από ΧΑΠ, καθώς και σε μοντέλα ποντικιών με ΧΑΠ. Μεταγενέστερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μοντέλα ποντικιών με ΧΑΠ, διαπίστωσε ότι η αναστολή της RIPK1 παρείχε σημαντική προστατευτική δράση έναντι της ΧΑΠ. (Πνεύμονες: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη χωρητικότητά τους;)

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν μειωμένες δομικές αλλαγές στους αεραγωγούς και μειωμένη βλάβη στους αερόσακους των πνευμόνων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αναστολή της RIPK1 μείωσε τόσο τη φλεγμονή, όσο και τον θάνατο υγιών κυττάρων των πνευμόνων και των αεραγωγών, πράγμα που σημαίνει λιγότερη βλάβη στους ιστούς συνολικά.

Όπως εξήγησε καταληκτικά η ερευνητική ομάδα, τα ευρήματά της ανοίγουν ένα νέο δρόμο που χρήζει μελέτης για τη θεραπεία της ΧΑΠ. (Πνευμονία: 9 τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σας)

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας;

Η ΧΑΠ προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες. Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος, στην αρχή μπορεί να είναι ήπια, όπως ο βήχας και το λαχάνιασμα. Αργότερα όμως, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα είναι πιο επίμονα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αναπνοή.(Η σωστή υγρασία των εσωτερικών χώρων μπορεί να αποτρέψει την COVID-19)

Τα πρώιμα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι τα ακόλουθα:

 • Ήπιο -περιστασιακό- λαχάνιασμα
 • Ήπιος βήχας
 • Ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού

Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

 • Λαχάνιασμα, ακόμη και με ήπιες δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα της σκάλας
 • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος
 • Συριγμός
 • Χρόνιος βήχας
 • Συχνή ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού
 • Συχνά κρυολογήματα
 • Συχνές  λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
 • Κόπωση 

Τονίζεται ότι τα συμπτώματα είναι χειρότερα στους καπνιστές. (Τι είναι η ταχύπνοια; Ποια η διαφορά της με την υπέρπνοια και τη δύσπνοια;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New therapeutic approach to COPD involves targeting and inhibiting protein RIPK1 https://medicalxpress.com/news/2023-01-therapeutic-approach-copd-involves-inhibiting.html

RIPK1 kinase-dependent inflammation and cell death contribute to the pathogenesis of COPD https://erj.ersjournals.com/content/early/2022/12/01/13993003.01506-2022

Cell death discovery could lead to new treatment for COPD https://medicalxpress.com/news/2021-06-cell-death-discovery-treatment-copd.html