Φυσικές θεραπείες

Εκχύλισμα σπαραγγιού: Ποιες οι χρήσεις του; Πώς ωφελεί την υγεία;

Το εκχύλισμα σπαραγγιού είναι μια φυσική θεραπεία που προέρχεται από τα δόρατα, τη ρίζα και τα ριζώματα (το «υπόγειο στέλεχος») του φυτού σπαραγγιού. Το εκχύλισμα σπαραγγιού χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα και άλλα συστήματα του σώματος και για καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Πωλείται κυρίως σε μορφή κάψουλας, αλλά διατίθεται και σε φακελάκια τσαγιού και ως κρυσταλλική σκόνη. (Τα σπαράγγια θεραπεύουν τον καρκίνο; Ο ισχυρισμός και η έρευνα)

Για ποιες καταστάσεις υγείας χρησιμοποιείται το εκχύλισμα σπαραγγιού;

Στην εναλλακτική ιατρική, το εκχύλισμα σπαραγγιού χρησιμοποιείται για την «αποτοξίνωση» της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Τα σπαράγγια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές γνωστό για τις αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ (η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος), φυλλικό οξύ (που είναι σημαντικό για την εγκυμοσύνη) και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη (που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου). (Φυλλικό οξύ: 7+1 τροφές που το περιέχουν!)

Οι υποστηρικτές του εκχυλίσματος σπαραγγιού πιστεύουν ότι μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως:

Ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζονται από την έρευνα, ενώ άλλοι δεν συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία και τείνουν να είναι απλά εικασίες.  Πιο κάτω, λοιπόν, θα δούμε τι λένε οι υπάρχουσες έρευνες για τις δυνατότητες του εκχυλίσματος σπαραγγιού στην ανθρώπινη υγεία.

1. Υψηλή χοληστερίνη

Μια σειρά από μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα σπαραγγιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, που ως γνωστόν συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα και τρέφονταν με μια διατροφή πλούσια σε εκχύλισμα σπαραγγιού, παρουσίασαν σημαντική μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης και αύξηση της HDL (“καλής”) χοληστερίνης, μετά από οκτώ εβδομάδες. (10 tips για μείωση της χοληστερίνης)

Το αποτέλεσμα της μελέτης αποδόθηκε σε μια ουσία που ονομάζεται n-βουτανόλη, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και αυξάνει την ικανότητά του να παράγει και να καθαρίζει τη χοληστερίνη. Ωστόσο, απαιτείται περεταίρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επαναληφθούν και στους ανθρώπους. (Χοληστερίνη: Όλα όσα θες να μάθεις!)

2. Διαβήτης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, το εκχύλισμα σπαραγγιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους με χημικά επαγόμενο διαβήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα σπαραγγιού βοήθησε στην ομαλοποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση της έκκρισης της ινσουλίνης. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες δόσεις έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα. (Πόσο γρήγορα μπορεί ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;)

Η επίδραση αυτή, αποδόθηκε εν μέρει στο ιχνοστοιχείο χρώμιο, που χρησιμοποιεί η ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στο σώμα, ωστόσο, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν θα προκύψει η ίδια επίδραση. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

3. Στρες

Το εκχύλισμα σπαραγγιού ανακουφίζει το άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε στέρηση ύπνου είχαν φυσιολογικά επίπεδα των βιοδεικτών του στρες (όπως η κορτιζόλη και το υπεροξείδιο των λιπιδίων) στο αίμα τους, αφού τους χορηγήθηκε εκχύλισμα σπαραγγιού. Στα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία, οι εν λόγω βιοδείκτες ήταν αυξημένοι. (5 βότανα που ανακουφίζουν από το άγχος και βοηθούν στον ύπνο)

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το εκχύλισμα σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, στους οποίους χορηγήθηκε ημερήσια δόση 150 χιλιοστόγραμμα (mg), για επτά ημέρες, διαπιστώνοντας σημαντικές αυξήσεις σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HSP70, η οποία μετριάζει την επίδραση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το εκχύλισμα σπαραγγιού;

Παρόλο που τα σπαράγγια μπορούν να καταναλώνονται ως τρόφιμα με ασφάλεια, ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για το εκχύλισμα σπαραγγιού. Η μικρή έρευνα που υπάρχει έχει δείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για έως και επτά ημέρες.

Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι:

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία για την ασφάλειά του σε παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες.

Σε ποια δοσολογία μπορεί να ληφθεί το εκχύλισμα σπαραγγιού;

Δεν υπάρχουν οδηγίες για την κατάλληλη χρήση του εκχυλίσματος σπαραγγιού, ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμες μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί δοσολογίες έως και 150 mg την ημέρα χωρίς αναφερόμενες παρενέργειες. Τα περισσότερα σκευάσματα εκχυλίσματος σπαραγγιού περιέχουν 150 mg – 650 mg. Κατά κανόνα, δεν πρέπει να υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Asparagus Extract? https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-asparagus-extract-88610

Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2222180813600493?via%3Dihub

Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer https://doi.org/10.1038/nature25465

Enzyme-Treated Asparagus Extract Promotes Expression of Heat Shock Protein and Exerts Antistress Effects https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.12371

Hypolipidemic Effect of n-Butanol Extract from Asparagus officinalis L. in Mice fed a High-fat Diet https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.3380

Asparagus officinalis extract controls blood glucose by improving insulin secretion and β-cell function in streptozotocin-induced type 2 diabetic rats https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/asparagus-officinalis-extract-controls-blood-glucose-by-improving-insulin-secretion-and-cell-function-in-streptozotocininduced-type-2-diabetic-rats/5B3D909B089DABE4901E5343E04D6220

Dietary fibre in foods: a review https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0365-5

ANTIRADICAL CAPACITY AND POLYPHENOL COMPOSITION OF ASPARAGUS SPEARS VARIETIES CULTIVATED UNDER DIFFERENT SUNLIGHT CONDITIONS http://www.food.actapol.net/volume15/issue3/abstract-4.html

Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application https://www.hindawi.com/journals/jnme/2015/760689/

Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2222180813600493?via%3Dihub