Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Η φυτική διατροφή με προϊόντα σόγιας μειώνει τις εξάψεις

Οι διατροφικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, είναι εξίσου αποτελεσματικές στη διαχείριση των εξάψεων με τη θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Menopause από την North American Menopause Society. (Εμμηνόπαυση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδεινώνει τις εξάψεις;)

Μπορεί η φυτική διατροφή να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο αντιμετώπισης των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 84 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για 12 εβδομάδες, οι οποίες εμφάνιζαν δύο ή περισσότερες εξάψεις την ημέρα. (Εξάψεις: Μάθετε τις 14 πιθανές αιτίες)

Οι γυναίκες κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα πρότυπο φυτικής διατροφής, πλούσιο σε προϊόντα σόγιας, ενσωματώνοντας τις ακόλουθες διατροφικές αλλαγές:

  • Αποφυγή ζωικών προϊόντων
  • Μείωση της συνολικής πρόσληψης λίπους
  • Προσθήκη μιας ημερήσιας μερίδας σόγιας

Παρά το ότι παρατηρήθηκε μείωση των εξάψεων, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν κατανοούν πλήρως το γιατί το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο είναι τόσο αποτελεσματικό, αλλά τόνισαν ότι ο συνδυασμός των τριών πιο πάνω στοιχείων είναι το κλειδί για τη μείωση των εξάψεων. (Εμμηνόπαυση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδεινώνει τις εξάψεις;)

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίες είδαν τις εξάψεις τους να βελτιώνονται μόλις σε 12 εβδομάδες, έτρωγαν σημαντικά λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, στο πλαίσιο μιας vegan διατροφής που έδινε έμφαση στη σόγια.

Τονίζεται ότι η μελέτη ούτε απέδειξε, ούτε διέψευσε ότι η κατανάλωση κρέατος προκαλεί εξάψεις, αλλά έδειξε ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φυτικής προέλευσης και πλούσια σε τρόφιμα σόγιας, μειώνει τις εξάψεις και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. (Εμμηνόπαυση: Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να ενισχύσει την γυναικεία σεξουαλική επιθυμια;)

Γιατί η φυτική διατροφή με προϊόντα σόγιας μειώνει τις εξάψεις; Τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Η Amy Bragagnini, MS, RD, CSO, ειδικός στη διατροφή των γυναικών και την ογκολογία στο Trinity Health Lacks Cancer Center στο Μίσιγκαν και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ανέφερε ότι πολλές από τις πελάτισσές της δηλώνουν  διατεθειμένες να κάνουν την οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται για να μειώσουν τις εξάψεις τους. Οι εξάψεις διαταράσσουν τον ύπνο τους και τους προκαλούν ευερεθιστικότητα και έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της μέρας. Για την αντιμετώπιση των εξάψεών τους, η ίδια, τους προτείνει συνήθως τα ακόλουθα:

  • Αυξανόμενη πρόσληψη τροφών σόγιας
  • Αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση
  • Περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων
  • Μείωση του αλκοόλ, της καφεΐνης και της ζάχαρης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους κύκλους του ύπνου

Η Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του «Skinny Liver», τόνισε από την πλευρά της ότι η εμμηνόπαυση και οι εξάψεις που την συνοδεύουν, αλλάζουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε μερικές γυναίκες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, η εξάλειψη των τροφίμων που επιδεινώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων είναι πολύ σημαντική. Όπως εξήγησε, τα τρόφιμα με ισοφλαβόνες, όπως η σόγια, βοηθούν στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων. (Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία; Πώς θα την διαχειριστείτε;)

Η διαιτολόγος Julie Cunningham, RD, συμφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι οι ισοφλαβόνες στα τρόφιμα σόγιας μιμούνται τα οιστρογόνα και παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί το πώς επηρεάζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θεωρεί ότι αφού η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί εξάψεις, οι τροφές που περιέχουν ουσίες που μιμούνται τα οιστρογόνα μειώνουν τις εξάψεις. (Εμμηνόπαυση: Φάρμακο για την αϋπνία μειώνει τις νυχτερινές εξάψεις)

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τις εξάψεις, χωρίς θεραπείες που προκαλούν παρενέργειες, ενσωματώστε στη διατροφή σας περισσότερη σόγια, καταναλώνοντας:

  • Τυρί Edamame σόγιας
  • Γάλα σόγιας
  • Ξηρούς καρπούς σόγιας

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Menopause: Low Fat, Plant-Based Diet May Reduce Hot Flashes, Promote Weight Loss https://www.healthline.com/health-news/menopause-low-fat-plant-based-diet-may-reduce-hot-flashes-promote-weight-loss

GMOs: Pros and Cons, Backed by Evidence https://www.healthline.com/nutrition/gmo-pros-and-cons

Is Eating Soy Healthy or Unhealthy? https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-bad-for-you

Glycemic Index: What It Is and How to Use It https://www.healthline.com/nutrition/glycemic-index

A Meaty Debate: Can Meat Fit into a Healthy Diet? https://www.healthline.com/nutrition/meat-good-or-bad

What Are Flavonoids? Everything You Need to Know https://www.healthline.com/health/what-are-flavonoids-everything-you-need-to-know

11 Foods High in Phytoestrogens https://www.healthline.com/nutrition/foods-with-estrogen

Study shows certain foods reduce hot flashes associated with menopause by 88% https://www.eurekalert.org/news-releases/968325

Understanding menopause: What causes symptoms and how can I treat them? https://www.nebraskamed.com/womens-health/menopause/understanding-menopause-what-causes-symptoms-and-how-i-can-treat-them

A dietary intervention for vasomotor symptoms of menopause: a randomized, controlled trial https://journals.lww.com/menopausejournal/Fulltext/9900/A_dietary_intervention_for_vasomotor_symptoms_of.83.aspx