Υγεία Δέρματος

Έκζεμα: Πώς επηρεάζει τους σκούρους τόνους δέρματος;

Το έκζεμα επηρεάζει άτομα όλων των δερματικών τόνων και όχι μόνο τα πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα. Στην πραγματικότητα, τα μαύρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα, από ότι τα λευκά παιδιά. Μια μελέτη συγκεκριμένα, έδειξε ότι περίπου 1 στα 5 μαύρα παιδιά έχουν έκζεμα, σε σύγκριση με περίπου 1 στα 6 λευκά παιδιά και 1 στα 12 παιδιά από την Ασία. (Έκζεμα: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη διαχείριση των συμπτωμάτων;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το έκζεμα σε όλους τους τύπους δέρματος;

Υπάρχουν συμπτώματα του εκζέματος που είναι κοινά για όλους τους τύπους δέρματος.

  • Κνησμός: Τόσο έντονη φαγούρα που επηρεάζει τη συγκέντρωση στο σχολείο ή τη δουλειά.
  • Πύκνωση δέρματος από το ξύσιμο: Το δέρμα πυκνώνει και δημιουργείται αποχρωματισμός.
  • Γρατσουνιές: Εμφανίζονται ως σημάδια ή κοψίματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Οίδημα: Συσσώρευση υγρού, που προκαλείται από μόλυνση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το έκζεμα σε πιο σκούρα δέρματα;

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα που έχουν έκζεμα, είναι η πύκνωση του δέρματος που προκαλεί αποχρωματισμό. Είτε από το ξύσιμο, είτε από το ίδιο το έκζεμα, τα πιο σκούρα δέρματα μπορούν κατά τόπους να βαθύνουν περισσότερο (υπερμελάγχρωση) ή να ανοίξουν υπερβολικά (υπομελάγχρωση). Σημειώνεται ότι η υπερμελάγχρωση είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά με πιο σκούρο δέρμα. (Το κατσικίσιο γάλα βοηθά στο έκζεμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Με τη θεραπεία του εκζέματος και της φλεγμονής, το δέρμα αρχίζει να επανέρχεται στον αρχικό του χρωματισμό, αλλά γι΄ αυτή τη βελτίωση χρειάζονται αρκετοί μήνες.

Οι αρχικές χρωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα λόγω του εκζέματος, είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν στα πιο σκούρα δέρματα. Αντί για το κόκκινο έντονο χρώμα του εκζέματος στα ανοιχτόχρωμα δέρματα, στα σκούρα δέρματα εμφανίζεται ως μωβ ή σκούρες καφές κηλίδες, γεγονός που δυσκολεύει την παρακολούθησή της εξέλιξής του.

Τέλος, τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα αντιμετωπίζουν πιο έντονο κνησμό και είναι πιθανότερο να έχουν πιο σοβαρές μορφές εκζέματος. (Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχικές αλλαγές;)

Υπάρχουν συμπτώματα του εκζέματος που επηρεάζουν μόνο τις σκούρες αποχρώσεις δέρματος;

Τα σκουρόχρωμα άτομα με έκζεμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συμπτώματα που είναι μοναδικά για τον τύπο του δέρματός τους, όπως:

  • Μικρά εξογκώματα στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια (βλατιδωτό έκζεμα), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από τους θύλακες της τρίχας και μοιάζουν με εξογκώματα χήνας (θυλακιώδης τονισμός).
  • Σοβαρή ξηρότητα δέρματος
  • Μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • Το επαναλαμβανόμενο ξύσιμο των περιοχών που επηρεάζονται από το έκζεμα, προκαλεί πάχυνση του δέρματος και ανυψωμένα εξογκώματα (όζοι κνησμού).

Ο τρόπος αντιμετώπισης του εκζέματος είναι ανάλογος με τον τόνο του δέρματος;

Οι θεραπείες του εκζέματος είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες για όλους τους τύπους δέρματος.

  • Μπάνιο και ενυδάτωση: Το μπάνιο και η ενυδάτωση του δέρματος κοντά στην ώρα του ύπνου, είναι πολύ βοηθητικές πρακτικές για τη μείωση του κνησμού και κατά συνέπεια για καλύτερο ύπνο. Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό γιατί προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα. Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα για να κρατήσετε το δέρμα σας υγρό.
  • Τοπικά φάρμακα για τον έλεγχο του εκζέματος: Κορτικοστεροειδή κρέμες, αναστολείς καλσινευρίνης και τοπικοί αναστολείς κινάσης ιανού.
  • Αντιφλεγμονώδη χάπια: Χάπια, όπως η κορτικοστεροειδή πρεδνιζόνη, βοηθούν στον έλεγχο της σοβαρής φλεγμονής. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
  • Αντιβιοτικά: Το ξηρό, σχισμένο και γρατσουνισμένο δέρμα, μπορεί να μολυνθεί εύκολα και ως εκ τούτου ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια αντιβιοτική κρέμα.
  • Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος, οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα σχετικά νέο ενέσιμο «βιολογικό» φάρμακο, που ονομάζεται dupilumab (Dupixent) ή tralokinumab (Adbry).