Υγεία Δέρματος

Έκζεμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχικές αλλαγές;

Συνήθως το έκζεμα βελτιώνεται το καλοκαίρι με λίγο φυσικό ηλιακό φως και χειροτερεύει το χειμώνα όταν κάνει κρύο και έχει υγρασία. Το δέρμα μπορεί επίσης να γίνει πιο ξηρό με την κεντρική θέρμανση το χειμώνα, ειδικά για όσους έχουν αστεατωτικό έκζεμα, το οποίο είναι πιο συνηθισμένο στους ηλικιωμένους και οφείλεται κυρίως στην υπερβολική ξήρανση του δέρματος.

Ενώ κάθε άτομο με έκζεμα έχει τους δικούς του εκλυτικούς παράγοντες, σε πολλές περιπτώσεις οι εξάρσεις μπορούν να ακολουθήσουν ένα εποχικό μοτίβο. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που το αστεατωτικό έκζεμα είναι συχνά γνωστό ως «φαγούρα του χειμώνα«. Δεν είναι ασυνήθιστο να διαπιστώνετε ότι το έκζεμά σας βρίσκεται σε αδράνεια το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μόνο για να αναζωπυρωθεί εκ νέου ως αντίδραση στο κρύο ή τη ζέστη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Και εκτός από το να περιμένουν στωικά μέχρι το καλοκαίρι, υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι;

Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα, γνωστό και ως δερματίτιδα, είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματική πάθηση με φαγούρα, που συχνά συνδέεται με έναν μη φυσιολογικό δερματικό φραγμό. Φαίνεται διαφορετικό για κάθε άτομο, αλλά μπορεί να εμφανίσετε κηλίδες ξηρού φολιδωτού δέρματος, μικρά ανυψωμένα εξογκώματα και έντονο κνησμό. Αυτό μπορεί να εμφανίζεται σε λίγα μόνο μικρά μπαλώματα ή να είναι πιο ευρέως διαδεδομένο σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές – για παράδειγμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (κατά την οποία το δέρμα φουντώνει ως απάντηση σε εξωτερικούς παράγοντες όπως μέταλλα, αρώματα ή συντηρητικά) ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής (που προκαλείται από επίμονο ερεθισμό του δέρματος).

Ωστόσο, ο πιο κοινός τύπος είναι η ατοπική (αλλεργική) δερματίτιδα, η οποία συνήθως ξεκινά στη βρεφική ή παιδική ηλικία και προσβάλλει έως και 1 στα 3 παιδιά και 1 στους 10 ενήλικες. Παρόλο που πολλά παιδιά διαπιστώνουν ότι η πάθηση εξαλείφεται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουν, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εμφανίζουν εξάρσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οφείλεται σε γενετική προδιάθεση που επηρεάζει την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού και συχνά συνδέεται με μετάλλαξη στο λεγόμενο γονίδιο της φιλαγκρίνης. Ως αποτέλεσμα, τα περιβαλλοντικά ή/και μικροβιακά αλλεργιογόνα διαπερνούν ευκολότερα τον δερματικό φραγμό και προκαλούν φλεγμονή του δέρματος.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται με το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι αν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας έχετε ένα από τα τρία, είναι πιο πιθανό να έχετε και τα υπόλοιπα. Μια πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη έριξε φως στο γιατί, εντοπίζοντας μια ομάδα γενετικών παραγόντων κινδύνου που σας προδιαθέτουν και για τις τρεις αλλεργικές παθήσεις.

Παρά το γεγονός ότι μαθαίνουν περισσότερα για τα αίτια, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αναπτύξει θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι, αν εσείς ή το παιδί σας έχετε έκζεμα, είναι σημαντικό να βρείτε τους επιμέρους ερεθιστικούς παράγοντες και να υιοθετήσετε στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τι συμβαίνει με την φαγούρα του χειμώνα;

Εάν οι εξάρσεις σας συμβαίνουν κυρίως το χειμώνα, αυτό πιθανότατα οφείλεται στην εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού περιβάλλοντος. Οι σκληρές, θυελλώδεις συνθήκες έξω – ακολουθούμενες από ξηρά, κεντρικά θερμαινόμενα περιβάλλοντα μέσα στο σπίτι – μπορούν να προκαλέσουν χάος στο δέρμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το έκζεμά τους πυροδοτείται από τα ακάρεα της σκόνης (τα οποία ευδοκιμούν σε ζεστά εσωτερικά περιβάλλοντα). Συν τοις άλλοις, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την οποία ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με υψηλότερα ποσοστά εκζέματος, αν και τα στοιχεία δεν είναι πειστικά σε αυτό το σημείο.

