Υγεία Δέρματος

Έκζεμα:15 Σ υμβουλές για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές μετά το ντους

Το έκζεμα είναι μια πολύ συχνή δερματική πάθηση. Οδηγεί σε δέρμα που έχει φαγούρα, ερυθρότητα, ξηρότητα και πρήξιμο. Το έκζεμα εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους ενήλικες. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και ενυδατωμένο όταν έχετε έκζεμα. Αν και το ντους και το μπάνιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του δέρματός σας καθαρού, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρό δέρμα. Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να οδηγήσει σε έξαρση του εκζέματος. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι για το ντους ή το μπάνιο όταν έχετε έκζεμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγρασία στο δέρμα σας, ενώ παράλληλα σας κρατούν καθαρούς.

Γιατί το ντους ή το μπάνιο μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα;

Το ντους ή το μπάνιο είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής αυτοφροντίδας. Το να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό είναι σημαντικό για την εμφάνιση, την υγιεινή και τη συνολική σας υγεία. Ωστόσο, το ντους και το μπάνιο μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Τα άτομα που έχουν έκζεμα έχουν δέρμα που είναι ξηρό και επιρρεπές σε ερεθισμούς. Τα σαπούνια, οι βαφές, τα μακρά ντους και οι θερμοκρασίες ζεστού νερού μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να οδηγήσουν σε:

 • πρήξιμο
 • ερυθρότητα
 • φαγούρα στο δέρμα
 • άλλα σημάδια έξαρσης εκζέματος

Επιπλέον, τα μακρά ντους και μπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε διαδερμική απώλεια νερού – νερό που χάνεται μέσω του δέρματός σας. Αυτό δημιουργεί ξηρότητα και ερεθισμό στο δέρμα σας. Μπορεί να πυροδοτήσει τον κύκλο φαγούρα-ξύσιμο – όταν ο ερεθισμός σας προκαλεί ξύσιμο, το οποίο προκαλεί περισσότερο ερεθισμό, ο οποίος οδηγεί σε περισσότερο ξύσιμο. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε το μπάνιο και το ντους από την καθημερινή σας ρουτίνα αν έχετε έκζεμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, καθαρό και ενυδατωμένο ενώ κάνετε ντους και μπάνιο.

Ποιες συμβουλές υπάρχουν για τη φροντίδα του δέρματος μετά το ντους αν έχετε έκζεμα;

Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η διατήρηση της καθαριότητας του δέρματός σας είναι ιδιαίτερα σημαντική αν έχετε έκζεμα. Το ντους και στη συνέχεια η άμεση εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναπλήρωση των ελαίων στο δέρμα σας, μειώνοντας τον ερεθισμό και ενδεχομένως αποτρέποντας τις εξάρσεις. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά με έκζεμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές για τη φροντίδα των μικρότερων παιδιών ή να τις χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τα μεγαλύτερα παιδιά να αναπτύξουν τις δικές τους ρουτίνες. Οι συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ντους ή το μπάνιο σας περιλαμβάνουν:

 1. Τοποθετήστε κάπου την ενυδατική κρέμα πριν ξεκινήσετε

Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα σας αμέσως μόλις βγείτε από το μπάνιο ή το ντους, γι’ αυτό είναι καλύτερο να έχετε την ενυδατική σας κρέμα έτοιμη. Μπορείτε να την τοποθετήσετε δίπλα στο ντους ή τη μπανιέρα σας για να την εφαρμόσετε αμέσως μόλις τελειώσετε. Μπορείτε επίσης να έχετε έτοιμες τυχόν συνταγογραφούμενες θεραπείες.

 1. Κλείστε την πόρτα του μπάνιου

Κλείνοντας την πόρτα του μπάνιου σας ενώ κάνετε ντους ή μπάνιο μπορείτε να διατηρήσετε την υγρασία στο δωμάτιο και στο δέρμα σας.

 1. Αποφύγετε τις ζεστές θερμοκρασίες

Το πολύ ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα έλαια από το δέρμα σας, καθιστώντας το πιο ξηρό και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό για το ντους ή το μπάνιο σας.

 1. Περιορίστε τα ντους και τα μπάνια στα 10 λεπτά

Είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τις ώρες του μπάνιου ή του ντους σας σε περίπου 10 λεπτά. Η παραμονή στο νερό περισσότερο μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας.

 1. Χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια και σαμπουάν

Τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης του δέρματος για το έκζεμα είναι αυτά που δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες και αρώματα. Αυτά τα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Αντ’ αυτού, αναζητήστε ήπια σαπούνια ή σαπούνια για ευαίσθητες επιδερμίδες.

 1. Αποφύγετε τα προϊόντα απολέπισης

Τα scrubs και άλλα απολεπιστικά σώματος μπορεί να είναι πολύ σκληρά και ερεθιστικά για το δέρμα σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση εξάρσεων.

 1. Αποφύγετε τη ρετινόλη και τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA)

Ακριβώς όπως τα αρωματικά προϊόντα ή τα scrubs, η ρετινόλη και τα AHAs μπορεί να είναι πολύ σκληρά για τα άτομα με έκζεμα. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα.

 1. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας

Οι πετσέτες πλυσίματος, τα σφουγγάρια και άλλα προϊόντα για το πλύσιμο στο ντους ή το μπάνιο μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Η χρήση των χεριών σας είναι μια πιο ήπια επιλογή.

 1. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα

Χρησιμοποιήστε μια φρέσκια πετσέτα πλυμένη με απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς χρωστικές και αρώματα.

 1. Ταμπονάρετε και στεγνώστε το δέρμα σας

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό, ταμπονάρετε και ταμπονάρετε το δέρμα σας για να στεγνώσει με μια πετσέτα αντί να το τρίβετε.

 1. Ενυδατώστε αμέσως μόλις βγείτε από το ντους

Η ενυδάτωση αμέσως μετά το ντους ή το μπάνιο σας σφραγίζει το νερό και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας. Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε μέσα σε 3 λεπτά από τη στιγμή που θα βγείτε από το ντους.

 1. Χρησιμοποιήστε κινήσεις προς τα κάτω για να εφαρμόσετε την ενυδατική κρέμα

Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας με καθοδικές κινήσεις, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ερεθισμών.

 1. Εφαρμόστε ειδικές κρέμες περιποίησης του δέρματος αμέσως μόλις βγείτε από το ντους

Χρησιμοποιήστε τυχόν συνταγογραφούμενες τοπικές κρέμες ή αλοιφές για το έκζεμα αμέσως μόλις τελειώσετε το στέγνωμα.

 1. Περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί η ενυδατική κρέμα για να φορέσετε τα ρούχα σας

Δώστε την ευκαιρία στην ενυδατική σας κρέμα να απορροφηθεί περιμένοντας λίγα λεπτά πριν ντυθείτε.

 1. Φορέστε ρούχα φιλικά προς το έκζεμα

Υφάσματα όπως το 100% βαμβάκι, το μετάξι και το μπαμπού μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικά για τα άτομα με έκζεμα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Research Techniques Made Simple: Transepidermal Water Loss Measurement as a Research Tool https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30348333/

Eczema https://medlineplus.gov/eczema.html

Eczema and Bathing https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/

Moisturizers https://nationaleczema.org/moisturizers/

SHOULD YOU TAKE A BATH OR SHOWER WHEN YOU HAVE ECZEMA? https://www.pierrefabreeczemafoundation.org/en/treatment/cleansing-and-skin-care/shower-and-bath