Φυσικές θεραπείες

Έλαιο καρύδας για απαλά και λαμπερά μαλλιά: Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Αν θέλετε απαλά και λαμπερά μαλλιά, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε το έλαιο καρύδας, το οποίο σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καθημερινής φθοράς, στη βελτίωση της υφής και στην αποκατάσταση της υγείας και της λάμψης των μαλλιών. (Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;)

Ποια τα οφέλη του ελαίου καρύδας στα μαλλιά;

Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη και κυρίως από κερατίνη. Βαφές, χλωρίνη, σαμπουάν και προϊόντα styling, βλάπτουν την εν λόγω πρωτεΐνη, αφήνοντας τα μαλλιά θαμπά και εύθραυστα. (Λευκά ή γκρι μαλλιά: Είναι αναστρέψιμη η κατάστασή τους;)

1. Κατεστραμμένα μαλλιά

Σε μια έκθεση του 2015, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες μελέτες που ερεύνησαν τις επιδράσεις των φυτικών ελαίων στα μαλλιά, διαπιστώνοντας ότι το έλαιο καρύδας είναι παρόμοιο με τις φυσικές πρωτεΐνες των μαλλιών και ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να διεισδύει στον άξονα της τρίχας (το τμήμα της τρίχας που φαίνεται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής). Διεισδύοντας στα μαλλιά, το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την ποσότητα νερού που απορροφάται στα μαλλιά, περιορίζοντας έτσι την καθημερινή φθορά της τρίχας. (Τα 7 καλύτερα φυσικά έλαια που ευνοούν την υγεία των μαλλιών)

Επιπρόσθετα, μια αναθεωρημένη μελέτη βρήκε ότι το λάδι καρύδας ήταν το μόνο λάδι που κατάφερε να μειώσει την απώλεια πρωτεΐνης. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και σε άθικτα και σε κατεστραμμένα μαλλιά.  (10 Οφέλη του ελαίου καρύδας για την υγεία)

2. Ξηρό τριχωτό της κεφαλής και πιτυρίδα

Υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι τα λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του ξηρού τριχωτού της κεφαλής, που προκαλεί φαγούρα και πιτυρίδα.

Μια μελέτη του 2021, στην οποία συμμετείχαν 140 άτομα από την Ινδία -70 με πιτυρίδα και 70 χωρίς – διαπίστωσε ότι οι τοπικές εφαρμογές ελαίου καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής, είχαν αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά οφέλη. Την ίδια ώρα που μείωσαν και το ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής. (8 πράγματα που όλοι πιστεύουμε λάθος για την πιτυρίδα)

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λάδι καρύδας στα μαλλιά;

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο ευέλικτα έλαια περιποίησης μαλλιών και μπορεί να κάνει θαύματα ως θεραπεία πριν το σαμπουάν, ως μαλακτικό, βοήθημα styling ή ως μάσκα μαλλιών.

  • Προστατευτικό πρόπλυσης: Το λάδι καρύδας, όταν εφαρμόζεται πριν το λούσιμο, μειώνει την απορρόφηση νερού των μαλλιών, πράγμα που μειώνει με τη σειρά του την ξηρότητα και την καθημερινή φθορά. Εφαρμόστε το λάδι στα μαλλιά σας και αφήστε το για 15 λεπτά με μισή ώρα, εστιάζοντας στη μέση της τρίχας και στις άκριες.
  • Μαλακτικό: Το λάδι καρύδας βοηθά στην ενδυνάμωση του στελέχους της τρίχας και στην πρόληψη του σπασίματος. Χρησιμοποιείστε λάδι καρύδας ως εναλλακτική λύση των τυπικών μαλακτικών ή προσθέστε μερικές σταγόνες στο συνηθισμένο μαλακτικό σας, για να ενισχύσετε τη δύναμή του. 
  • Βοήθημα styling: Μια μικρή ποσότητα λαδιού καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φριζαρίσματος. Για ευκολότερη απορρόφηση εφαρμόστε το λάδι σε βρεγμένα μαλλιά.
  • Μάσκα μαλλιών: Εφαρμόστε το λάδι στα μαλλιά σας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ και έπειτα ξεπλύνετε το κεφάλι σας. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. (8 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα)

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι καρύδας;

Καλύτερο λάδι καρύδας για τα μαλλιά θεωρείται αυτό που είναι πιο κοντά στην ακατέργαστη μορφή του. Συγκεκριμένα, φροντίστε το έλαιο:

  • Να είναι μη επεξεργασμένο
  • Να μην έχουν προστεθεί σ΄ αυτό πολλά χημικά
  • Να έχει άρωμα καρύδας, όσο πιο κοντά στο φυσικό γίνεται
  • Να είναι εξευγενισμένο
  • Να έχει παραχθεί από αποξηραμένους πυρήνες καρύδας

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What You Need to Know About Using Coconut Oil for Your Hair https://www.verywellhealth.com/coconut-oil-for-your-hair-4171883

UV-blocking potential of oils and juices https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12296

Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals https://www.nature.com/articles/s41598-021-86454-1

Hair cosmetics: An overview https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2015;volume=7;issue=1;spage=2;epage=15;aulast=Gavazzoni

Systems Approach to Human Hair Fibers: Interdependence Between Physical, Mechanical, Biochemical and Geometric Properties of Natural Healthy Hair https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00112/full