Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ελκώδης κολίτιδα και καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια η σύνδεση μεταξύ τους;

Η ελκώδης κολίτιδα (UC) είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που επηρεάζει το παχύ έντερο, προκαλώντας συμπτώματα όπως αιματηρά κόπρανα, πόνο και επίμονη διάρροια.

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν ελκώδη κολίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο βαθμός του κινδύνου ποικίλει ανάλογα με το πόσο καιρό ένα άτομο έχει ελκώδη κολίτιδα, πόσο σοβαρή είναι η φλεγμονή που σχετίζεται με την πάθηση και πόσο μεγάλο μέρος του παχέος εντέρου επηρεάζεται. (Ελκώδης κολίτιδα: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε)

Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με ελκώδη κολίτιδα τα ελέγχονται τακτικά για καρκίνο του παχέος εντέρου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο στους νέους;)

Πώς συνδέεται η ελκώδης κολίτιδα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Τα άτομα που ζουν με ελκώδη κολίτιδα (UC) έχουν 4 – 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου, από τον γενικό πληθυσμό και αυτό γιατί έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο παχύ τους έντερο και αυξημένο κίνδυνο φλεγμονωδών πολυπόδων στην επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού. Η πλειοψηφία των πολύποδων είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), αλλά με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκινικοί. (Γιατί είναι σημαντικές οι κολονοσκοπήσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών;)

Ο ακριβής κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου για τα άτομα με ελκώδης κολίτιδα ποικίλλει ανάλογα με τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Διάρκεια της νόσου: Πιστεύεται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, αρχίζει να αυξάνεται 8- 10 χρόνια μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Μία μετα-ανάλυση 116 μελετών, διαπίστωσε ότι 10 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας, ο κίνδυνος ανέρχεται στο 1,6%, στα 20 χρόνια αυξάνεται στο 8,3% και 30 χρόνια αργότερα αυξάνεται στο 18,4%.
  • Σοβαρότητα της φλεγμονής: Όσο περισσότερη φλεγμονή υπάρχει στο παχύ έντερο ή το ορθό, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στα κύτταρα της επένδυσης του παχέος εντέρου. Αυτό αυξάνει τον κυτταρικό κύκλο, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις ευκαιρίες για μεταλλάξεις του DNA των κυττάρων, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
  • Πόσο επηρεάζεται το έντερο: Τα άτομα με ελκώδης κολίτιδα που επηρεάζει ολοκληρο το παχύ έντερο, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο την αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου είναι μικρότερος, ενώ αν επηρεάζει μόνο το ορθό (πρωκτίτιδα), δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Εκτός από την ελκώδη κολίτιδα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου
  • Άτομα άνω των 50 ετών
  • Άτομα με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC), μια σπάνια ηπατική νόσο που αναπτύσσεται σε περίπου 1 στους 25 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα
  • Αρσενικό φύλο

Γιατί είναι σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο τακτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σημαντικός για τα άτομα που ζουν με ελκώδη κολίτιδα, επειδή αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης του καρκίνου στα αρχικά του στάδια. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: 10 συμβουλές για έγκαιρη πρόληψη)

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος πραγματοποιείται κυρίως μέσω κολονοσκόπησης. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Crohn & Colitis, όσοι είχαν συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας για περίοδο οκτώ ή περισσότερων ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση κάθε ένα με δύο χρόνια. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν όσοι έχουν ελκώδη κολίτιδα μαζί με ηπατική νόσο PSC. Σε αυτή την περίπτωση, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας. (Γιατί είναι σημαντικές οι κολονοσκοπήσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο έλεγχος μέσω κολονοσκόπησης είναι ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Υπάρχουν επίσης και άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως:


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Ulcerative Colitis and Colon Cancer: What Is Your Risk? https://www.verywellhealth.com/ulcerative-colitis-and-colon-cancer-5204560

Colorectal cancer prevention in patients with ulcerative colitis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521691818300611?via%3Dihub

Colorectal Cancer Screening and Prevention https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0515/p658.html

Colonoscopy https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colonoscopy

The Risk of Colorectal Cancer in Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis Patients https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ibd/colorectal-cancer

Ulcerative colitis-associated colorectal cancer Yashiro M. Ulcerative colitis-associated colorectal cancer. World J Gastroenterol 2014; 20(44): 16389-16397 [PMID: 25469007 DOI: 10.3748/wjg.v20.i44.16389] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i44/16389.htm

Signs and Symptoms of Ulcerative Colitis https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis/symptoms

Overview of Ulcerative Colitis https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis/overview