Διατροφή

Ελέγξτε τον διαβήτη μέσω της διατροφής!Νέες οδηγίες

Τι νέο υπάρχει στον τομέα της διατροφής για άτομα με διαβήτη; Πολλά, σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο, διατροφολόγο και πιστοποιημένη ειδικής φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη, Mary Ann Hodorowicz, η οποία σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο για επαγγελματίες διατροφής, μας ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες οδηγίες που αφορούν τον έλεγχο του διαβήτη μέσω της διατροφής.

Τι αναφέρουν οι τελευταίες οδηγίες που αφορούν τους διαβητικούς;

Το πρώτο αφορά το A1C. Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που αντικατοπτρίζει το μέσο επίπεδο γλυκόζης (σάκχαρο) ενός ατόμου για τους τελευταίους 3 μήνες. Το φυσιολογικό επίπεδο A1C, βοηθά στην αποτροπή πολλών επιπλοκών που μπορούν να παρουσιαστούν σε άτομα με διαβήτη.

Το δεύτερο αφορά την αρτηριακή πίεση. Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι συχνότερα σε άτομα με διαβήτη. Οι επιλογές φαγητού – όπως η δίαιτα DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) – μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Το τρίτο αφορά τη χοληστερίνη, τόσο η «κακή χοληστερίνη» LDL όσο και η «καλή χοληστερίνη» HDL μπορούν να βελτιωθούν μέσω σωστών επιλογών διατροφής.

Πως θα κρατήσετε τον διαβήτη υπό έλεγχο;

Ακολουθούν ορισμένες πρόσφατες συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον διαβήτη υπό έλεγχο.

  • Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο πράγμα. Οι υδατάνθρακες από το άσπρο ρύζι, για παράδειγμα, τείνουν να αυξάνουν τα σάκχαρα στο αίμα πολύ περισσότερο από ότι η ίδια ποσότητα υδατανθράκων που προέρχονται από ζυμαρικά. Οπότε επιλέξτε σωστά τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσετε.
  • Τα γεύματα που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα λιπαρών και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, είναι επίσης σε θέση να αυξήσουν τα σάκχαρα στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε φροντίστε να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες.
  • Δεν υπάρχει καμία ιδανική ποσότητα υδατανθράκων για άτομα με διαβήτη. Ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε την «επιτρεπτή» ποσότητα υδατανθράκων είναι να παρακολουθείτε το πώς αντιδρά (ανεβοκατεβαίνει) το σάκχαρο στο αίμα σας, μετά από ορισμένα γεύματα.
  • Οι διαιτητικές ίνες – ειδικά οι διαλυτές ίνες – βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου των σακχάρων στο αίμα, καθώς και της χοληστερίνης. Οι υψηλότερες ποσότητες αυτών των διαλυτών ινών, βρίσκονται στα μπιζέλια, τα φασόλια και τα συμπληρώματα ινών psyllium όπως το Metamucil. Οι οδηγίες για τον διαβήτη της American Diabetes Association, συνιστούν πλέον, τα άτομα με διαβήτη  να καταναλώνουν 7 έως 13 γραμμάρια διαλυτών ινών την ημέρα.
  • Φροντίστε το πρωινό σας να περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Μια ομελέτα με σπανάκι, για παράδειγμα, όχι μόνο θα εμποδίσει το σάκχαρο του αίματος να ανεβεί, αλλά θα μειώσει το σάκχαρο για το υπόλοιπο της μέρας, σε σύγκριση με ένα πρωινό που περιέχει φρούτα και δημητριακά, που είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες.
  • Κατά το γεύμα, επιλέξτε να φάτε λαχανικά, πριν φάτε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, φάτε μια σαλάτα ή άλλα λαχανικά πριν φάτε τα ζυμαρικά, το ψωμί ή την πατάτα σας. Αυτό, σε σύγκριση με το να καταναλώσετε μαζί λαχανικά  και υδατάνθρακες, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας μετά το γεύμα.

Συμπερασματικά

Δεν υπάρχει ένα καθορισμένο και κατάλληλο για όλους πρόγραμμα διατροφής που να μπορούν να ακολουθήσουν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ώστε να διατηρήσουν υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματος τους. Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι η καλύτερη και ένας ειδικός σε θέματα διατροφής, με εμπειρία στον διαβήτη, μπορεί να σας βοηθήσει για να διαμορφώσετε το δικό σας πρόγραμμα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Quinn on Nutrition: Diabetes update https://medicalxpress.com/news/2020-05-quinn-nutrition-diabetes.html

Meal type and size are the key factors affecting carb-counting in type 1 diabetes https://medicalxpress.com/news/2019-09-meal-size-key-factors-affecting.html