Μολυσματικές ασθένειες

Ελονοσία: Ανακαλύφθηκε αντίσωμα που την αναχαιτίζει!

Μια μικρή κλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μπόρεσε να αποτρέψει με ασφάλεια την ελονοσία, για διάστημα 9 μηνών, σε άτομα που είχαν εκτεθεί στο παράσιτο της ασθένειας.

Ποιο αντίσωμα μπορεί να αποτρέψει την ελονοσία;

Μια μικρή κλινική δοκιμή είναι η πρώτη που έδειξε ότι υπάρχει κάποιο αντίσωμα που είναι ικανό να αποτρέψει την ελονοσία στους ανθρώπους. Σημειώνεται ότι η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από το NIAID και διεξήχθη από επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων (VRC) του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του NIAID, Anthony Fauci, η ελονοσία εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική αιτία νόσησης και θανάτου σε πολλές περιοχές του κόσμου και μάλιστα προσβάλλει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά. “Επομένως, χρειάζονται νέα εργαλεία πρόληψης για αυτήν την θανατηφόρα νόσο”.

Τα αποτελέσματα αυτής της μικρής μελέτης υποδηλώνουν ότι μόνο ένα εμβόλιο ενός μονοκλωνικού αντισώματος, είναι αρκετό για να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ελονοσία, για τουλάχιστον 9 μήνες. Ωστόσο, απαιτείται περεταίρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να επεκταθεί αυτό το εύρημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 25 άτομα, τα οποία έλαβαν τουλάχιστον μια δόση του αντισώματος CIS43LS, ενώ τέσσερις από αυτούς έλαβαν και δεύτερη δόση. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι ανάμεσα στους ενήλικες που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως νοσήσει με ελονοσία ή ποτέ τους δεν εμβολιάστηκαν για την ελονοσία, το αντίσωμα CIS43LS τους προστάτευσε από την ασθένεια.

Συγκεκριμένα, 15 από τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι έλαβαν το αντίσωμα CIS43LS, τσιμπήθηκαν από κουνούπια που μετέφεραν το παράσιτο της ασθένειας. Το ιατρικό προσωπικό, τους παρακολουθούσε για μερικές εβδομάδες, διαπιστώνοντας ότι κανένας δεν εμφάνισε ελονοσία.

Σημειώνεται ότι στο Mali βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια κλινική δοκιμή δεύτερης φάσης για το αντίσωμα CIS43LS σε ενήλικες, με προοπτική ελέγχου 6 μηνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα πλασμωδίου, τα οποία μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος κάποιου μολυσμένου κουνουπιού. Το κουνούπι εγχέει τα παράσιτα στο δέρμα και την κυκλοφορία του αίματος. Τα παράσιτα ταξιδεύουν στο συκώτι όπου ωριμάζουν και πολλαπλασιάζονται. Τα ώριμα παράσιτα εξαπλώνονται σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και προκαλούν την ασθένεια.

Υπολογίζεται ότι 229 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με ελονοσία το 2019 σε ολοκληρο τον κόσμο, ενώ οδηγήθηκαν στο θάνατο 409.000 στην υποσαχάρια Αφρική. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, κανένα πειραματικό εμβόλιο ελονοσίας, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμή τρίτης φάσης, δεν παρέχει πάνω από 50% προστασία για ένα χρόνο.