Υγεία Δέρματος

Έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί ορισμένες δερματικές αλλαγές στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. (Εγκυμοσύνη: 8 αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα)

Συνήθως, οι έγκυες παρατηρούν στο δέρμα τους:

Μεγαλύτερο κίνδυνο εκζέματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχουν οι γυναίκες που έχουν ιστορικό εκζέματος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες χωρίς ιστορικό εκζέματος. (Το κατσικίσιο γάλα βοηθά στο έκζεμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως ατοπική δερματίτιδα. Το έκζεμα στο πρόσωπο είναι πιο συνηθισμένο σε βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ το έκζεμα σε έφηβους και ενήλικες επηρεάζει κυρίως τις κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων. (Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχικές αλλαγές;)

Το έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η συνηθέστερη δερματική πάθηση που επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες και αντιστοιχεί περίπου στις μισές περιπτώσεις εκζέματος που καταγράφονται κάθε χρόνο. (Έκζεμα: όλα όσα θέλετε να ξέρετε)

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;

Τα συμπτώματα του εκζέματος που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, είναι τα ίδια με αυτά του εκζέματος που δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα και τραχιά εξανθήματα που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
 • Κνησμός
 • Ενοποιημένα εξανθήματα με κρούστα
 • Φλύκταινες

Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν για πρώτη φορά έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όμως πιο επιρρεπείς θεωρούνται οι γυναίκες που έχουν ιστορικό εκζέματος. (Έκζεμα: Oι μορφές του και η νέα εναλλακτική θεραπεία σε παιδιά!)

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του εκζέματος;

Οι γιατροί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς την αιτία του εκζέματος, αλλά θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν διάφοροι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. (Έκζεμα: Oι μορφές του και η νέα εναλλακτική θεραπεία σε παιδιά!)

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έκζεμα που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, μπορεί να ελεγχθεί με ενυδατικές κρέμες και αλοιφές. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, τότε ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια τοπική στεροειδή κρέμα. Σημειώνεται ότι τα τοπικά στεροειδή είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως πρώτα πρέπει να ζητείται η άδεια του γιατρού. (Έκζεμα: 4 στρατηγικές σωστής διαχείρισής του)

Τονίζεται ότι οποιαδήποτε θεραπεία περιέχει μεθοτρεξάτη (Trexail, Rasuvo) ή ψωραλένιο μαζί με υπεριώδες Α (PUVA), πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο. (Πώς να σταματήσετε τη φαγούρα του εκζέματος τη νύχτα)

Για να αποτρέψετε το έκζεμα ή την επιδείνωσή του:

 • Κάντε χλιαρό ντους, αντί για ζεστό μπάνιο
 • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο, χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες (Είναι αποτελεσματικές οι ενυδατικές κρέμες;)
 • Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες αμέσως μετά το ντους
 • Φορέστε φαρδιά ρούχα που δεν τρίβονται στο δέρμα και δεν προκαλούν ερεθισμό
 • Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών και καθαριστικών σώματος
 • Καταναλώστε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας (5 Εύκολοι τρόποι να πίνετε περισσότερο νερό καθημερινά)
 • Χρησιμοποιείστε υγραντήρα δωματίου, που υγραίνει τον εσωτερικό αέρα του χώρου σας και κρατά το δέρμα σας ενυδατωμένο

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Causes Eczema During Pregnancy and How Is It Treated? https://www.healthline.com/health/pregnancy/eczema-during-pregnancy

Eczema in pregnancy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1925231/

Prescription Phototherapy https://nationaleczema.org/eczema/treatment/phototherapy/

Skin changes in pregnancy https://dermnetnz.org/topics/skin-changes-in-pregnancy

Safety of topical corticosteroids in pregnancy https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007346.pub3/full

Dermatoses of Pregnancy - Clues to Diagnosis, Fetal Risk and Therapy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162253/