Γυναίκα

Εμμηνόπαυση και διαβήτης: Πώς σχετίζονται οι δύο αυτές καταστάσεις;

Η εμμηνόπαυση και ο διαβήτης είναι δύο καταστάσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας των γυναικών. Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι δύο καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους, νοουμένου ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Για τις γυναίκες με διαβήτη, η διαχείρισή του καθίσταται πιο δύσκολη κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ίδια η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί διαβήτη. (Εμμηνόπαυση: Είναι βοηθητική η χρήση κάνναβης για τα δυσάρεστα συμπτώματά της;)

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με τον διαβήτη;

Η εμμηνόπαυση και ο διαβήτης τείνουν να εμφανίζονται περίπου στην ίδια φάση της ζωής των γυναικών και ως εκ τούτου έχει εξεταστεί η πιθανή σύνδεση μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στο σώμα των γυναικών, ορισμένες από τις οποίες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

Η εμμηνόπαυση ξεκινά κοντά στα 45-50 χρόνια μιας γυναίκας, υποδηλώνοντας το τέλος της περιόδου. Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκινά κοντά στα 45. Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια και η έμμηνος ρύση διακόπτεται.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί απότομη μείωση των οιστρογόνων, οδηγώντας σε διάφορες αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, την κατανομή του λίπους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ή να κάνουν τη διαχείριση του ήδη υπάρχοντα διαβήτη πιο δύσκολη. (Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος: Δείτε πώς!)


Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη; Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η ίδια η εμμηνόπαυση δεν έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη).

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω των ακόλουθων αλλαγών:

  • Ορμονικές αλλαγές: Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, τα κύτταρα δεν είναι τόσο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
  • Διακυμάνσεις του σακχάρου του αίματος: Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 πιο δύσκολη.
  • Αύξηση βάρους: Η εμμηνόπαυση συνδέεται συνήθως με αύξηση βάρους και το υπερβολικό βάρος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
  • Προβλήματα ύπνου: Η εμμηνόπαυση προκαλεί ανήσυχο ύπνο λόγω νυχτερινών εφιδρώσεων και άλλων ενοχλήσεων. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή κατά την εμμηνόπαυση, παρά πριν από αυτήν. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, επειδή η κατάθλιψη οδηγεί συνήθως σε λιγότερη άσκηση και αύξηση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται.

Ο ήδη υπάρχον διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και κολπικών λοιμώξεων, λόγω των μειωμένων οιστρογόνων. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που συνήθως παρατηρούνται στον διαβήτη, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης. (Εμμηνόπαυση: Είναι βοηθητική η χρήση κάνναβης για τα δυσάρεστα συμπτώματά της;)

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει επώδυνη σεξουαλική επαφή, λόγω ορμονικών αλλαγών που οδηγούν σε κολπική ξηρότητα. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νευρικά κύτταρα του κόλπου, συμβάλλοντας στον πόνο.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη δόση της ινσουλίνης που πρέπει να λαμβάνετε, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, όταν μπείτε στην εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης και η δόση της ινσουλίνης μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή. (Εμμηνόπαυση: Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τη σοβαρότητα των εξάψεων;)


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Menopause and Diabetes: What Is the Relationship? https://www.verywellhealth.com/menopause-and-diabetes-6748922

Prediabetes and Type 2 Diabetes: Screening https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/screening-for-prediabetes-and-type-2-diabetes

Diabetes Prevention Program (DPP) https://www.niddk.nih.gov/about-niddk/research-areas/diabetes/diabetes-prevention-program-dpp

Menopause and diabetes: EMAS clinical guide https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0378512218305395

Differences in insulin dosing in women with type 1 diabetes before and after the menopause https://smw.ch/index.php/smw/article/view/3077

Does Menopause Increase Diabetes Risk? Strategies for Diabetes Prevention in Midlife Women https://journals.sagepub.com/doi/10.2217/WHE.11.95

Diabetes https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/diabetes

Menopause symptoms and relief https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-symptoms-and-relief

Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type2.html

The association between diabetes and age at the onset of menopause: a systematic review protocol https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-019-0989-5

Diabetes in Menopause: Risks and Management http://www.eurekaselect.com/article/91248