Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Μπορεί η θεραπεία με τεστοστερόνη να ενισχύσει την γυναικεία σεξουαλική επιθυμια;

Μπορεί η θεραπεία τεστοστερόνης να βελτιώσει τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση;

Η τεστοστερόνη θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, υποδεικνύει μια ανασκόπηση της υπάρχουσας έρευνας.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση δεδομένων από 8.480 γυναίκες, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, διαπίστωσε ότι η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Οι δοκιμές συνέκριναν τη θεραπεία με τεστοστερόνη με εικονικό φάρμακο ή μια εναλλακτική ορμονική θεραπεία (HRT), όπως τα οιστρογόνα, με ή χωρίς προγεστερόνη.

Μπορεί να σκέφτεστε την τεστοστερόνη ως μια ορμόνη που έχουν μόνο οι άνδρες, αλλά είναι επίσης σημαντική για τη γυναικεία σεξουαλική υγεία, συμβάλλοντας στη λίμπιντο και τον οργασμό. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί μια θεραπεία με τεστοστερόνη προσαρμοσμένη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αντί να τις αντιμετωπίζουμε με υψηλότερες συγκεντρώσεις που έχουν διαμορφωθεί για τους άνδρες.

Σχεδόν το 1/3 των γυναικών βιώνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στη μέση ηλικία, με σχετική δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα ή προϊόν τεστοστερόνης για τις γυναίκες σε καμία χώρα και δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση τεστοστερόνης από τις γυναίκες. Έχοντας στο μυαλό μας τα οφέλη που έχουν διαπιστωθεί για τη σεξουαλική ζωή και την προσωπική ευημερία των γυναικών, χρειάζονται επειγόντως νέες κατευθυντήριες γραμμές και νέα σκευάσματα.

Υπάρχουν παρενέργειες στην θεραπεία με τεστοστερόνη;

Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παρενέργειες στην θεραπεία με τεστοστερόνη. Ωστόσο, τα από του στόματος σκευάσματα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με αυξημένα επίπεδα “κακής χοληστερόλης” – αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παρενέργεια αφορά μόνο τα χάπια τεστοστερόνης και όχι άλλα σκευάσματα. Η αύξηση της ακμής, της τριχοφυΐας και του σωματικού βάρους φάνηκε επίσης σε ορισμένα από τα δεδομένα. Η ερευνητική ομάδα συνιστά να ενημερώνονται οι ασθενείς για αυτές τις επιδράσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν μια ατομική επιλογή σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε θεραπεία με τεστοστερόνη ή όχι.

Ο Dr. Channa Jayasena, μέλος της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και κλινικός ανώτερος λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει: “Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι σε γυναίκες με προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας, η προσθήκη τεστοστερόνης στην παραδοσιακή εναλλακτική ορμονική θεραπεία μπορεί να έχει όφελος. Η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν ήταν μια θεραπεία χωρίς παρενέργειες, αντιθέτως η ακμή και η ελαφρώς αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ήταν κοινά παράπονα. Το μήνυμα είναι ότι η εναλλακτική ορμονική θεραπεία που περιέχει οιστρογόνα θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι η θεραπεία επιλογής για όλες σχεδόν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η θεραπεία με τεστοστερόνη θα μπορούσε να προστεθεί στην εναλλακτική ορμονική θεραπεία όταν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν σεξουαλικά συμπτώματα που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε ακόμα:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Safety and efficacy of testosterone for women: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trial data https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30189-5/fulltext

Testosterone can enhance libido in postmenopausal women, new research says https://edition.cnn.com/2019/07/25/health/testosterone-women-sex-drive-study-trnd/index.html

Testosterone therapy in women: Does it boost sex drive? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/testosterone-therapy/faq-20057935

Testosterone improves sexual function in older women https://www.reuters.com/article/us-health-menopause-sex-idUSKCN1UP2JP

Testosterone for low libido in postmenopausal women? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3366481/