Ύπνος

Έλλειψη ύπνου στους εφήβους: Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Η σχέση ανάμεσα στις κακές συνήθειες ύπνου και την κακή υγεία, είναι καλά μελετημένη και εδραιωμένη μέσω δεκάδων επιστημονικών μελετών. Για τους εφήβους, ο κακός ύπνος μπορεί να σημαίνει μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, διαταραχές της διάθεσης, αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών και πολλά άλλα. Μια νέα όμως μελέτη, έρχεται σήμερα να προσθέσει έναν ακόμη τομέα ανησυχίας, υποστηρίζοντας ότι ο πολύ λίγος ύπνος στους εφήβους, συνδέεται με την παχυσαρκία. (Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων του ύπνου σας;)

Η έλλειψη ύπνου στους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας;

Η μελέτη, που συντάχθηκε από τον Jesus Martinez Gomez, ερευνητής στο Cardiovascular Health and Imaging Laboratory στο Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας της Ισπανίας, εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και την υγεία περισσοτέρων από 1.200 εφήβων, αγοριών και κοριτσιών. (Κατάθλιψη: Ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία των εφήβων)

Οι ερευνητές άρχισαν να μετρούν τον ύπνο των συμμετεχόντων όταν ήταν 12 ετών και στη συνέχεια επανέλαβαν τη διαδικασία στην ηλικία των 14 και 16 ετών. Για τη μέτρηση του ύπνου τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν ιχνηλάτες δραστηριότητας, για διάστημα 7 ημερών κάθε φορά.

Μαζί με τις μετρήσεις ύπνου, οι ερευνητές μέτρησαν και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων, σε όλη την πορεία της μελέτης. Μέτρησαν τη μέση τους, την αρτηριακή τους πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Συνυπολόγισαν, παράλληλα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων υγείας. (Οι καλύτερες στάσεις ύπνου για τη νόσο του Crohn)

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, συνιστά στους έφηβους 13 – 18 ετών να κοιμούνται 8-10 ώρες κάθε βράδυ. Όμως, η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι σε ηλικία 12 ετών, μόνο το 34% των συμμετεχόντων κοιμόντουσαν 8 ώρες κάθε βράδυ. Όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν σε ηλικία 14 ετών, ο αριθμός των ατόμων που κοιμόταν τουλάχιστον 8 ώρες μειώθηκε σε 23% και στα 16 τους, ο αριθμός αυτός μειώθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 19%. Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος των συμμετεχόντων όπως διακυμάνθηκε στα χρόνια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ηλικία 12 ετών, το 21% των εφήβων ήταν παχύσαρκοι, σε ηλικία 14 ετών το ποσοστό αυξήθηκε στο 24% και σε ηλικία 16 ετών το ποσοστό ανέβηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας στο 27%. (5 Κοινοί μύθοι για την παχυσαρκία)

Γιατί η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε παχυσαρκία;

Η παρούσα μελέτη συσχετίζει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία, αλλά δεν αποκαλύπτει μια σχέση αιτιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. (8 κοινοί μύθοι που αφορούν την αϋπνία)

Σύμφωνα με τον Bruce Bassi, MD, ιατρικός διευθυντής και ιδρυτής της TelepsychHealth, ενός παρόχου διαδικτυακής θεραπείας, η στέρηση ύπνου στρέφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε νηπιακή κατάσταση, δημιουργώντας μια πιο εκκεντρική συμπεριφορά, η οποία βρίσκει ανακούφιση σε καταπραϋντικά όπως το φαγητό.  (Κοινοί μύθοι για τον ύπνο που βλάπτουν σοβαρά την υγεία)

Επιπρόσθετα, ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε αλλαγές στον ορμονικό έλεγχο και στους μεταβολικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, μειώνει τις ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι και αυξάνει τις ορμόνες της πείνας. Ως εκ τούτου, η υπερκατανάλωση φαγητού είναι πιο πιθανή όσο λιγότερο κοιμάται ένας άνθρωπος, με το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, μακροπρόθεσμα, να αυξάνεται καταλυτικά.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη και κάνοντας την κατανάλωση φτωχών υδατανθράκων πιο ελκυστική. (Παιδική παχυσαρκία: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά της και τι μπορούμε να κάνουμε;)

Πώς θα βοηθήσετε τον έφηβό σας να αποκτήσει υγιείς συνήθειες ύπνου;

Για να βοηθήσετε τον έφηβό σας να αποκτήσει υγιείς συνήθειες ύπνου:

  • Επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί το κινητό ή να βλέπει τηλεόραση μέχρι τις 9 περίπου το βράδυ.
  • Το πρωί, απαγορεύστε του να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του μέχρι να τελειώσει όλες του τις υποχρεώσεις και το πρωινό του.
  • Η άσκηση κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές του να κοιμηθεί σε πιο λογική ώρα.

Ακολουθείστε και εσείς υγιεινές συνήθειες ύπνου, για να σας μιμηθεί το παιδί σας.