Θεραπεία

Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης: Είναι κατάλληλη για εσάς;

Όταν έχετε πρόβλημα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα νιώσετε την ξαφνική, ανεξέλεγκτη επιθυμία να πάτε τουαλέτα. Μπορεί να φτάσετε στο σημείο να προγραμματίζετε ολόκληρη τη ζωή σας γύρω από τη διαθεσιμότητα της τουαλέτας. Ο φόβος της διαρροής κατά τη διάρκεια των αγορών ή της εξόδου με φίλους μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός ώστε να σας κάνει να μείνετε στο σπίτι.

Τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν, ακόμη και με τους γιατρούς τους. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύση στο πρόβλημα και να διώξετε μακριά αυτή την ανησυχία.

Συχνά η πρώτη θεραπεία που συνιστούν οι γιατροί για τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, ένα είδος συμπεριφορικής θεραπείας που σας βοηθά να ανακτήσετε τον έλεγχο της ούρησης. Η εκπαίδευση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης σας μαθαίνει σταδιακά να συγκρατείτε τα ούρα σας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφεύγονται οι έκτακτες ανάγκες και οι διαρροές.

Είναι η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης κατάλληλη για εσάς;

Η απόφαση να δοκιμάσετε την εκπαίδευση ελέγχου της ουροδόχου κύστης εξαρτάται από το τι προκαλεί το πρόβλημα. Η εκπαίδευση ελέγχου της ουροδόχου κύστης χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, της ακούσιας διαρροής ούρων. Η ακράτεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ιδίως μετά τον τοκετό και την εμμηνόπαυση.

Ποιοι είναι οι τύποι ακράτειας ;

 1. Ακράτεια λόγω πίεσης: Η ξαφνική πίεση στην κοιλιά σας (π.χ. από βήχα, φτέρνισμα ή γέλιο) σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο των σφιγκτήρων της ουρήθρας
 2. Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων που προκαλείται από την παρόρμηση: Αισθάνεστε ξαφνική, έντονη ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα επειδή η κύστη σας συστέλλεται ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτη. Μπορεί να μην μπορείτε πάντα να φτάσετε εγκαίρως στην τουαλέτα
 3. Μικτή ακράτεια: Είναι ο συνδυασμός ακράτειας λόγω πίεσης και ακράτειας παρόρμησης
 4. Ακράτεια υπερχείλισης: Πρόβλημα πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης που οδηγεί σε ακράτεια

Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ενούρησης των παιδιών.

Ποια είναι η τεχνική επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης;

Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση ελέγχου της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει να τηρείτε ένα ημερολόγιο. Στο ημερολόγιο της τουαλέτας σας, θα σημειώνετε κάθε φορά που έχετε την ανάγκη να πάτε, καθώς και όταν έχετε διαρροή. Χρησιμοποιώντας το ημερολόγιό σας ως οδηγό, θα χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω τεχνικές για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο της ούρησης.

 1. Προγραμματίστε τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Καθορίστε πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα με βάση όσα έχετε παρατηρήσει και σημειώσει στο ημερολόγιο σας. Στη συνέχεια, προσθέστε περίπου 15 λεπτά σε αυτόν τον χρόνο. Για παράδειγμα, αν πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε μία ώρα, προγραμματίστε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα κάθε μία ώρα και 15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεστε πραγματικά την ανάγκη να πάτε. Αυξήστε σταδιακά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των διαλειμμάτων για την τουαλέτα.
 2. Καθυστερήστε την ούρηση. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη για ούρηση, κρατήστε την για άλλα πέντε λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά το χρονικό διάστημα κατά 10 λεπτά, έως ότου μπορέσετε να αντέξετε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες χωρίς να χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα. Αν νιώσετε μια έντονη ανάγκη να πάτε, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας μετρώντας αντίστροφα από το 100 στο 1 ή εξασκώντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή. Όταν απλά δεν μπορείτε να κρατηθείτε άλλο, χρησιμοποιήστε την τουαλέτα, αλλά πηγαίνετε ξανά την επόμενη προγραμματισμένη ώρα κένωσης για να παραμείνετε στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης σας.
 3. Ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις Kegel ενισχύουν τους μύες που χρησιμοποιείτε για να ξεκινήσετε και να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Έρευνες διαπιστώνουν ότι ο συνδυασμός ασκήσεων πυελικού εδάφους με άλλες τεχνικές επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης είναι πολύ αποτελεσματικός για τη θεραπεία της ακράτειας στις γυναίκες.

Για να βελτιώσετε την επιτυχία σας με την επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές:

 • Περιορίστε τα ποτά που αυξάνουν την ούρηση, συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων ποτών όπως τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι
 • Πίνετε λιγότερα υγρά πριν από τον ύπνο
 • Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ και μόλις σηκωθείτε το πρωί

Συνεχίστε να κρατάτε ημερολόγιο όσο κάνετε την εκπαίδευση ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Ξανακοιτάξτε το ημερολόγιο με το γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Πώς η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης μπορεί να σας βοηθήσει;

Αφού περάσετε από την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, θα πρέπει να είστε σε θέση να:

 • να περνάτε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα
 • να κρατάτε περισσότερα υγρά στην κύστη σας
 • να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της ανάγκης για να πάτε τουαλέτα

Παρόλο που πιθανόν να θέλετε να δείτε αποτελέσματα αμέσως, να είστε υπομονετικοί. Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης μπορεί να χρειαστεί έξι έως 12 εβδομάδες για να είναι επιτυχής.

Εάν προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε ξανά την κύστη σας για αρκετές εβδομάδες και εξακολουθεί να μην έχει αποτέλεσμα, επισκεφθείτε ξανά τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε άλλες προσεγγίσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The bladder workout: Tame incontinence without surgery https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/the-bladder-workout-tame-incontinence-without-surgery

The Bladder Workout: Tame Incontinence Without Surgery https://www.kathysmith.com/bladder-workout-tame-incontinence-without-surgery/

Urinary Incontinence: Kegel Exercises for Pelvic Muscles https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/urinary-incontinence-kegel-exercises-for-pelvic-muscles

7 steps to tame urinary incontinence: Harvard expert shares bladder training technique that helps you control leakage https://www.timesnownews.com/health/how-to-tame-urinary-incontinence-harvard-expert-shares-a-step-by-step-bladder-training-technique-article-91958494

Bladder training for urinary incontinence in adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027684/

5 Best Exercises and Treatments for Women with an Overactive Bladder https://www.healthline.com/health/overactive-bladder-exercises-women