Φυσικές θεραπείες

Εκχύλισμα φύλλων ελιάς: Ποιες οι χρήσεις του; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς χρησιμοποιείται χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική. Προέρχεται από τα φύλλα της ελιάς (Olea europaea) και προσφέρει πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. (Πότε πρέπει να ελέγξετε μια ελιά;)

Το κύριο συστατικό του είναι η ελευρωπεΐνη, η οποία δρα ιατρικά ως:

 • Αντιοξειδωτικό
 • Αντιβακτηριδιακό
 • Αντιμικροβιακό
 • Αντιφλεγμονώδες
 • Διεγερτικό ανοσοποιητικού

Ποιες είναι οι χρήσεις του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς;

Η ιατρική έρευνα για το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Μερικές προκαταρκτικές μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εξής καταστάσεων:

Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη χρήση του εκχυλίσματος για την αντιμετώπιση:

1. Διαβήτης

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη. Σε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 79 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά, είτε εκχύλισμα φύλλων ελιάς, είτε εικονικό φάρμακο, για 14 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα του εκχυλίσματος, είχε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος από την ομάδα ελέγχου. (Διαβήτης τύπου 2: Τι γίνεται όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί; Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;)

2. Υψηλή πίεση του αίματος

Σε μια μικρή μελέτη που συνέκρινε το εκχύλισμα φύλλων ελιάς με το εικονικό φάρμακο, οι ερευνητές βρήκαν ότι το εκχύλισμα μείωσε:

 • Την αρτηριακή πίεση
 • Την ολική χοληστερίνη
 • Την κακή χοληστερίνη
 • Την φλεγμονή

3. Ιογενείς λοιμώξεις

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς έχει αντιικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην ολιστική ιατρική για τη θεραπεία ορισμένων ιικών λοιμώξεων. (Αυτά τα 10 ροφήματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα)

Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον έρπητα, τη μονοπυρήνωση και τον ροταϊό. Την ίδια ώρα που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης και τον HIV. (3+1 τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης)

Ποια δοσολογία συνιστάται για το εκχύλισμα φύλλων ελιάς;

Τα συμπληρώματα εκχυλίσματος φύλλων ελιάς διατίθενται σε κάψουλες, μαλακές κάψουλες και βάμματα. Η τυπική δόση κυμαίνεται μεταξύ 500 mg (mg) και 1.000 mg ημερησίως. (10 συμπτώματα που δεν πρέπει κρύψετε από τον ιατρό σας)

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το εκχύλισμα φύλλων ελιάς;

Λίγα είναι γνωστά για την ασφάλεια της τακτικής λήψης του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, όπως ο πόνος στο στομάχι και ο πονοκέφαλος. (4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά)

Επιπρόσθετα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ενώ η γύρη από τα φύλλα της ελιάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία σε φυτά της οικογενείας Oleaceae, όπως:

 • Τέφρα
 • Θάμνος με κίτρινα φυλλοειδή άνθη
 • Γιασεμί
 • Πασχαλιές
 • Ελιές

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα;

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Χωρίς την έγκριση του γιατρού σας μην χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα φύλλων ελιάς, εάν παίρνετε:

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Olive Leaf Extract? https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-olive-leaf-extract-89489

Olive Leaf Extract Attenuates Obesity in High-Fat Diet-Fed Mice by Modulating the Expression of Molecules Involved in Adipogenesis and Thermogenesis https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/971890/

How to Choose Supplements Wisely https://www.consumerreports.org/supplements/how-to-choose-supplements-wisely-a2238386100/

Effect of olive leaves extract on the antidiabetic effect of glyburide for possible herb-drug interaction https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319016419301306?via%3Dihub

Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1188-y

Natural Standard Herb & Supplement Guide - E-Book https://www.google.com/books/edition/Natural_Standard_Herb_Supplement_Guide_E/WB8PDQAAQBAJ?hl=en&gbpv=1&dq=olive+leaf+extract+side+effects&pg=PA535&printsec=frontcover

Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects https://www.mdpi.com/2218-0532/78/2/133

Olive Leaf Extract as a Hypoglycemic Agent in Both Human Diabetic Subjects and in Rats https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2011.0243