Μολυσματικές ασθένειες

Έλεγχος γρίπης χωρίς ειδικό εμβόλιο: Ποια μαθήματα παίρνουμε για τον κορωνοϊό;

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων πανδημικής μοντελοποίησης από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δημοσίευσε μια νέα έρευνα, η οποία προσομοίωσε τα κρούσματα της ιογενούς γρίπης, για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των πανδημικών παρεμβάσεων, απουσία ενός προσαρμοσμένου εμβολίου.

Πώς ελέγχεται η γρίπη χωρίς ειδικό εμβόλιο;

Η γενική χρήση εμβολίων χαμηλής αποτελεσματικότητας, σε συνδυασμό με στοχευμένα αντιιικά φάρμακα, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης πανδημιών γρίπης, υπογραμμίζει η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Royal Society Interface». Η μοντελοποίηση που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, προσπάθησε να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των πανδημικών παρεμβάσεων, χωρίς την χρήση ενός ειδικού εμβολίου για συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Cameron Zachreson από το Πανεπιστήμιο του Center for Complex Systems, οι επιδημίες γρίπης παρατηρούνται πολύ συχνά, καθώς εμφανίζονται νέα ιογενή στελέχη γρίπης, για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο προσαρμοσμένο εμβόλιο. Χωρίς όμως να υπάρχει ένα άμεσα διαθέσιμο εμβόλιο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν την εξάπλωση του ιού, χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, όπως αντιικά φάρμακα, κοινωνική απόσταση και εμβόλια χαμηλής αποτελεσματικότητας που αναπτύχθηκαν για διαφορετικά ιογενή στελέχη, τα οποία είναι γνωστά ως προ-πανδημικά εμβόλια.

Η ομάδα του Δρ. Zachreson διαπίστωσε ότι τα προ-πανδημικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης του ιού όταν συνδυάζονται με κάποιο στοχευμένο αντιιικό φάρμακο. Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Zachreson, αυτές οι στοχευμένες παρεμβάσεις πρέπει να εφαρμοστούν πιο γρήγορα από το ρυθμό μετάδοσης της νόσου για να είναι αποτελεσματικές και όσο πιο αποτελεσματική είναι η στοχευμένη παρέμβαση στο μετριασμό της επιδημίας, τόσο περισσότερο πρέπει να εφαρμόζεται. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μπορεί ο μετριασμός να επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου, αλλά είναι απίθανο να εξαλείψει πλήρως το παθογόνο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν ένα προ-πανδημικό εμβόλιο, δεν είναι σε θέση να επιφέρει ανοσία στο ευρύ κοινό, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, γεγονός που θα δώσει χρόνο στους αρμόδιους να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα και στους επιστήμονες να αναπτύξουν και ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ποια μαθήματα παίρνουμε από τα μέτρα κατά της γρίπης για τον κορωνοϊό;

1. Προπανδημικός εμβολιασμός

«Η μελέτη μας, επικεντρώνεται στη γρίπη, για την οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί πολλά εμβόλια. Για τον κορωνοϊό δεν υπάρχουν αρκετά έτοιμα εμβόλια, επομένως ο προ-πανδημικός εμβολιασμός δεν είναι, προς το παρόν, εφικτός για την COVID-19», δήλωσε ο Δρ Zachreson.

Όπως εξήγησε, εάν, αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κορωνοϊού ακόμα και χαμηλής αποτελεσματικότητας, η μελέτη δείχνει πως ο εμβολιασμός του κοινού σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, μπορεί να μετριάσει την εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται και όλα τα άλλα μέτρα εντός των κοινοτήτων και κυρίως να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση επαφών.

2. Γιατί είναι πιο σημαντική η στόχευση σε επαφές και όχι σε γειτονιές;

Η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε άτομα που ζούσαν στις ίδιες γειτονιές με τα κρούσματα που βρέθηκαν (οι πρώτοι τεκμηριωμένοι ασθενείς σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό) ήταν ανεπαρκής και δεν επηρέασε σημαντικά το ρυθμό εξάπλωσης της νόσου. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Zachreson, η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων στις άμεσες επαφές των θετικών κρουσμάτων, επιβράδυνε την εξάπλωση της νόσου, αλλά μόνο στην περίπτωση που τα φάρμακα χορηγήθηκαν γρηγορότερα από την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου.

«Παρόλο που δεν υπάρχουν γνωστά αντιιικά φάρμακα, που να είναι αποτελεσματικά για την COVID-19», διευκρίνισε ο Δρ. Zachreson, «η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της ανίχνευσης των επαφών για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθεση με τη στόχευση σε ολόκληρες κατοικημένες περιοχές».

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to control an influenza outbreak without a specific vaccine https://medicalxpress.com/news/2020-04-influenza-outbreak-specific-vaccine.html?

Greater social distancing could curb COVID-19 in 13 weeks: study https://medicalxpress.com/news/2020-03-greater-social-distancing-curb-covid-.html

Interfering with influenza: nonlinear coupling of reactive and static mitigation strategies https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsif.2019.0728

Journal of the Royal Society Interface https://medicalxpress.com/journals/journal-of-the-royal-society-interface/

University of Sydney https://medicalxpress.com/partners/university-of-sydney/