Οι λοιμώξεις, όπως τα κρυολογήματα, μη ειδικά φουντώνουν τη δερματίτιδα επειδή διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά.

Ίσως παραδόξως, πολλές στρατηγικές διαχείρισης του χειμερινού εκζέματος καταλήγουν στην αποφυγή των ακραίων θερμοκρασιών. Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν είναι υπερθερμασμένο και επενδύστε σε έναν υγραντήρα, αν σας ανησυχεί ο ξηρός αέρας μέσα στο σπίτι. Όταν κάνετε μπάνιο ή ντους, οι χλιαρές (όχι ζεστές) θερμοκρασίες είναι οι καλύτερες για το δέρμα σας. Και, δεδομένου ότι τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, η Εθνική Εταιρεία Εκζέματος συμβουλεύει τη δημιουργία στρώσεων – τα ρούχα από βαμβάκι ή μετάξι είναι καλύτερα.

Πάνω απ’ όλα, είναι κρίσιμο να διατηρείτε μια αυστηρή ρουτίνα ενυδάτωσης. Σύμφωνα με το Allergy UK, θα πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη ρουτίνα όλο το χρόνο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εξάρσεων.

Οι πιο λιπαρές ενυδατικές κρέμες είναι πιο αποτελεσματικές, οπότε οι αλοιφές είναι καλύτερες από τις κρέμες και τις λοσιόν. Βάλτε ενυδατική κρέμα και προσθέστε έλαια μπάνιου στο μπάνιο σας, αποφεύγοντας τα σαπούνια και το αφρόλουτρο, τα οποία απολιπαίνουν το δέρμα.

Τι συμβαίνει με το έκζεμα στις άλλες εποχές του έτους;

Αν και το έκζεμα γενικά βελτιώνεται την άνοιξη, για ορισμένους ανθρώπους ισχύει το αντίθετο. Η εποχιακή γύρη μπορεί να αποτελέσει έναυσμα, προκαλώντας εξάρσεις εκζέματος παράλληλα με την αλλεργική ρινίτιδα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και εμφανίζουν εξάρσεις κατά τη διάρκεια των μεταβατικών εποχών (άνοιξη και φθινόπωρο).

Άλλοι διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως, αυτό οφείλεται στην ίδια τη ζέστη, η οποία μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, σε συνδυασμό με τις ξηραντικές επιδράσεις του κλιματισμού μόλις μπείτε σε κλειστούς χώρους. Μπορεί επίσης να υπάρχουν περαιτέρω παράγοντες που προκαλούν αυτή την εποχή του έτους, όπως το κολύμπι σε χλωριωμένη πισίνα ή το κάθισμα σε γρασίδι.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει η συνήθης συμβουλή – προσπαθήστε να εντοπίσετε τυχόν περιβαλλοντικούς παράγοντες και ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας σε αυτούς όπου είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να παραμένετε δροσεροί, ξεπλύνετε αμέσως το χλώριο και φροντίστε πάντα να ενυδατώνεστε.

Συνιστάται επίσης να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν αλλάξει κάτι ή εάν τα συμπτώματά σας είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε μόνοι σας.

Αν το έκζεμά σας ξαφνικά βγει εκτός ελέγχου, μπορεί να έχετε αναπτύξει αλλεργία σε κάτι με το οποίο έχετε έρθει σε επαφή, όπως αρώματα, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας κάνει ένα τεστ αλλεργίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αναπτύξει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Εάν το έκζεμά σας είναι σοβαρό, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία με ιατρική συνταγή.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A British Skin Foundation researcher talks about her own experience with eczema https://www.britishskinfoundation.org.uk/Blog/a-british-skin-foundation-researcher-talks-about-her-own-experience-with-eczema

Shared genetic origin of asthma, hay fever and eczema elucidates allergic disease biology https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083406/

Vitamin D and Atopic Dermatitis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25985948/

Eczema (Atopic Dermatitis) https://www.allergyuk.org/types-of-allergies/eczema/

Eczema and the Weather https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-weather-tips