Υγεία Δέρματος

Έκζεμα: 4 στρατηγικές σωστής διαχείρισής του

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας κατάλογος με οδηγίες διαχείρισης του εκζέματος και αυτό γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του αντιδρά διαφορετικά. Ως εκ τούτου, ο ακτινολόγος Vineet Khanna, παραθέτει τέσσερις στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα με έκζεμα, τις οποίες ο ίδιος εφαρμόζει στη δική του περίπτωση και όπως αναφέρει τον έχουν βοηθήσει.

Ποιες στρατηγικές βελτιώνουν την διαχείριση του εκζέματος;

1. Φροντίδα νυχιών

Μπορεί να ακούγεται περίεργη αυτή η στρατηγική, αλλά η φροντίδα των νυχιών μπορεί να βελτιώσει την διαχείριση του εκζέματος. Το έκζεμα, όπως είναι γνωστό προκαλεί φαγούρα, οπότε όσο πιο μεγάλα και μυτερά είναι τα νύχια σας τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν στο έκζεμα. Ως εκ τούτου, φροντίστε να τα κόβετε όσο πιο μικρά γίνεται, αλλά προσέξετε γιατί τα νύχια όταν είναι φρεσκοκομμένα είναι πιο αιχμηρά, έτσι θα πρέπει να τα λιμάρετε για να γίνονται όσο πιο λεία γίνεται. Κάντε αυτή την στρατηγική συνήθεια και εφαρμόστε την κάθε 3-4 ημέρες ή τουλάχιστον όσο πιο συχνά μπορείτε.

2. Κλινοσκεπάσματα και ρούχα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Όταν υπάρχει έκζεμα ωστόσο, το δέρμα γίνεται ολοένα και πιο ευαίσθητο και η φαγούρα μπορεί να ενεργοποιηθεί με το παραμικρό. Έτσι, φροντίστε να πλένετε συχνά τα σκεπάσματά σας, να φοράτε πάντα ρούχα από απαλά υφάσματα και να χρησιμοποιείτε απαλές και καθαρές πετσέτες για το σώμα σας, ώστε να απομακρύνεται και το παραμικρό ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η φαγούρα από κάποιο αλλεργιογόνο.

3. Θερμοκρασία

Οι αλλαγές της θερμοκρασίας (είτε ζέστη, είτε κρύο) μπορούν να ενεργοποιήσουν το έκζεμα, οπότε εσείς καλείστε να παρατηρήσετε το τι σας προκαλεί έξαρση και να προετοιμάζεστε κατάλληλα έχοντας μαζί σας τις κρέμες σας και ότι άλλο χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αν η αιτία του εκζέματος είναι η πολλή ζέστη, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μια κρέμα που μειώνει την φαγούρα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και να κοιμάστε σε δροσερό δωμάτιο τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.

4. Υγρασία

Η χαμηλή υγρασία λειτουργεί ως σιωπηλός παράγοντας κίνδυνου για το έκζεμα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η υγρασία είναι ελάχιστη, το έκζεμα τείνει να έχει εξάρσεις, κυρίως όταν μέσα στο σπίτι υπάρχει θέρμανση, η οποία ξηραίνει περαιτέρω τον αέρα. Φροντίστε να έχετε πάντα έναν υγραντήρα δωματίου στο σπίτι σας, για να διατηρείτε υγρό τον αέρα και κατά συνέπεια το δέρμα σας ενυδατωμένο.