Υγεία Δέρματος

Έκζεμα: Oι μορφές του και η νέα εναλλακτική θεραπεία σε παιδιά!

Τι είναι ακριβώς το έκζεμα;

Με τον όρο έκζεμα αναφερόμαστε σε παθήσεις του δέρματος οι οποίες εκδηλώνονται με ξηρότητα, ερυθρότητα, οίδημα και σχηματισμό μικρών κυστιδίων που συνήθως σπάζουν, προκαλώντας βλάβη στο δέρμα. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, το έκζεμα μπορεί να εκδηλώνεται ως έντονη φαγούρα, δέρμα που φαίνεται ερεθισμένο και αφυδατωμένο, με εμφάνιση φυσαλίδων με διάφανο υγρό (έκζεμα ήπιας μορφής). Στην οξεία φάση του τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα, με το χρόνιο έκζεμα να προκαλεί ακόμα και την εμφάνιση ρωγμών στην επιφάνεια του δέρματος.

Το έκζεμα είναι κληρονομικό ή οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες;

Το έκζεμα μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς, αλλά και γενετικούς παράγοντες και χαρακτηρίζεται ως εξωγενές και ενδογενές αντίστοιχα. Στο εξωγενές τύπου έκζεμα περιλαμβάνεται η ερεθιστική δερματίτιδα, μια φλεγμονή στο δέρμα που προκαλείται ύστερα από έκθεση σε χημικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα απορρυπαντικά αλλά και τα ούρα στα βρέφη. Επιπλέον, η αλλεργική δερματίτιδα, η οποία περιορίζεται στο σημείο επαφής του δέρματος με την αλλεργιογόνο ουσία, και τείνει να εμφανίζεται κάποιες ώρες αργότερα από την έκθεση, σε σχέση με την ερεθιστική δερματίτιδα.

Το ενδογενές τύπου έκζεμα διακρίνεται στο δυσιδρωσικό έκζεμα και στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι άγνωστης αιτιολογίας και πλήττει τα πέλματα, τις παλάμες και τις πλάγιες πλευρές των δακτύλων. Αναπτύσσονται μικρές φυσαλίδες στο δέρμα του ασθενούς, οι οποίες μπορεί να μεγαλώσουν και να επιμολυνθούν. Τα συμπτώματα διαρκούν για πολλές εβδομάδες και ύστερα υφίενται με απολέπιση. Στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα το εξάνθημα εκδηλώνεται ως κίτρινη ή λευκή κρούστα, και εμφανίζεται στο κρανίο, στα αυτιά, στην μύτη, στα βλέφαρα, στο πρόσωπο, στις μασχάλες ή στα γεννητικά όργανα. Εμφανίζεται σε ηλικίες 30-60 ετών και μπορεί να πυροδοτηθεί από παθήσεις όπως κατάθλιψη, ψωρίαση, ακμή και διατροφικές διαταραχές.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα στα παιδιά;

Το έκζεμα στα παιδιά συνήθως οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και πυροδοτείται από κάποια αλλεργική αντίδραση. Τα βρέφη εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα στο πρόσωπο, στο μέτωπο ή στο κρανίο, αλλά συνήθως τα εξανθήματα αυτά εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο, τα μισά παιδιά τείνουν να ξαναεμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα και στην ενήλικη ζωή τους. Στα παιδιά το έκζεμα εμφανίζεται στον αγκώνα, πίσω από τα γόνατα, στους καρπούς, στο λαιμό και γύρω από το στόμα. Η αντιμετώπιση μέχρι στιγμής, γίνεται ενυδατώνοντας περισσότερο το δέρμα και εφαρμόζοντας κορτιζονούχες αλοιφές κατά την περίοδο των εξάρσεων. Αν το έκζεμα έχει εκτεθεί σε κάποιο βακτήριο ή μικρόβιο χορηγείται αντιβίωση.

Μια εναλλακτική θεραπεία με χρήση μικροβίων!

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το έκζεμα σε παιδιά, περιλαμβάνει την χρήση μικροβίων, τα οποία εντοπίζονται φυσιολογικά στο δέρμα. Συγκεκριμένα, η έρευνα περιελάβανε 20 παιδιά, ηλικίας 3-16 ετών, στα οποία για 3 μήνες, 2 φορές την εβδομάδα, και μέρα παρά μέρα για έναν ακόμη μήνα, εφάρμοζαν στο έκζεμα τους ένα σπρέι που περιείχε το βακτήριο Roseomonas mucosa. Σχεδόν όλα τα παιδιά έδειξαν 50% βελτίωση στην φαγούρα και ερυθρότητα του εκζέματός τους, καθώς και συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο γεγονός ότι το έκζεμα είναι ουσιαστικά μια διαταραχή της μικροχλωρίδας του δέρματος, των βακτηρίων που ζουν πάνω στο δέρμα μας και μας ωφελούν. Αυξάνοντας τους πληθυσμούς του Roseomonas mucosa, αυξήθηκε και η ικανότητα του δέρματος να «κλειδώνει» την υγρασία, αλλά προσέφερε και προστασία σε αλλεργιογόνες ουσίες. Επιπλέον, το βακτήριο φάνηκε να διατηρεί τους πληθυσμούς του υψηλούς, ακόμα και αφού είχε σταματήσει η θεραπεία, με τους ασθενείς να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής.


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Bacteria Treatment Improves Children’s Eczema https://newsinhealth.nih.gov/2020/12/bacteria-treatment-improves-childrens-eczema

Therapeutic responses to Roseomonas mucosa in atopic dermatitis may involve lipid-mediated TNF-related epithelial repair. 10.1126/scitranslmed.aaz8631.

Management of chronic hand eczema https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1111/j.1600-0536.2007.01179.x

Childhood eczema: disease ofthe advantaged? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2540131/pdf/bmj00438-0028.pdf

Handbook of Atopic Eczema http://www.sebamed.es/fileadmin/pdf/4.09.pdf

Emollients and moisturisers for eczema https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464068/