Διατροφή

Έλαιο καρύδας: Είναι υγιεινή η κατανάλωση του; Μπορεί να αυξήσει την χοληστερίνη;

Νέα αποδεικτικά στοιχεία, διαταράσσουν την ισορροπία των ισχυρισμών ότι το λάδι καρύδας είναι ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, συνδυάζοντας τα ευρήματα 16 δημοσιευμένων μελετών, διαπίστωσαν ότι η χρήση ελαίου καρύδας, σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και της ολικής χοληστερίνης, διαμηνύοντας ότι ενδεχομένως οι άνθρωποι που το καταναλώνουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα (CVD).

Γιατί η κατανάλωση ελαίου καρύδας δεν είναι τόσο ευεργετική;

Οι ερευνητές κατά την ανάλυση τους, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με το ελαιόλαδο και το λάδι σόγιας, η υψηλή κατανάλωση ελαίου καρύδας, αύξησε τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης στους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3 – 4 κουταλιών της σούπας ελαίου καρύδας, συσχετίστηκε με αύξηση 10 mg / dL, δηλαδή περίπου 9% αύξηση στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Van Dam, ανέφερε στο Medscape Medical News ότι «το βασικό ζήτημα είναι ότι οι επιστημονικές μελέτες δεν υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του ελαίου καρύδας στο σωματικό λίπος, τη φλεγμονή, το σάκχαρο του αίματος ή την υγεία της καρδιάς», οπότε, όπως εξήγησε δεν υπάρχει κανένας βαρυσήμαντος λόγος οι άνθρωποι να καταναλώνουν λάδι καρύδας θεωρώντας το ευεργετικό.

Τόνισε μάλιστα, ότι το λάδι καρύδας θα μπορούσε να είναι ο βασικός ένοχος για πολλές παθήσεις, καθώς αποτελείται από περίπου 90% κορεσμένο λίπος. Λίπος το οποίο είναι κατά πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών που εμπεριέχονται στο βούτυρο ή το ελαιόλαδο.

Αυτοί που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαίου καρύδας, ισχυρίζονται ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχει, απορροφούνται συνήθως από τις φλέβες, οπότε και δεν χρησιμοποιούνται για την  παραγωγή χοληστερίνης στο σώμα. Σύμφωνα όμως με τον Δρ. Van Dam, ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας που υπάρχει στο λάδι καρύδας, το λεγόμενο λαυρικό οξύ, μεταβολίζεται διαφορετικά από τα άλλα οξέα αυτής της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, απορροφάται και μεταφέρεται στο σώμα ως λιπαρό οξύ μακράς διάρκειας και όχι όπως τα άλλα λιπαρά οξέα μιας μεσαίας αλυσίδας. Επιπλέον, περίπου το 1/4 του λίπους του ελαίου καρύδας αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά οξέα μακράς διαρκείας και παλμικό οξύ. «Με άλλα λόγια», είπε «το λάδι καρύδας μπορεί να μην είναι τόσο υγιές όσο πιστεύουν οι υποστηρικτές του».

Πώς εξηγούνται τα αντικρουόμενα αποτελέσματα αυτής της μελέτης με άλλες;

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα μιας προηγούμενης μετα-ανάλυσης, η οποία δεν διαπίστωσε σημαντική αύξηση της LDL χοληστερίνης από την κατανάλωση ελαίου καρύδας. Σύμφωνα, όμως με τους ερευνητές, η εν λόγω μελέτη συμπεριλάμβανε μόνο 6 μελέτες, άρα τα αποτελέσματα της δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Άλλες μάλιστα μελέτες, έρχονται και πάλι σε αντίθεση με την υποφαινόμενη, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο καρύδας, ανακουφίζει τη φλεγμονή, βελτιώσει την γλυκόζη στο αίμα και μειώνει την λιπαρότητα του σώματος.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, ο Δρ. Van Dam και οι συνεργάτες του, άρχισαν μια μεγάλη αναζήτηση, κατά την οποία εντόπισαν 873 σχετικά άρθρα, αλλά η ανάλυση τους επικεντρώθηκε σε 16 άρθρα και 17 δοκιμές που περιλαμβάναν 730 συμμετέχοντες, η ανάλυση των οποίων τους οδήγησε τελικά στα προαναφερθέντα συμπεράσματα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coconut Oil Consumption Linked to Increased LDL https://www.medscape.com/viewarticle/923978

LDL Cholesterol https://emedicine.medscape.com/article/2087735-overview

he Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052

Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis https://www.jlr.org/content/59/9/1771.long