Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία

Έλλειψη ασβεστίου: Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί;

Είναι γνωστό εδώ και αρκετές δεκαετίες πως το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ασβεστίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ή την επιδείνωση αρκετών ασθενειών.

Τι προσφέρει το ασβέστιο στον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το ασβέστιο αλλά και οι βιταμίνες D και Κ2 βοηθούν στη διατήρηση υγειών οστών και δοντιών. Πιο συγκεκριμένα ειδικά το ασβέστιο:

  • βοηθά στο σχηματισμό οστών και δοντιών
  • διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των μυών
  • βοηθά στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων από το μυαλό στο σώμα και αντίστροφα
  • παίζει ρόλο στη διαστολή και συστολή των φλεβών
  • απελευθερώνει ορμόνες και ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλές και διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα
  • βοηθά να διατηρηθεί η σωματική δύναμη

Σε ποιες ηλικίες είναι σημαντικό να προσλαμβάνει κανείς επαρκείς ποσότητες ασβεστίου;

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά ασβέστιο για να λειτουργήσει και η έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
όμως κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη του καθώς τότε γίνεται η ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, στην εμμηνόπαυση όπου μειώνονται οι ποσότητες αλλά και στην τρίτη ηλικία, όπου αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων εξαιτίας αυτής. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί και ιδιαίτερα η γραβιέρα, το γιαούρτι αλλά και τα αμύγδαλα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν υπάρχει επάρκεια ασβεστίου

  • Οστεοπόρωση και κατάγματα: Όπως προαναφέρθηκε, η οστεοπόρωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που δεν έχουν επαρκή ασβέστιο στον οργανισμό τους. Είναι λοιπόν χρήσιμο μετά την εμμηνόπαυση ή μετά τα 55 περίπου, να γίνεται μέτρηση οστικής πυκνότητας, μια ακτινολογική εξέταση που δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των οστών.
  • Καρκίνος εντέρου: Ερευνητές έχουν συνδέσει την επαρκή λήψη ασβεστίου με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αδενωματωδών πολυπόδων, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Τα άτομα μάλιστα που λάμβαναν συμπλήρωμα ασβεστίου 1,250mg σε έρευνα που πραγματοποίησε το Harvard, είχαν 35% μικρότερο ρίσκο να εμφανίσουν αδενωματώδεις πολύποδες.
  • Προεκλαμψία: Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που λάμβαναν τουλάχιστον 1000 mg ασβεστίου για παραπάνω από 20 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαψία, υπέρταση και να γεννήσουν ελλιποβαρές βρέφος.
  • Παχυσαρκία: Έρευνες έδειξαν πως τα άτομα που λάμβαναν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, ενώ οι παχύσαρκοι που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου έχασαν γρηγορότερα βάρος όταν ακολούθησαν μια υποθερμιδική δίαιτα σε σχέση με όσους δε λάμβαναν συμπλήρωμα ή είχαν έλλειψη ασβεστίου.